20-milijonska finančna injekcija za ljubljansko podjetje za genetsko testiranje

Gospodarstvo 13. Jul 202310:31 1 komentar
GenePlanet
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ljubljansko biotehnološko podjetje Geneplanet si je zagotovilo 20 milijonov evrov vredno finančno injekcijo. Financiranje je zagotovila skupina mednarodnih investitorjev, ki jo vodi bolgarski sklad zasebnega kapitala Black Peak Capital. Med investitorji sta tudi družbi Kolektor in FMR.

Poleg Black Peak Capital, družbe Kolektor, krovnega podjetja istoimenske industrijsko-gradbeniške skupine, in podjetja FMR, ki je eden od lastnikov Kolektorja, so med investitorji še nemško biotehnološko podjetje Darwin, in avstrijska družba za poslovne storitve Designed Impact Ventures, so danes sporočili iz Geneplaneta.

Kolektor in FMR sta tako z investicijo pridobila vsak po 1,32 odstotka osnovnega kapitala Geneplaneta, Darwin je svoj lastniški delež kljub vložku nekoliko zmanjšal, z 2,71 na 2,64 odstotka, Designed Impact Ventures je namesto dveh odstotkov zdaj lastnik 1,96 odstotka osnovnega kapitala, Black Peak Capital pa ima namesto 16,32 odstotka zdaj v lasti 15,89 odstotka podjetja, je razvidno iz objave na spletnih straneh Ajpesa.

Namen finančne injekcije je spodbujati globalno širitev ljubljanskega podjetja, ki se v svojih ambicijah strateško posveča predvsem Evropi in Latinski Ameriki. S sredstvi namerava razvijati nove izdelke in rešitve ter vlagati v infrastrukturo za obdelavo velikih količin podatkov.

Denar bo šel tudi za razvoj umetne inteligence z velikimi jezikovnimi modeli, s katerim bodo poskušali bolje analizirati in razumeti človeški genom in s tem prispevati k razvoju personalizirane medicine, torej razvoju rešitev za zdravljenje, ki je posebej prilagojeno vsakemu posamezniku in njegovemu genetskemu zapisu in velja za veliko upanje razvoja zdravstva v prihodnosti.

Družba Geneplanet je bila ustanovljena leta 2008 in je specializirana za razvoj in prodajo preventivnih genetskih testov, usmerjenih v izboljšanje kakovosti življenja za posameznike.

S svežim denarjem se želi še utrditi kot vodilni evropski ponudnik inovativnih rešitev na področju zagotavljanja zdravja in zdravega življenjskega sloga, ki temeljijo na preventivnih genetskih analizah. Svojo globalno prisotnost želijo po besedah prvega moža podjetja Marka Bitenca s sedanjih 35 držav razširiti na 50 držav.

Podjetje Geneplanet je ob uspehih v svoji osnovni dejavnosti sicer vpleteno tudi v eno od zgodb, povezanih z dobavami medicinskih ventilatorjev v času pandemije covida-19, za katero so bile vložene ovadbe, specializirano državno tožilstvo pa je spomladi glede tega zahtevalo tudi sodno preiskavo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje