Prvi predsednik republike ob zmagi Pirc Musar o prelomu s staro politiko

Slovenija 13. Nov 202221:39 2 komentarja
Milan Kučan
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

Nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan je v pogovoru za televizijo POP TV komentiral zmago Nataše Pirc Musar.

Podpornik Nataše Pirc Musar, prvi predsednik republike Milan Kučan, je ob zmagi Pirc Musar poudaril, da je zelo pomembno, da je Slovenija dobila predsednico. “Moj prvi argument, ko sem podprl njeno kandidaturo, je bil, da je prišel čas za ženske,” je povedal v pogovoru za televizijo POP TV in izrazil pričakovanje, da bo prišel čas za ženske tudi dejansko, v praksi.

V Sloveniji se po njegovem veliko pogovarjamo o enakopravnosti, praktične odločitve pa so običajno sprejete v škodo žensk.

“Nataša Pirc Musar je ljudi prepričala s s svojimi stališči, z iskrenostjo, ki jo je kazala, ko se je zavzemala za to, da je treba obnoviti vero v pravno državo, človekove pravice, človekovo dostojanstvo, spoštljivo komuniciranje,” je v pogovoru za omenjeno televizijo še povedal Kučan. Dodal je, da ji ljudje zaupajo, da bo predsedniški funkciji vrnila ugled in avtoriteto, ki jo funkcija potrebuje.

Kučan je prav tako komentiral, ali obstaja bojazen za preveliko koncentracijo moči – po njegovem tega strahu ni, saj tri najpomembnejše funkcije v državi niso v rokah ene stranke. Nataša Pirc Musar ni članica stranke Gibanje Svoboda, čeprav jo je stranka podprla v drugem krogu.

Kučan je ocenil še, da zmaga Roberta Goloba na spomladanskih parlamentarnih volitvah in današnja zmaga Pirc Musar pomeni “prelom s staro politiko, s takšno, ki je bila obrnjena nazaj, ki je delila Slovence, ki je vlekla na dan spore iz preteklosti in stare zamere”.

Prvi predsednik republike je prav tako prepričan, da se skupina, ki vstopa na politično prizorišče, zaveda, kako usoden je trenutek sedanjosti. V nasprotju s starimi politiki, “nosilci delitev” je ta skupina politikov po njegovem zmožna odgovoriti na vprašanja o prihodnosti, ki so velika, vključno z ogroženim mirom zaradi vojne v Ukrajini.

Priložnost za drugačno Slovenijo?

Danilo Türk, ki je funkcijo slovenskega predsednika opravljal med letoma 2007 in 2012, je ocenil, da je bila zmaga Pirc Musar “pomembno simbolno sporočilo slovenskih volilk in volilcev”. “Ljudje so povedali, da hočejo nekaj novega in Nataša Pirc Musar je simbol novega v Sloveniji,” je dodal. Prav tako je ocenil, da ima kot predstavnica nove generacija priložnost ustvariti drugačno Slovenijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje