Levica: Varnost pomeni tudi varno zaposlitev in dostojno plačo

Evropske Volitve 24. Maj 202416:57 4 komentarji
levica evropske volitve
Foto: Igor Kupljenik /BOBO

Kandidati Levice, ki se na evropske volitve podajajo s sloganom Varnost, poudarjajo, da varnost pomeni tudi varno zaposlitev in dostojno plačo.

“Varnost pomeni streho nad glavo za mlade, zaščito in krepitev delavskih pravic in tudi pravično razdelitev davkov,” je v izjavi za medije dejala nosilka liste Nataša Sukič.

Sukič je ob stojnici Levice v Ljubljani dejala, da danes odpirajo nov vidik varnosti. Ta se dotika mladih, ki so “v teh negotovih časih prekarnih zaposlitev in težkega dostopa do stanovanj v zelo hudi stiski”.

Kandidatka Levice Katja Sluga je povedala, da med mladimi vladata apatija in stiska, ker je njihovo odločanje o lastnem življenju pogojeno s trenutno situacijo na premalo reguliranih nepremičninskih trgih in trgih dela. “Včasih se zdi, da odločevalci iz starejše generacije ne morejo sprevideti, da so osnovni koraki v življenju za nas izjemno težki – preseliti se na svoje, najti redno službo in seveda, če je želja, ustvariti lastno družino,” meni.

V Levici zato podpirajo opolnomočenje mladih. Po njenih besedah se zavedajo, da je pomembno delati na področju delavskih pravic, kjer je treba zagotoviti minimalne standarde, odpraviti prekarno, prepovedati agencijsko in regulirati platformno delo, ter izboljšati položaj delavstva. Na področju stanovanjske politike pa je treba zagotoviti zadosten in stalen vir financiranja ter regulirati nepremičninski trg.

Nove oblike dela ne smejo voditi v erozijo delavskih pravic

Kandidat Levice, sicer državni sekretar na ministrstvu za delo, Dan Juvan meni, da mora Evropska unija zagotoviti, da se bo tehnološki napredek in s tem povečana produktivnost dela nujno prevajala v korist ljudi in v izboljšanje kvalitete življenja, ne pa v zasledovanjih ozkih kapitalskih interesov.

Poskrbeti morajo tudi, da nove oblike dela, ki izhajajo iz tehnološkega napredka, ne pomenijo erozije delavskih pravic. “EU mora postati vodilna sila na področju družbenega razvoja, ki mora odgovoriti na zahteve po družbeni prilagoditvi zaradi podnebnih sprememb in okoljske krize,” je poudaril Juvan.

Po besedah kandidata Levice in ministra za delo Luke Mesca se kot vladna stranka na evropski ravni borijo za evropski steber socialnih pravic, med drugim za minimalno plačo. “Druga politika, ki jo bomo tako doma kot na evropski ravni poskušali izpogajati, je stanovanjska politika, ki bo omogočila stanovanja po ugodnih cenah,” je napovedal Mesec. Uvajanje umetne inteligence pa je po njegovih besedah treba peljati tako, da ne bo ogrožala delovnih mest.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje