Prva predsednica za N1: Najprej k zdravstveni reformi in podnebnim spremembam

Slovenija 13. Nov 202223:14 4 komentarji

Nataša Pirc Musar je po zmagi na predsedniških volitvah v intervjuju za N1 kot najpomembnejši področji, ki takoj potrebujeta usklajevanje med predsednico republike in predstavniki parlamentarnih strank, izpostavila zdravstveno reformo in podnebne spremembe. "To sta temi, ki bi se ju rada takoj lotila in ob sebi bi si želela imeti vrhunske strokovnjake," je dejala za N1.

Koliko čestitk in od koga ste jih že prejeli? Čestitala vam je tudi že predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen …

Naprej mi je čestitala Urška Klakočar Zupančič. Vesela sem, da mi je kot prva čestitala prva ženska na mestu predsednice državnega zbora. Najbolj pa sem bila vesela čestitke Boruta Pahorja. Poklical me je po telefonu. V torek se dobiva v predsedniški palači, kjer mi bo povedal, kako bo potekala predaja poslov. V štab je prišel Danilo Türk, ki je prišel neposredno s poti. V štabu je bil tudi Pavel Gantar, pa še kar nekaj poslancev Gibanja Svoboda.

Telefona zdaj še nisem vzela v roke. Mislim, da je že pregorel. Verjetno je kar veliko čestitk po SMS-sporočilih.

Vesela sem tudi čestitke Ursule von der Leyen.

Pirc Musar Logar
Žiga Živulović jr./BOBO

Svoj govor ste začeli z besedami o protikandidatu Anžetu Logarju in mu namenili kar nekaj časa. On je svoj govor zaključil z besedami, da se, ko se ena vrata zaprejo, druga odprejo … in da se obeta nekaj velikega. Ali ima to tudi kakšno povezavo z vami? Sta se pogovarjala o kakšnem sodelovanju, povezovanju?

Stkala sva prijetno vez v petih mesecih. Več sva bila skupaj kot jaz s soprogom in on s partnerico. Zgledno sva komunicirala. Pravzaprav je vseh sedem predsedniških kandidatov pokazalo, da je lahko kampanja ne nesramna, ne negativna, ampak pozitivna. Hvala tudi njim, da so delili svoje vrednosti z menoj v času predsedniške kampanje.

Ne vem, kakšne namene ima Logar, če me po tem sprašujete. Ni mi povedal. Glede na vse, kar je povedal Anže Logar v petih mesecih kampanje, se pa vendarle zdi, da je najin pogled obrnjen naprej. Kolikor sem ga razumela, se ne bi rad več ukvarjal s preteklostjo in ideološkimi temami. Oba sva mlada, Logar še celo malo mlajši od mene. Morda sva politika moderno dobe. Jaz sicer šele prvič vstopam v svet politike. Prepričana sem, da lahko skupaj narediva marsikaj dobrega.

Zdaj je pred vami čas tranzicije oziroma prehoda med vami in zdajšnjim predsednikom Pahorjem. Kaj boste počeli v tem času? Boste sestavljali svoj urad? Boste morda opravili pogovor s kakšnim tujim državnikom?

Pogovor s kakšnim tujim državnikom v tem času ne bi bil primeren. Borut Pahor je predsednik do 22. decembra. Seveda bom takoj jutri zavihala rokave. Treba bo sestaviti ekipo, ki bo delala in dihala z menoj za dobro Slovenije.

Ob sebi si želim imeti ljudi, ki so strokovnjaki na svojih področjih. Ne bo lahek zalogaj, ker sem zahtevna. Vem, kaj želim. Nekaj idej že imam v glavi. Upam, da bom v prihodnjih 14 dneh sestavila ekipo, potem pa bom počakala na prevzem predsedniške funkcije.

Nataša Pirc Musar
Borut Živulović/BOBO

Skozi kampanjo, pa tudi že prej, ste poudarjali pomen transparentnosti, vendar pa na drugi strani niste razkrili, kdo bodo vaši najožji vsebinski svetovalci. Kdo bodo vaši svetovalci za posamezna področja? Lahko razkrijete vsaj kakšno ime, ki bo v vašem kabinetu?

Večina jih še sploh ne ve, da jih bom povabila, zato ne bi bilo primerno, da bi danes izpostavila katerokoli ime …

Kje vidite Boruta Pahorja, potem ko konča predsedniško funkcijo?

Pahor je še mlad in ima še kar nekaj dela. Prepričana sem, da bo glede na svoje izkušnje lahko dobil njemu primerno pozicijo. Ne gre pozabiti, da je Pahor zasedal vse najpomembnejše položaje v državi. Od predsednika vlade, predsednika državnega zbora, evropskega poslanca do predsednika republike. Tudi sama si želim, da se bova še srečevala, tudi še z drugima še živečima predsednikoma. Želim si, da mi trije pomagajo na novi poti. Predvsem takrat, ko bo kakšno vprašanje tako zelo zapleteno, da nanj ne bom znala poiskati odgovora.

Nekdanji predsedniki si vsi zaslužijo, da jim damo veljavo. Vsak je po svojih najboljših močeh delal v dobro in blaginjo Slovenije. In želim si plodnega in tvornega sodelovanja z vsemi tremi.

Po prevzemu funkcije ste napovedali sestanke z vsemi predstavniki parlamentarnih strank. Katera področja najbolj nujno potrebujejo dogovor med predsednico republike in predstavniki parlamentarnih strank?

Povedala bom samo dve temi. Ena je pomembna predvsem interno, za državljanke in državljane. To je zdravstvena reforma. In druga so podnebne spremembe, ki so praktično težave celotnega planeta. To sta dve temi, ki bi se ju rada takoj lotila, in ob sebi bi si želela imeti vrhunske strokovnjake. Želela bi si poenotiti slovensko politiko v smer, ki je primerna za Slovenijo in si jo Slovenija tudi zasluži.

Boste tudi zdaj, po izvolitvi, še vedno pozivali volilce, kako naj glasujejo na prihajajočih referendumih?

Če sem že zdaj povedala, da bom na vseh treh referendumih glasovala za, ne bom povedala nič novega tudi čez en teden. Svojega stališča ne bom spremenila. Sem za vse tri referendume.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje