Vroče na bruseljskem parketu: socialisti proti sodelovanju s skrajno desnico

Evropske Volitve 05. Maj 202419:05 5 komentarjev
FOTO: EC/BOBO

Zaradi spremenjenih sil v Evropskem parlamentu po junijskih volitvah bo vodilna EPP v koalicijo najverjetneje primorana sprejeti tudi katero od strank, ki jih do zdaj v koaliciji še ni bilo. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že namignila, da bi to lahko bila ena od skrajno desnih strank, in sicer Evropski konservativci in reformisti (ECR). A zdajšnjim koalicijskim partnericam takšno sodelovanje ne diši. Še več – voditelji evropskih socialdemokratskih strank so sprejeli berlinsko deklaracijo, s katero se zaobljubljajo, da s skrajno desnimi strankami ne bodo sodelovali. Evroposlanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je v današnji izjavi za medije pozval tudi slovenske stranke, ki bodo sodelovale na volitvah, naj se jasno opredelijo do politik skrajno desnih strank in podajo nedvoumno zavezo o (ne)sodelovanju.

Napetost pred junijskimi volitvami v Evropski parlament se počasi stopnjuje. Po podatkih anket bi skrajna desnica lahko pridobila na moči, medtem ko bi lahko levica na čelu z evropskimi Socialdemokrati (S&D) in Renew Europe izgubila kar nekaj sedežev.

Že zdaj je jasno, da bo sestava koalicije z Evropsko ljudsko stranko (EPP) ter S&D in Renew zapletena, če ne celo nemogoča. Čeprav bo EPP tudi po tokratnih volitvah po podatkih anket, ki jih objavlja portal Politico, ostala relativna zmagovalka in s tem najmočnejša stranka, pa bo morala za sestavo koalicije medse sprejeti še katero od ostalih strank.

To bi težko bili Zeleni, ki EPP zamerijo nespoštovanje okoljske agende pri sprejemanju in izvajanju zakonodaj. “Zeleni smo pripravljeni na pogovore in sodelovanje v koaliciji z EPP, S&D in Renew. Moramo pa biti jasni: Zeleni ali ECR,” je dejal podpredsednik Zelenih Bas Eickhout.

Ursula von der Leyen zavrača sodelovanje z ID, ne pa tudi z ECR

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pretekli teden zatrdila, da z nacionalistično stranko Identiteta in demokracija (ID) ne bo sodelovala pri sestavi koalicije. V ID je denimo nemška skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD), ki ji med drugim očitajo poveličevanje nacizma.

V nemški socialdemokratski stranki (SDP) so prav AfD obtožili, da stoji za petkovimi napadi na nemškega evroposlanca Matthiasa Eckeja iz vrst S&D in na nekatere druge politike, ki zastopajo opcije levo od sredine. AfD obtožb ni potrdil. Del ID je tudi francoska skrajno desna stranka pod vodstvom Marine Le Pen.

Ob tem pa je von der Leyen nakazala možnost sodelovanja z Evropskimi konservativci in reformisti (ECR). Člani omenjene evropske stranke so denimo Bratje Italije s tamkajšnjo premierko Giorgio Meloni na čelu, pa poljska nacionalistična stranka Zakon in pravičnost (PiS). Gre za stranke, ki odpirajo vprašanja, povezana z evroskepticizmom.

Na možnost sodelovanja z ECR je predsednica Komisije nakazala že februarja, ko ni podala enoznačnega odgovora o tem, s kom bi šla v koalicijo in s kom ne. Tedaj je dejala le, da bodo stranke morale imeti enaka stališča pri podpori Ukrajini v vojni z Rusijo in vprašanjih, povezanih s spoštovanjem pravne države.

Ursula von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

Evropski socialisti jasni: Nikoli v koalicijo z ECR ali ID

Evropske stranke, ki so pozicionirane levo od sredine, se s tem stališčem von der Leyen in posredno tudi vodilne EPP ne strinjajo. Socialisti so zdaj zato zagrozili, da v naslednjem sklicu Evropskega parlamenta ne bodo sodelovali s skrajno desnimi strankami.

V soboto so voditelji evropskih socialdemokratskih strank namreč sprejeli berlinsko deklaracijo, v kateri opozarjajo na vzpon skrajne desnice v EU. “Evropski socialdemokrati dajemo jasno zaobljubo, da nikoli ne bomo sodelovali ali oblikovali koalicije s skrajno desnico, med drugim s strankama ECR ali ID v Evropskem parlamentu,” so zapisali.

Stališču se je danes pridružil tudi njihov evropski poslanec (S&D/SD) Matjaž Nemec. “Za nas je nesprejemljivo kakršnokoli sodelovanje s političnimi skupinami kot sta ECR ali ID, kot so nesprejemljive politike, ki napovedujejo zavezništva s skrajnimi desnimi silami Evropskem parlamentu, kar predstavlja najresnejšo grožnjo temeljnim vrednotam EU,” je dejal v današnji izjavi za javnost.

Ob tem je pozval slovenske stranke, ki kandidirajo na letošnjih evropskih volitvah, naj se jasno opredelijo do politik skrajno desnih strank in podajo nedvoumno zavezo o (ne)sodelovanju.

V imenu SD sta se pod deklaracijo podpisala predsednik SD Matjaž Han in podpredsednica PES Tanja Fajon.

Foto: Služba za odnose z javnostmi SD

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje