V drugem krogu volitev svoj glas oddala dobra polovica volilnih upravičencev

Slovenija 13. Nov 202222:12 0 komentarjev
Žiga Živulović jr. /BOBO

V drugem krogu predsedniških volitev je svoj glas oddala dobra polovica volilnih upravičencev. Novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar je zmagala v šestih volilnih enotah, njen protikandidat Anže Logar pa je večino volilcev prepričal v dveh. Pirc Musar je najbolj prepričljivo zmagala v volilni enoti Ljubljana Center, Logar pa v volilni enoti Ptuj.

V drugem krogu predsedniških volitev je svoj glas oddalo 898.073 volilnih upravičencev, kar pomeni, da je bila volilna udeležba 53-odstotna. Na voliščih omnia, tj. na voliščih zunaj okraja stalnega prebivališča, je glasovalo 5.916 volilcev in volilk.

Kako so glasovali po volilnih enotah?

Novoizvoljeno predsednico Natašo Pirc Musar je podprla večina volilcev v volilnih enotah Ljubljana Center, Postojna, Ljubljana Bežigrad, Maribor, Novo mesto in Kranj. Največ jih je prepričala v enoti Ljubljana Center, kjer je zanjo glas oddalo 59,39 odstotka volilnih upravičencev, ki so prišli na volišča. Najmanj podpore je prejela v volilni enoti Ptuj, kjer jo je podprlo 47,69 odstotka volilcev.

Tam je namreč večino glasov prejel Anže Logar, saj je zanj glasovalo 52,31 odstotka volilcev, več kot 50-odstotno podporo pa je dobil tudi v volilni enoti Celje.

Bolj razgibana je slika med posameznimi volilnimi okraji, saj jih je Pirc Musar “osvojila” 59, Logar pa 29. Pirc Musar so bili volilci najbolj naklonjeni v volilnem okraju Koper I, kjer je zanjo glasovalo 73,64 odstotka volilcev, več kot 70-odstotno podporo pa je dobila še v volilnih enotah Ljubljana Moste – Polje II, Ljubljana Šiška I, Trbovlje, Ljubljana Bežigrad II ter v Izoli.

Logarja so po drugi strani najbolj prepričljivo podprli v Ribnici, kjer je glas zanj oddalo 66,72 odstotka volilcev. Več kot 60 odstotkov volilcev ga je podprlo še v okrajih Škofja Loka II, Litija, Ptuj I, Mozirje, Novo mesto I in Ptuj III.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!