Gašpar Mišič kandidiral že v treh obalnih občinah. Se je torej veliko selil?

Slovenija 22. Nov 202207:48 3 komentarji
gašpar gašpar mišič
Žiga Živulović, Bobo

Gašpar Gašpar Mišič se je na lokalnih volitvah v Piranu uvrstil v drugi krog in se bo čez dva tedna za županski stolček pomeril z Andrejem Koreniko. Na prejšnjih lokalnih volitvah leta 2018 je kandidiral za koprskega župana, na volitvah leta 2014 za ankaranskega, še pred tem, v letih 2006 in 2010, pa za piranskega župana. Do zdaj je bil vsakič neuspešen. Kandidat za župana mora imeti stalno prebivališče v občini, v kateri kandidira, zato smo Gašparja Mišiča vprašali, ali se je v zadnjih letih veliko selil.

Gašpar Gašpar Mišič ima bogato preteklost kandidatur za župana obalnih občin. V letih 2006, 2010 in letos je kandidiral za piranskega župana. Leta 2006 je s 13 odstotki zasedel 4. mesto, župan je postal Tomaž Gantar. Leta 2010 je prepričal 17 odstotkov volilcev in se uvrstil na tretje mesto, župan je postal Peter Bossman. V nedeljo pa se je uvrstil v drugi krog, prejel je 22 odstotkov glasov in se bo čez dva tedna za županski stolček pomeril z Andrejem Koreniko, ki je dobil 21 odstotkov.

Se je pa v preteklih letih poskusil v županski tekmi še v dveh občinah. Leta 2014 je kandidiral v Ankaranu in dobil 32 odstotkov, župansko mesto je zasedel njegov nasprotnik Gregor Strmičnik. Leta 2018 je kandidiral v Kopru, a se ni uvrstil v drugi krog; tam je nato proti Borisu Popoviču slavil Aleš Bržan.

Zakonodaja določa, da za župana lahko kandidira državljan Republike Slovenije, ki ima v občini, kjer kandidira, stalno prebivališče. Gašpar Mišič s tem nima težav. Kot pravi, živi v Piranu, a ker je nepremičninski investitor, ima “med 50 in 100 nepremičnin, odvisno, ali štejete mednje vsako parcelo in vsako garažo”. Zato je v letih, ko je kandidiral v Ankaranu in Kopru, kjer je tudi delal, v eni od svojih tamkajšnjih nepremičnin prijavil stalno prebivališče. Takrat je tam tudi živel, sicer pa ves čas migrira med mesti. “Rad imam celotno Istro, obalne občine bi se morale bolj povezati in delovati za skupno dobro,” je prepričan Gašpar Mišič. “Številni prebivalci, tudi jaz, dnevno migriramo od Pirana do Kopra in Izole. Morda iz Ljubljane vidite te administrativne meje med obalnimi občinami, mi in turisti, ki pridejo k nam, jih ne.” Dodaja, da ima poleg treh občin, v katerih je že kandidiral, rad tudi četrto, Izolo, v kateri je njegovo podjetje nedavno zgradilo 190 stanovanj.

Pravi, da je sicer “po srcu in duši Pirančan”, saj se je pri 14 letih priselil v to obalno mesto, kjer je obiskoval srednjo pomorsko šolo, pozneje pa tam odprl svojo prvo nepremičninsko agencijo in projektantsko podjetje. Bil je tudi predsednik piranskega turističnega društva. Zato je v Tartinijevem mestu kandidiral v letih 2006, 2010 in letos. Leta 2010 je postal piranski podžupan, a leto pozneje funkcijo zapustil, potem ko je bil na listi Pozitivne Slovenije izvoljen za poslanca. Iz parlamenta se je preselil v kabinet takratne predsednice vlade Alenke Bratušek, kjer je bil državni sekretar, nato pa je za dobrega pol leta postal predsednik uprave Luke Koper.

