Anketa Ninamedie o evropskih volitvah: na 3. mestu presenečenje

Evropske Volitve 18. Maj 202414:01 3 komentarji
evropske volitve 2014
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Na prihajajočih evropskih volitvah se največ glasov obeta stranki SDS, sledi pa ji Gibanje Svoboda, kaže javnomnenjska raziskava Ninamedie, ki jo je ta opravila za Dnevnik.

Na volitvah v evropski parlament, ki bodo 9. junija, bi zmagala stranka SDS na čelu s trenutno evropsko poslanko Romano Tomc, kaže anketa, ki jo je za Dnevnik izvedla agencija Ninamedia. Da bodo na volitvah obkrožili SDS, je napovedalo 22 odstotkov vprašanih oziroma 27,4 odstotka opredeljenih anketirancev.

Tak rezultat bi SDS prinesel tri sedeže v evropskem parlamentu. Slovenski volilci bodo izvolili skupno devet evropskih poslancev.

Drugo mesto v anketi je zasedla vladajoča stranka, Gibanje Svoboda, ki jo je podprlo dobrih 14 odstotkov vprašanih ali 17,6 odstotka opredeljenih. To bi stranki prineslo dva mandata. Nosilka liste je evropska poslanka Irena Joveva.

Na tretjem mestu Vesna

Na tretje mesto pa bi se uvrstila zelena izvenparlamentarna stranka Vesna, ki jo vodi kočevski župan Vladimir Prebilič. Da bodo glasovali zanjo, je napovedalo 11 odstotkov vprašanih oziroma 14 odstotkov opredeljenih volilcev. V nobeni raziskavi javnega mnenja do zdaj ta stranka še ni imela tako visoke podpore. Na časniku Dnevnik ne izključujejo niti, da bi lahko Vesna dobila celo dva mandata,  “če se bo njen vzpon v prihodnjih tednih nadaljeval”.

Vladimir Prebilič
Vladimir Prebilič (Foto: Žiga Živulović/BOBO)

SD in NSi

Prvim trem strankam sledijo Socialni demokrati (SD) s trenutnim evropskim poslancem Matjažem Nemcem na čelu liste. Podpira jih 9,3 odstotka vprašanih anketirancev oziroma 11,5 odstotka opredeljenih anketirancev.

Stranki NSi anketa Ninamedie namenja 6,3-odstotno podporo vprašanih in skoraj osemodstotno podporo opredeljenih volilcev. Na zadnjih volitvah pred petimi leti si je NSi zagotovil en mandat od osmih, a z boljšim rezultatom, kot se jim obeta letos.

Druge stranke pa glede na anketo nimajo resnih možnosti za preboj v evropski parlament.

Volilna udeležba

V anketi je 26,4 odstotka vprašanih odgovorilo, da se bo verjetno udeležilo volitev, slabih 40 odstotkov pa se jih bo zagotovo udeležilo. Ker je dejanska udeležba praviloma nižja od anketne, je mogoče, da se volitev udeleži tretjina volilnih upravičencev, še piše Dnevnik.

Dejstvo, da evropske volitve potekajo skupaj s tremi referendumi, ne bo bistveno vplivalo na volilno udeležbo, še ugotavlja raziskava. Le devet odstotkov vprašanih je referendume navedlo kot razlog za udeležbo, 80 odstotkov pa bi se volitev udeležilo tudi sicer.

Anketa, ki jo je Ninamedia izvedla med 13. in 16. majem, je vključevala tisoč anketirancev. Neopredeljenih je bilo 19,5 odstotka vprašanih.

Kaj je pokazala zadnja anketa Mediane

Po anketi, ki jo je opravila Mediana in ki je bila v časniku Delo objavljena 13. 5., bi na volitvah prav tako zmagala SDS (s 23,1 odstotka glasov), na drugem mestu pa bi bilo prav tako Gibanje Svoboda (17,3 odstotka glasov). Sledita NSi s 5,6 odstotka, SD s 4,8 odstotka podpore, Levica s prav tako 4,8 odstotka podpore in Vesna s 4,3 odstotka podpore, ki bi kot zadnja še ujela mesto v evropskem parlamentu. Nato sledijo SNS (2,7 odstotka), SLS (2,1 odstotka), Resni.ca (1,9 odstotka) in Piratska stranka (1,6 odstotka). Druge stranke bi prejele manj kot odstotek glasov, in sicer Naša prihodnost 0,8, Naša dežela 0,3 odstotka in Konkretno 0,1.


BONUS VIDEO: Janšo za evropskega komisarja?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje