Ursula von der Leyen znova v boj za mesto na čelu Evropske komisije

Evropske Volitve 19. Feb 202413:13 > 13:45 2 komentarja
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Foto: PROFIMEDIA)

Aktualna predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se bo potegovala za nov mandat na tem mestu, je potrdila na današnjem srečanju Krščanske demokratske unije (CDU) v Berlinu. V omenjeni stranki so jo danes že podprli. Med glavnimi nalogami, ki jih je v nagovoru izpostavila von der Leyen, sta izboljšanje konkurenčnosti EU in doseganje podnebnih ciljev, glavni izzivi pa bodo s področij migracij in krepitve obrambe EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se bo potegovala za še en mandat na čelu Evropske komisije. Po tem ko so ji soglasno podporo danes že dali v Krščanski demokratski uniji (CDU), si mora zagotoviti še podporo vsaj dveh drugih strank znotraj EPP, potrditi pa jo mora tudi strankarska skupina v parlamentu. Na koncu jo mora podpreti še kongres EPP, ki bo marca v Bukarešti.

V današnjem nagovoru je von der Leyen izpostavila izzive, s katerimi se je EU spopadla v času njenega mandata, vključno s pandemijo covida-19 in vojno v Ukrajini. Kot je poudarila, je slednja izbruhnila sredi gospodarskega okrevanja unije. Kljub temu, da je Rusija poskusila EU spraviti na kolena z nafto in plinom, se je ta uprla in vzpostavila energetsko neodvisnost, je prepričana von der Leyen.

Med prihodnjimi nalogami je naštela izboljšanje konkurenčnosti ter doseganje podnebnih ciljev, kot izzive prihodnosti je izpostavila še področja umetne inteligence, migracij in krepitve obrambnih sposobnosti EU.

Več kot 400 milijonov volilnih upravičencev v vseh 27 članicah EU bo med 6. in 9. junijem izbiralo 720 članov Evropskega parlamenta. Koncept spitzenkandidatov predvideva, da vodilni kandidat zmagovalne stranke na volitvah postane predsednik prihodnje Evropske komisije. Von der Leyen sicer nazadnje ni bila vodilna kandidatka kakšne od strank in je mesto zasedla kot kompromisna kandidatka nemške vlade.

Von der Leyen, ki prihaja iz Evropske ljudske stranke (EPP), se je doslej izogibala vprašanjem v zvezi z novim mandatom v Bruslju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje