Kako bo Švarc Pipan unovčila svoj politični kapital? “Nikoli ne reci nikoli”

Slovenija 21. Feb 202414:31 18 komentarjev

Dominiki Švarc Pipan je v aferi sodna stavba s spretno komunikacijo uspelo obrniti svojo javno podobo: od ministrice, ki je posel najprej zagovarjala, do ministrice, ki svojega dela pri porabi skoraj osmih milijonov davkoplačevalskega denarja ni opravila dovolj vestno, do borke proti korupciji. Mnogi se zato že sprašujejo, kako bo unovčila ta politični kapital. Kaj o tem pravi sama?

Kot smo poročali, se je državni zbor v petek seznanil z odstopom Dominike Švarc Pipan z mesta ministrice za pravosodje, o tem, da bi ta resor začasno vodil predsednik vlade Robert Golob, kot naj bi se dogovoril z vodilnimi predstavniki Socialnih demokratov, pa premier poslancev še ni obvestil. To so naši viri pripisali Golobovi želji, da v desetih dneh, ki jih ima po poslovniku državnega zbora na voljo za to obvestilo, že predlaga kandidata za novega pravosodnega ministra.

Socialni demokrati so na seji predsedstva stranke v torek zvečer že razpravljali o tem, kdo bi lahko bil naslednik Dominike Švarc Pipan. Končne odločitve še ni, prav tako naj bi “najboljšega kandidata” Socialni demokrati in ljudje okoli premierja iskali skupaj, a kot smo na N1 poročali prvi, utegne biti eno od imen, ki jih bo SD dala na mizo predsedniku vlade tudi Andreja Katič.

Čeprav iščejo še kakšno drugo ime, naj bi se pomemben del članov predsedstva nagibal k temu, da premierju predlagajo prav Katič, ki je bila v času vlade Marjana Šarca že ministrica za pravosodje. Predsednik vlade po informacijah N1 morebitne njene kandidature sicer naj ne bi sprejel. “Iščemo strokovnjaka in ne enega od naših ali njihovih ljudi,” je mogoče slišati v krogih blizu premierja.

Rok, do katerega mora predsednik vlade državni zbor obvestiti, kdo bo naslednji, ki bo sedel v stol pravosodnega ministra, se torej naglo izteka. Če kandidata ne bo, še vedno obstaja možnost, da ta resor začasno prevzame premier sam.

Dominika Švarc Pipan bo morala v tem primeru potemtakem svojo ministrsko mizo kmalu pospraviti. Kljub temu da je sporno pogodbo o nakupu sodne stavbe na Litijski podpisala sama, ji je v aferi sodna stavba s spretno komunikacijo uspelo obrniti svojo javno podobo: od ministrice, ki je posel najprej zagovarjala, do ministrice, ki svojega dela pri porabi skoraj osmih milijonov davkoplačevalskega denarja ni opravila dovolj vestno, do borke proti korupciji. Mnogi se zato že sprašujejo, kako bo unovčila ta politični kapital.

Ob robu izredne seje državnega zbora o korupciji je Švarc Pipan v izjavi za medije dejala, da s premierjem Golobom ta teden še nista govorila o tem, kako dolgo bo še opravljala tekoče posle. Premier ima do 26. februarja čas, da v državni zbor sporoči, kdo bo prevzel vodenje resorja. “Sama pa natančnih načrtov za prihodnost še nimam, najprej me čaka primopredaja poslov.”

Na vprašanje, ali se poslavlja od aktivne politike, je odgovorila: “Nikoli ne reci nikoli”. Dodala je, da si v tem trenutku delovanja v aktivni politiki ne želi, si pa želi, da bi se vrnila k delu, ki ga je opravljala pred vstopom v politiko, ko je delala kot pravnica.  “Če pa si Slovenija želi sprememb, pa sem se morda v politiko še kdaj pripravljena vrniti,” je dodala Švarc Pipan.

Glede na to, da se išče njen naslednik ali naslednica, pa je povedala še: “Menim, da bi bilo bolje, da ministrstvo za pravosodje ne bi bilo več v pristojnosti SD. Glede na to, da so v poslu nakupa sodne stavbe operativno sodelovali tudi člani te stranke. To bi bilo po moji oceni dobro zato, da se odstrani vsak dvom in da se zagotovi videz nepristranskosti in objektivnosti.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje