Zgodovinske poplave na Obali, koprsko pristanišče omejilo vplutja

Slovenija 22. Nov 202209:05 > 22:32 0 komentarjev
Poplava, plimovanje, Izola, voda
Izola: Tomaž Primožič /Bobo

Zaradi visokega plimovanja in vetrovnih razmer je morje poplavilo nižje ležeče dele obale. Največ težav je v Piranu, kjer pripadniki civilne zaščite poskušajo čim bolj omejiti nastalo škodo. Peto najvišjo gladino morja od leta 1961 so izmerili tudi v Kopru, o poplavljanju morja poročajo tudi iz Izole, Portoroža, Strunjana in Kopra. Močna burja je na Vipavskem že presegla sto kilometrov na uro.

Napovedi so se uresničile in Piran je pod vodo, je povedal vodja intervencije v Piranu Peter Ventin. Po njegovih informacijah je gladina dosegla vrh do 8.30 in nato kakšno uro ostala na podobno visoki ravni. Opisal je, kako poteka intervencija: “Baraže nam je uspelo postaviti pred Tartinijev trg, za zdaj smo zajezili vodo, čeprav trg počasi že poplavlja. Voda je povsod izjemno visoka. Zaliva tudi mesta, ki jih drugače ne. Takšna, ki smo jih nazadnje videli poplavljena leta 2019.”

Piran pod vodo Piran pod vodo
Bralka
Piran Piran
Bralka
Piran Piran
Bralka
Izola, plimovanje, poplava, voda Izola, plimovanje, poplava, voda
Izola: Tomaž Primožič /Bobo
Izola, plimovanje, poplava, voda Izola, plimovanje, poplava, voda
Izola: Tomaž Primožič /Bobo
Izola, plimovanje, poplava, voda Izola, plimovanje, poplava, voda
Izola: Tomaž Primožič /Bobo
Poplava, plimovanje, Izola, voda Poplava, plimovanje, Izola, voda
Izola: Tomaž Primožič /Bobo

Plimovanje morja se je do popoldneva že umirilo, je pa voda na pomolu prevrnila večji sod, v katerem je bilo po domnevah gasilcev odpadno olje. Ob pomolu je nastal debel črn madež, dolg 40 in širok pet metrov, ki so ga pristojne službe že zamejile. Trenutno čakajo na predstavnike pristojnega podjetja, ki bo poskusilo počrpati še vrhnji sloj. “Cel Piran je bil na nogah, intervencije pa so sedaj že ponehale,” je za N1 popoldan potrdil Ventin.

Voda je povzročala škodo tudi v pritličnih stanovanjih in lokalih ter na avtomobilih, ki jih lastniki niso umaknili, poplavilo je nekaj trgovinic, slaščičarno in gostinski lokal. Morska voda je prodrla tudi v meteorno kanalizacijsko omrežje, iz katerega je prihajala na površje v mestu. Gasilci so morali s črpalkami posredovati v enem gostinskem lokalu in v stanovanjski stavbi, kjer je voda zalila jašek in ustavila dvigalo, v katerem je ostala ujeta oseba.

“Gostinci so si z vrečami dobro zaščitili vhode. Menim pa, da bo na koncu nekaj škode nastalo, ker bo voda tekla v te lokale,” je zjutraj dodal Ventin, ki ugotavlja še, da kljub sproženi sireni “ogromno” lastnikov ni umaknilo avtomobilov, ki so zdaj delno pod vodo.

Burja že presegla sto kilometrov na uro

Piranska civilna zaščita je na podlagi vremenske napovedi Agencije RS za okolje v ponedeljek opozorila, da lahko splet vremenskih pojavov prebivalcem povzroči nevšečnosti in večjo škodo. Zapisala je, da bo najvišja točka plimovanja sovpadala z močnim jugom, kasneje pa z zelo močno burjo, kar bo povzročalo prelivanje površin na vseh nižjih legah v Piranu, močno valovanje pa bo povzročilo tudi izmet kamnov na obalo.

O težavah zaradi močnega vetra poročajo z območja Ajdovščine, Kopra in Nove Gorice, ponekod so aktivirali gasilce, je razvidno iz objav Uprave RS za zaščito in reševanje, kjer pa konkretne informacije o težavah niso navedene. Zaradi burje veljajo omejitve na primorskih cestah. Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste je zaradi burje na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Razdrto-Vipava prepoved prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na regionalni cesti Vipava-Ajdovščina-Selo-Ajševica pa velja prepoved prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton, navaja prometno-informacijski center, ki voznikom v prihodnjih urah v priporoča previdnost in pripravljenost na snežne razmere. Zaradi snega je cesta čez prelaz Vršič prevozna le za osebna vozila z verigami. Za priklopnike in polpriklopnike pa velja prepoved vožnje na cesti Col-Godovič ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Prometno-informacijski center je sporočil, da nekatere cestne razdelke zaradi burje preventivno posipavajo, čeprav so avtoceste še vedno kopne, temperature pa so nad lediščem. Za zdaj ni bilo potrebe po obsežnejših akcijah, so za N1 pojasnili na Darsu. Burja je na Vipavskem že presegla sto kilometrov na uro.

V Kopru peta najvišja gladina morja, pristanišče priprlo vrata

Na mareografski postaji Koper so zjutraj izmerili peto najvišjo gladino morja od leta 1961 – 365 centimetrov. Pojasnili so, da je to posledica več dejavnikov. Zaradi bližine luninega mlaja je bila astronomska plima visoka. Poleg tega vzdolž Jadrana piha močan jugo, na odprtem morju s hitrostjo preko 100 kilometrov na uro. To je po izračunih strokovnjakov povišalo gladino za 40 centimetrov. V jutranjih urah se je zračni tlak znižal za skoraj 20 hektopaskalov, kar je prispevalo k dvigu gladine za dodatnih 40 centimetrov, so razložili.

Voda je poleg nižjih delov obale zalila strojnico bazena. Ob 12.20 so morali gasilci posredovati tudi ob prijavi škode zaradi močnega vetra. Ob visoki plimi je voda vdrla tudi v Sečoveljske soline, in sicer iz Jernejevega kanala. Kot je sporočil vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline Klavdij Godnič, ima voda zdaj “praktično prosto pot v park”. Dodal je, da zaradi visokih valov danes niso uspeli sanirati škode in da bodo znova poskusili v sredo dopoldan.

Pristaniška kapitanija Koper je zaradi močnega vetra ob 10.50 priprla koprsko pristanišče. Vsako vplutje in izplutje ladij bodo obravnavali posamično, so sporočili.

Poplavilo tudi v Portorožu, Strunjanu, Izoli …

Morje je poplavilo tudi v Portorožu, Strunjanu in Izoli, kjer je civilna zaščita postavila baraže na Sončnem nabrežju in Velikem trgu. Ko so jih umaknili, je morska voda delno še zalivala cesto, vendar hujših posledic ni bilo opaziti.

V sredo med 7. in 10. uro napovedujejo, da bo morje poplavilo nižje dele obale v višini od 20 do 40 centimetrov. Do prelivanja lahko pride tudi v četrtek zjutraj, so še sporočili z Arsa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!