Von der Leyen bo v novem mandatu zagovarjala širitev EU na Zahodni Balkan

Evropske Volitve 21. Feb 202415:23 0 komentarjev
Predsednik EPP Manfred Weber in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen
Predsednik EPP Manfred Weber in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v boju za vodilno kandidatko desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) na evropskih volitvah ne bo imela konkurence, saj so pri EPP prejeli zgolj njeno kandidaturo. Danes se je von der Leyen sestala s člani politične skupine EPP v Evropskem parlamentu, ki so ji izrazili podporo.

Predsednik EPP Manfred Weber je prejel zgolj pismo nemške Krščansko demokratske unije (CDU), ki za spitzenkandidatko predlaga aktualno predsednico komisije. Njeno kandidaturo sta podprli še poljska stranka Državljanska platforma in grška Nova demokracija.

Zdaj bo vloženo kandidaturo pregledala in potrjevala politična skupščina EPP, po potrditvi pa bo 7. marca potekalo še glasovanje na strankinem predvolilnem kongresu v romunski prestolnici Bukarešta, so sporočili iz EPP. Ursula von der Leyen se je sicer danes v Evropskem parlamentu v Bruslju sestala s člani politične skupine te stranke, ki so ji izrazili podporo.

Po srečanju sta na skupni novinarski konferenci z Webrom, ki je tudi vodja politične skupine, med prednostnimi nalogami EPP za prihodnji mandat izpostavila konkurenčnost evropskega gospodarstva ob izvajanju zelenega dogovora. Druga ključna tema pa je varnost, pri čemer si EPP prizadeva, da bi prihodnja Evropska komisija imela komisarja, pristojnega za obrambo, je povedal Weber.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Foto: PROFIMEDIA)

“Po mojem mnenju bi bil komisar za obrambo in varnost pristojen za obrambno industrijo. Industrija in notranji trg sta namreč temeljna pristojnost komisije,” je povedala von der Leyen. Dodala je, da je treba na varnost pogledati tudi v širšem smislu, pri čemer je omenila pripravljenost na različne šoke, ki prihajajo od zunaj, in naravne nesreče.

Poleg tega je najverjetnejša vodilna kandidatka EPP na junijskih evropskih volitvah zagotovila, da bo tudi v morebitnem novem mandatu na čelu Evropske komisije močno zagovarjala širitev EU na Zahodni Balkan.

Glede sodelovanja EPP s skrajno desno politično skupino Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) po volitvah pa je poudarila, da si sodelovanje predstavlja zgolj s skupinami, ki so proevropsko usmerjene, ki podpirajo Ukrajino in zvezo Nato ter spoštujejo demokratične vrednote.

Nemška političarka je tako vse bližje novemu mandatu na čelu Evropske komisije, saj se EPP glede na javnomnenjske raziskave obeta zmaga na junijskih evropskih volitvah. Koncept spitzenkandidatov predvideva, da vodilni kandidat zmagovalne stranke postane predsednik prihodnje komisije. Von der Leyen sicer leta 2019 ni bila vodilna kandidatka.

Slovenski evroposlanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) niso zadovoljni z dosedanjim delom predsednice Evropske komisije von der Leyen. Romana Tomc in Franc Bogovič pravita, da nima njune podpore za nov mandat, Milan Zver pa meni, da bo težko reševala evropsko gospodarstvo in kmetijstvo, potem ko je sprejemala napačne odločitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!