Tartini
DDD

S Popovičem in proti njemu

Odgovor na vprašanje, zakaj se je Gašpar Mišič potegoval za mesto župana v Ankaranu in Kopru v letih 2014 in 2018, pa je tesno povezan z Borisom Popovičem. Mišič je bil dolgoletni Popovičev politični sopotnik in svetovalec, koprski župan je Mišiča postavil na čelo občinskega komunalnega podjetja Marjetica, bila pa sta, po Mišičevih besedah, tudi prijatelja.

Potem ko je ustavno sodišče z odločbo ustanovilo občino Ankaran, je Mišič tam leta 2014 v dogovoru s Popovičem kandidiral za župana. “Popoviča sem prepričal, da se nima smisla na sodišču boriti o delitveni bilanci med Koprom in Ankaranom in da je bolje, da razmerja med občinama urejamo sporazumno. Vedel sem, da ne morem biti izvoljen in da bom v opoziciji. Moj namen je bil, da v ankaranskem občinskem svetu dobro sodelujemo in uredimo zadeve po odcepitvi od Kopra. To smo tudi storili, z ankaranskim županom Strmičnikom sva odlično sodelovala,” pove Mišič.

Popovič Mišič
Popovič in Mišič leta 2017. FOTO: Žiga Živulović, BOBO

Pred volitvami leta 2018 pa sta se poti Mišiča in Popoviča razšli. “Od takrat nisva spregovorila niti besede, saj si je drznil preveč,” pravi Gašpar Mišič. Popovič je namreč od Mišiča zahteval, naj iz komunalnega podjetja Marjetica odpusti dolgoletno zaposleno. Razlog? Njen sin, obetavni nogometaš, je želel zapustiti koprski nogometni klub in prestopiti v ljubljansko Olimpijo, čemur je koprski župan nasprotoval. Popovič je tovrstne pritiske zanikal, jih je pa poleg Mišiča medijem potrdila tudi nogometaševa mama. “Od mene je zahteval, naj se znebim izdajalke,” pove Mišič in prizna, da je zaposleno na županovo zahtevo degradiral na nižje delovno mesto, ni pa je odpustil.

Je pa nato Popovič s položaja direktorja komunale odstavil Mišiča. S tem in še drugimi “manevri” je Popovič Mišiča tako razburil, da se je ta odločil, da bo proti njemu kandidiral za koprskega župana. “Povedal sem mu, naj me ne izziva, saj bom sicer kandidiral proti njemu v Kopru,” pove. In to je tudi storil. Med burno predvolilno kampanjo je Mišič Popoviča prijavil policiji, ker naj bi ta zaposlene na komunalnem podjetju Marjetica silil, naj na volitvah glasujejo zanj, kot dokaz pa fotografirajo glasovnico.

Mišič je nato na županskih volitvah dobil zgolj slabih 7 odstotkov podpore, a kot pravi, ravno toliko, da Popovič ni zmagal v prvem krogu. V drugem krogu je nato Mišič podprl Aleša Bržana, ki je po ‘fotofinišu’ premagal Popoviča s 17 glasovi razlike.

Za piranskega župana

“Stavim na dialog, povezovalnost in učinkovitost,” o svoji zdajšnji kandidaturi za piranskega župana in ciljih pravi Gašpar Mišič, ki zadnja leta vodi piransko komunalno podjetje Okolje, to pa je, pravi, podaljšana roka občine. “Vidimo, kam so v Piranu privedli medsebojna nesoglasja in strankarski interesi, ko so dozdajšnjega župana Đenia Zadkovića zapustili skoraj vsi svetniki njegove liste, razvoj mesta pa je zato otežen,” pravi in dodaja, da bosta s protikandidatom Andrejem Koreniko sodelovala v občinskem svetu, ne glede na to, kdo bo župan. Cilja pa tudi na povezovanje obalnih občin, ki imajo mnoge skupne probleme in skupne interese. “Širše ko imamo obzorje, dlje bomo videli,” pravi Mišič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje