8 najslabše ocenjenih slovenskih jedi

Magazin 26. Jan 202511:43 25 komentarjev
ajdovi žganci
Ajdovi žganci (Foto: PROFIMEDIA)

Uporabniki kulinaričnega portala so ocenjevali slovenske jedi. Končna ocena je pokazala, da tudi najnižje ocenjene pravzaprav niso tako slabe in da so v primerjavi z drugimi jedmi sveta pravzaprav okusne.

Spletna stran Taste Atlas je naredila seznam osmih slovenskih jedi, ki so dobile najnižje ocene uporabnikov.

Stran, ki promovira nacionalne jedi z vsega sveta, je do 16. januarja letos prejela 1.353 ocen jedi s seznama, od teh jih je sistem 918 prepoznal kot veljavne. Stran namreč uporablja vrsto mehanizmov, ki prepoznavajo resnične uporabnike, ignorirajo ocene botov, nacionalistične ali lokalno domoljubne ocene ter dodeljujejo dodatne vrednosti ocenam uporabnikov, ki jih sistem prepozna kot poznavalce, so zapisali v obrazložitvi.

Pa poglejmo, katere slovenske jedi so si prislužile najnižje ocene, pri čemer poudarjamo, da ocene niso tako slabe. Najslabše ocenjene slovenske jedi so namreč dobile oceno 3,5 (od petih možnih).

Kot zadnja (z najvišjo od najnižjih ocen) se je na lestvico uvrstila kranjska klobasa. Prislužila si je oceno 3,9. V opisu na spletni strani je navedena kratka zgodovina naše nacionalne klobase, piše pa tudi, da ima “popolno razmerje med mesom in slanino”.

Desetinko zvezdice manj, torej oceno 3,8, so uporabniki dodelili predvsem pozimi priljubljeni joti, za katero spletna stran piše, da izhaja s Krasa, in na kratko opiše, kako jo pripraviti.

Na šesto mesto (od spodaj navzgor) se je uvrstila ponekod že skoraj pozabljena priloga iz krompirja in zrnatega fižola, matevž. Ta jed, o kateri portal poroča, da jo ponekod imenujejo tudi “krompirjev mož”, “medved” ali “belokranjski mož”, je zbrala enako oceno kot jota.

Malce nižjo oceno kot matevž so dobili idrijski žlikrofi, ki jih portal opisuje kot različico raviolov, a “očarljive oblike” in s pristnim in značilnim krompirjevim nadevom.

Sledi sladica, ki so jo, kot piše portal, izumili v Poštarskem domu na Pohorju v sredini 20. stoletja in jo poznamo kot pohorsko omleto. S smetano in sadjem bogato obložena omleta si je prislužila oceno 3,5.

Pohorska omleta pa ni sladica z najnižjo oceno.

kranjska klobasa
Kranjska klobasa ima po opisu portala “popolno razmerje med mesom in slanino” (Foto: PROFIMEDIA)

To ne najbolj bleščečo popotnico je dosegel vsem dobro znani štrudelj, kot sladico pozna večina in kot so njeno ime zapisali na portalu, čeprav je uradno zavitek.

Sladica, za katero portal omenja, da je značilna za Vipavsko, je lahko napolnjena z različnim sadjem, najbolj priljubljena pa naj bi bila višnjeva, čeprav kot nadev v poštev pridejo tudi breskve, marelice, slive in jabolka. “Posebej pozimi bodo gurmani navdušeni tudi nad kakijevim zavitkom,” dodajajo. Zavitek je tako kot pohorska omleta dobil oceno 3,5.

Enako oceno sta zbrala tudi prežganka in ajdovi žganci, ki so pristali na neslavnem vrhu. V opisu prežganke portal izpostavlja, da velja za odlično zdravilo proti alkoholnemu mačku in da podobno jed najdemo tudi na Hrvaškem (ajnpren juha) in v Nemčiji (einbrennsuppe). Za ajdove žgance portal piše, da jih običajno servirajo s kislim zeljem in pečenicami ali pa samostojno z ocvirki, čeprav vemo, da se dobro podajo tudi k obaram ali gobovi juhi.

Za tiste, ki se boste morda pridušali, da si jedi tako nizkih ocen niso zaslužile, povejmo, da so to pravzaprav precej visoke ocene (najslabše ocenjena jed na portalu, “krvava palačinka” iz Skandinavije, ima oceno 1,6), tako da ne gre za “slabe” jedi ali takšne, ki ne bi bile dobre oziroma oksune. Navsezadnje so pri marsikom priljubljene.

To pove tudi obrazložitev, ki je napisana na spletni strani: “Lestvic Taste Atlasa se ne sme obravnavati kot dokončen globalni zaključek o jedeh. Njihov namen je promocija odličnih lokalnih jedi, vzbujanje ponosa na tradicionalne jedi in spodbujanje radovednosti za jedi, ki jih še niste poskusili.”

POSEBNI VIDEO: Trump je dosegel stanje šoka

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje