Zgodovinska odločitev v Bruslju: BiH lahko začne pogajanja za vstop v EU

Svet 21. Mar 202411:38 > 21:26 4 komentarji
Bosna in Hercegovina, EU
Foto: PROFIMEDIA

Evropski svet je podprl predlog, da lahko Bosna in Hercegovina začne pristopna pogajanja za vstop v Evropsko unijo. Že pred zasedanjem je več voditeljev članic izrazilo naklonjenost začetku pristopnih pogajanj.

Voditelji članic Evropske unije (EU) so na današnjem zasedanju Evropskega sveta potrdili, da se lahko z Bosno in Hercegovino (BiH) začnejo pogajanja za vstop v Unijo. Kot poročata N1 Sarajevo in Al Džazira Balkans, je Evropski svet potrdil priporočilo Evropske komisije o začetku pristopnih pogajanj za vstop BiH v EU, ki ga je ta poslala prejšnji torek.

Da so voditelji držav članic EU podprli začetek pristopnih pogajanj z BiH, je na družbenem omrežju X potrdil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. “Evropski svet je ravnokar podprl začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino. Čestitke! Vaše mesto je v naši evropski družini,” je zapisal ob fotografiji s predsedujočo svetu ministrov BiH Borjano Krišto.

Dodal je, da današnja odločitev predstavlja ključen korak naprej na evropski poti BiH. “Zdaj je treba nadaljevati trdo delo, da bo Bosna in Hercegovina napredovala, kot želijo vaši državljani,” je sporočil.

Odločitev je na družbenem omrežju X med drugim pozdravil tudi premier Robert Golob. “Iskrene čestitke državljankam in državljanom BiH, Slovenija vam bo še naprej stala trdno ob strani in vam pomagala na vaši evropski poti. Mesto BiH je v evropski družini in danes je BiH pomemben korak bližje temu cilju,” je zapisal in dodal, da je današnja odločitev pomembno sporočilo tudi za celotno regijo Zahodnega Balkana.

Tudi zunanja ministrica Tanja Fajon je zapisala, da je danes velik dan za BiH. “Ponosna na svojo državo, ki je leta 2022 predlagala podelitev statusa kandidatke BiH. Ponosna tudi na ljudi BiH, ki si zaslužijo boljše življenje znotraj družine EU,” je zapisala.

Na takšen razplet je sicer kazalo že pred zasedanjem. “Ni več vprašanje, če, ampak kdaj. Gre za zelo veliko, pozitivno spremembo in zdaj je čas, da izkoristimo ta zagon za Bosno in Hercegovino, ki je v zadnjih mesecih dosegla velik napredek,” je dejala avstrijska ministrica za evropske zadeve Karoline Edtstadler.

Bruseljski diplomatski viri so v zadnjih dneh sicer poročali, da je nekaj držav članic zadržanih glede pristopa BiH k Uniji, med njimi Francija, Danska in Nizozemska. A naj bi te na koncu vendarle popustile. Danski minister za zunanje zadeve Lars Lokke Rasmussen je po poročanju Forbesa BiH dejal, da se Danska z oceno Komisije strinja. Prav tako je začetek pogajanj potrdil tudi nizozemski parlament.

zastavi bosne in eu
Foto: PROFIMEDIA

Slovenija skupaj s šestimi članicami poslala pismo

Za vstop BiH v Unijo si je prizadevala tudi Slovenija. Prejšnji teden je skupaj z Avstrijo, Češko, Grčijo, Italijo, Hrvaško in Slovaško poslala skupno pismo, v katerem zahtevajo odločitev o začetku pogajanj, poroča Politico.

Zapisali so, da je BiH v zadnjih mesecih dosegla velik napredek, odložitev pa bi regiji poslala negativno sporočilo. Kot smo pisali na N1, bi ustavitev pridruževanja BiH le še potrdila širitveno utrujenost Unije. Zadnja med državami se je Uniji namreč pridružila že pred več kot desetletjem – to je bila Hrvaška leta 2013.

BiH je prošnjo za članstvo v Unijo vložila februarja 2016. Za tem je Komisija leta 2019 postavila 14 pogojev za izpolnitev statusa kandidatke. Decembra lani so podprli začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo, za BiH pa so potrdili, da bo Unija z njo začela pogajanja, ko bo izpolnila pogoje za članstvo.

Komisija je v torek predstavila tudi predloga okvirov za pristopna pogajanja z Ukrajino in Moldavijo, ki bosta vsebinska podlaga za pogovore o pridružitvi teh dveh držav kandidatk Uniji, so danes sporočili v Bruslju. Zdaj jih bo obravnaval Svet EU, v katerem so zastopane države članice. Kot so pojasnili, osnutka okvirov opredeljujeta načela, na katerih bodo temeljila pogajanja, njihovo vsebino in potek. “Cilj pogajanj je, da Ukrajina in Moldavija v celoti sprejmeta evropski pravni red ter zagotovita njegovo polno izvajanje,” so zapisali na Komisiji. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje