Očitki na račun premierja Goloba: koliko dopusta ima in koliko ga je porabil?

Slovenija 18. Jun 202413:33 12 komentarjev

Očitki na račun predsednika vlade Roberta Goloba, potem ko je minuli teden zaradi ogleda dveh tekem finala košarkarske lige NBA v Dallasu v ZDA odpovedal udeležbo na mirovni konferenci za Ukrajino v Švici, se še naprej kopičijo. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je v ponedeljek v državnem zboru Goloba opomnila, naj ne izpolnjuje zgolj lastnih sanj, temveč naj izpolni tudi sanje državljank in državljanov. Njene besede so močno podžgale Golobovo partnerko Tino Gaber, ki je v objavi na družbenem omrežju navedla, da predsednik vlade "dela cele dneve" in da mu bo velik del neizkoriščenega lanskega dopusta konec junija tudi propadel.

Minuli teden si je predsednik vlade Robert Golob, tako je namreč dejal sam, uresničil sanje, ko si je v živo ogledal tekmo finala košarkarske lige NBA.

“Celo življenje sem sanjal o ogledu finala lige NBA in danes grem navijat za Luko (Dončića, op. a.) v Dallas,” je v sredo na družbenem omrežju Instagram objavil Golob. Čez dva dni je postalo jasno, da se predsednik vlade še ne namerava vrniti iz Dallasa v ZDA, saj se je odločil, da si bo ogledal še eno finalno tekmo lige NBA.

“Predsednik vlade, potem ko ste prejšnji teden izpolnili svoje sanje, vsaj en del, in boste v naslednjem tednu še zasedeni z izpolnjevanjem kakšnih starih ali novih sanj, naj spomnim, da državljani tudi sanjajo. Sanjajo vaše obljube in izpolnitev vaših obljub,” pa je bila do premierjevih potez na junijski redni seji državnega zbora kritična vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Robert Golob, DZ, državni zbor
Premier Golob je opoldne odgovarjal na poslanska vprašanja v državnem zboru … (Foto: Borut Živulović/BOBO)

S postopkovnim predlogom se je nad njene izjave pritožila poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič, saj da se na tako nespoštljiv način ne pogovarja z nikomer, še najmanj pa s predsednikom vlade.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je nato dejala, da ni primerno, da se poslanci vtikajo v zasebna življenja drugih, a je ob tem dodala: “Dejstvo pa je, da se, če sami izpostavljamo zasebno življenje, tudi dogajajo komentarji. To je treba vzeti v zakup.”

“Več kot polovica lanskega dopusta mu je ostala in bo propadla s koncem tega meseca”

Izjave poslanke Godec pa so očitno razburile premierjevo partnerko Tino Gaber, ki si je v Golobovi družbi ogledala dve tekmi finala lige NBA. Kot je zapisala v objavi na Instagramu, je nedopustno, da se predsedniku vlade očita, da si je vzel nekaj dni predaha. Besede vodje poslancev SDS je označila za “zajedljive, krivične, manipulatorne, zavajajoče in skrajno nevljudne”. “Ne le do njega, temveč do celotne družine.”

“(Premier, op. a.) dela cele dneve. Dobesedno. Od letošnjega dopusta ni koristil niti enega dneva, več kot polovica lanskega dopusta mu je ostala in bo propadla s koncem tega meseca,” je navedla Gaber.

V kabinetu predsednika vlade so za N1 pojasnili, da ima predsednik vlade na leto 40 dni dopusta. Tako mu je za koledarsko leto 2023 pripadlo 40 dni dopusta, do 18. junija letos je izkoristil 24 dni dopusta, 16 dni neizkoriščenega lanskega dopusta mu bo s koncem junija letos propadlo. Za leto 2024 predsedniku vlade prav tako pripada 40 dni dopusta.

Tina Gaber, Robert Golob
Foto: Zajem zaslona (Instagram)

Da si je predsednik vlade vzel nekaj dni dopusta in ga je izkoristil za ogled košarkarskih tekem v ZDA, ne bi pritegnilo posebne pozornosti slovenske javnosti, če ne bi Golob zaradi ogleda tekem odpovedal udeležbe na mirovni konferenci za Ukrajino v Švici.

17. maja se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prek družbenega omrežja X Golobu namreč zahvalil za vso podporo in potrditev udeležbe na omenjeni konferenci.

Kaj o Golobovi neudeležbi na mirovni konferenci meni predsednica republike?

Namesto predsednika vlade se je je udeležila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je v pogovoru za POP TV na vprašanje, kakšno sporočilo je premier Golob s svojo neudeležbo poslal Slovencem, odgovorila, da si lahko državljani in državljanke sami ustvarijo mnenje o tem.

“Gre za povsem zaseben obisk, vse sem si plačal sam. Luko spremljam dobesedno vsako tekmo, odkar je podpisal za NBA, in to je šest let neprespanih noči. Res sem ponosen nanj in verjamem, da so tudi vsi Slovenci,” je premier Golob minuli teden odgovoril na vprašanje o obisku Dallasa.

Golob in Michel
… popoldne pa se je v Bruslju udeležil neformalnih pogovorov voditeljev držav članic EU (Foto: PROFIMEDIA)

Premier je zavrnil tudi očitek, da je zaradi tega izpustil mirovno konferenco o Ukrajini, ki se začne v soboto v Švici. “To ne drži. Najprej sem počakal, da je predsednica države potrdila udeležbo, in šele nato potrdil obisk Dallasa na današnji tekmi, jutri pa se vračam. Če bi bilo treba, bi lahko še vedno ujel konferenco, ampak verjamem, da nas bo predsednica zelo dobro zastopala,” je dejal prejšnji teden.

Predsednik vlade se je skupaj s partnerko Tino Gaber konec aprila in v začetku maja udeležil nekajdnevnega križarjenja iz Genove do Marseilla in Barcelone in nazaj.

Kot smo poročali, se bo premier Golob v sredo mudil v Münchnu, kjer se bo udeležil slovensko-nemškega poslovno-investicijskega kongresa, srečal se bo tudi s predsednikom bavarske deželne vlade Markusom Söderjem, v četrtek zvečer pa si bo ogledal nogometno tekmo med Slovenijo in Srbijo.

Tina Gaber in Robert Golob na Festivalu Svobode
Tina Gaber in Robert Golob (Foto: Borut Živulović/BOBO)

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje