Potrjeno: Lista Piratov za evropske volitve zavrnjena, a se bodo pritožili

Evropske Volitve 11. Maj 202413:01 8 komentarjev
Piratska stranka
Borut Živulović/BOBO

Državna volilna komisija je danes potrdila še zadnje liste kandidatov za evropske volitve. Na volitvah bo nastopilo 11 list: NSi, Vesna, SLS, SD, Gibanje Svoboda, SDS, Levica, Resni.ca, skupna lista strank DeSUS in Dobra država, Zeleni Slovenije in Nič od tega. Zavrnjena je bila kandidatna lista Piratske stranke Slovenije, ki pa se bo, kot je za N1 potrdil njen sekretar, na odločbo DVK pritožila.

Državna volilna komisija (DVK) je danes potrdila še zadnje tri pravočasno vložene kandidatne liste za volitve poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, eno pa je zavrnila. Na volitvah bo nastopilo 11 list: NSi, Vesna, SLS, SD, Gibanje Svoboda, SDS, Levica, Resni.ca, skupna lista strank DeSUS in Dobra država, Zeleni Slovenije in Nič od tega.

Kot so sporočili iz DVK, predlogu liste, ki ga je v petek zvečer vložila Piratska stranka Slovenije, ni bilo priloženo zadostno število podpisov podpore volivcev, zato je DVK listo zavrnila.

V skladu z zakonom o volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament lahko politična stranka vloži listo kandidatov, če je podprta s podpisi najmanj 1.000 volivcev, Piratska stranka pa je predlagani listi priložila 903 obrazce s podpisi podpore volivcev.

Zaradi pritožbe se bodo nekateri postopki zavlekli

Zoper odločbo o zavrnitvi liste kandidatov se lahko v 48 urah po prejemu odločbe vloži pritožba na vrhovno sodišče. Sodišče mora o pritožbi odločiti najpozneje v 48 urah po prejemu pritožbe, so pojasnili v DVK.

Sekretar Piratske stranke Jasmin Feratović je za N1 danes potrdil, da bodo pritožbo vložili, odločbe DVK pa še niso prevzeli. To bodo storili v kratkem. Ponovil je, da je s tem zgodba Piratov na letošnjih evropskih volitvah zaključena. Zaradi težav pri zbiranju podpisov sicer tečejo že tri tožbe, in sicer na upravnem, ustavnem in vrhovnem sodišču. Feratović pričakuje, da bodo nekateri sodni postopki lahko združeni.

Zaradi pritožbe Piratov se bodo nekateri postopki glede volilnih opravil zavlekli za nekaj dni. DVK je namreč že v ponedeljek nameravala opraviti žreb, po katerem vrstnemu redu bodo na glasovnici zapisane kandidatne liste. Kot so nam pojasnili na DVK, bo žreb zato izveden nekaj dni kasneje.

Člani DVK so danes med drugim razpravljali tudi o vsebini glasovnice oz. izpisu imen kandidatnih list na glasovnici.

Po zakonu o volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament glasovnica vsebuje ime, skrajšano ime ali kratico imena in znak politične stranke, kar pomeni, da morajo biti imena političnih strank na glasovnici zapisana v celoti, kot so določena v registru političnih strank, so navedli v DVK.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje