Ali uprava in nadzorniki Uniorja še uživajo zaupanje lastnikov?

Gospodarstvo 18. Nov 202215:51 5 komentarjev
Darko Hrastnik, Branko Bračko, Unior
N1

Nadzorniki Uniorja ohranjajo zaupanje v delo uprave Uniorja, ki je tri tedne molčala o izrednem dogodku uhajanja kromovih par z ene od proizvodnih linij. V Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki je največji delničar, dogodka in odziva uprave ne komentirajo, preusmerili so nas na nadzorni svet. Manjši delničar, ki ne želi biti imenovan, nam je dejal, da je uprava neprimerno komunicirala z javnostjo, ni pa bilo večjih vplivov na poslovanje podjetja, zato tudi razlogov za odpoklic ne vidi. A tudi zaradi sestave nadzornega sveta, v katerem sedita Franc Dover in Andreja Potočnik s povezavami do prejšnje vlade, ne gre izključiti, da bo val menjav nadzornikov kmalu zajel tudi zreško družbo.

Nadzorniki in delničarji Uniorja so bili, tako kot javnost, ta teden obveščeni, da so konec oktobra v Uniorju zaradi okvare (oziroma prevelikega pretoka zraka v ventilatorju na eni od proizvodnih linij) uhajale kromove pare.

Kot smo že včeraj poročali, so nadzorniki, ki jih vodi direktor Snage Maribor Franc Dover, po naših informacijah za dogodek izvedeli v torek. Dover je za sredo sklical izredno sejo, na kateri jim je uprava pojasnila potek dogodkov. Največji delničar Slovenski državni holding (SDH) je bil, kot uradno povedo, obveščen v sredo, ko je Unior objavil sporočilo na spletnih straneh Ljubljanske borze. Tu vse borzne družbe objavljajo pomembne informacije, s čimer zagotavljajo enakomerno obveščanje delničarjev.

Relativno majhen vpliv na poslovanje

Ali bi Unior nadzornike in lastnike morali obvestiti takoj po dogodku? Pravila, ki bi jim to zapovedovalo, najverjetneje ni. V Uniorjevem statutu je pod točko ‘Obveščanje delničarjev’ naveden le kanal (družba mora delničarje obveščati prek Seoneta, spletne strani Ljubljanske borze).

V priporočilih borze za obveščanje (poudarimo, da ta niso zavezujoča) pa je med drugim navedeno, da je borzna družba “dolžna takoj, ko je mogoče, posredovati javnosti informacije o poslovnih in drugih dogodkih, spremenjenih pogojih poslovanja in vplivu dogodkov iz okolja, ki lahko pomembneje vplivajo na pravni in finančni položaj družbe in se lahko štejejo kot notranje informacije”. A iz podjetja o večji škodi zaradi ustavitve proizvodne linije (torej taki, ki bi vplivala na finančni položaj) ne poročajo, omenjajo le škodo na avtomobilih zaposlenih, ki jo bo krila zavarovalnica.

Zastopnik enega od manjših delničarjev družbe nam je včeraj neuradno pojasnil, da ni bilo dejanskega materialnega oškodovanja družbe, zato po njegovem ni bilo večjih nepravilnosti v postopanju uprave. Strinjal pa se je, da je zakasnelo komuniciranje napaka uprave, ki vpliva na ugled podjetja.

Unior
Žiga Živulovič jr./BOBO

Nadzorniki: Odpoklic uprave ni bil na mizi

Uprava je, kot nam je pojasnil Dover, nadzornikom v sredo na izredni seji pokazala preliminarne rezultate meritev vplivov na okolje in ljudi (ti, kot smo pisali, kažejo, da vplivov ni bilo). Zagotovila jim je, da je izvedla vse aktivnosti, predvsem, da je obvestila inšpektorat in naročila meritve vplivov na okolje, ki jih bodo po navedbah predsednika nadzornega sveta ponavljali. “Ugotovitve in rezultate bo nadzorni svet pozorno spremljal. Po oceni nadzornega sveta je vodstvo družbe v vseh ostalih segmentih celovito in odgovorno upravljalo kritični dogodek in ustrezno ukrepalo. Nadzorniki smo pridobili zagotovilo, da bo družba odslej naprej celovito in pravočasno obveščala javnost,” nam je sporočil. Tudi včeraj, ko so se nadzorniki sestali drugič v dveh dneh, morebiten odpoklic uprave ni bil na mizi.

Pisali smo, da je tritedenski molk zmotil enega od manjših delničarjev Uniorja, ki je napovedal, da bo zahteval pojasnila uprave. Največji delničar zreškega proizvajalca orodja Slovenski državni holding (SDH) medtem dogodka in odziva uprave ne komentira. V krovnem upravljavcu državnega premoženja, ki ga vodi Žiga Debeljak, so nas preusmerili na nadzorni svet družbe. Poudarili so, da “so za poslovanje družb odgovorna poslovodstva, za nadzor nad poslovanjem pa nadzorni sveti posameznih družb” in pripisali še, da morajo člani organa nadzora delovati tudi proaktivno in po potrebi zahtevati tudi dodatne informacije in poročila. SDH ima sicer tudi v nadzornem svetu svojo predstavnico, namestnica predsednika Doverja Simona Razvornik Škofič je zaposlena na SDH.

Na vprašanje, ali po razkritju dogodka načrtujejo kakšne ukrepe, nam na SDH niso odgovorili.

Menjave v nadzornem svetu

Delničarji bi lahko pojasnila zahtevali na decembrski skupščini. Unior je namreč na zahtevo malih delničarjev sklical izredno skupščino, ki bo 8. decembra. Tu bodo sicer popolnjevali nadzorni svet. V njem polega Doverja in Razvornik Škofič sedijo še Andreja Potočnik ter delavska predstavnika, Saša Koren in Milan Potočnik. Šesto mesto je po nedavnem odstopu Boštjana Napasta prazno. Predlagatelji izredne skupščine, Štore Steel (12,2 odstotka), Tomaž Subotič (2,88 odstotka) in Društvo Mali delničarji, predlagajo, da se na prazno mesto imenuje Subotiča.

Za zdaj ni jasno, ali lahko zadnje dogajanje v Uniorju sproži nadaljnje kadrovske menjave v družbi. Teh pa v prihajajočih mesecih vendarle ne gre izključiti tudi zato, ker v nadzornem svetu sedita dva člana, povezana s prejšnjo vlado. Prvi nadzornik Dover velja za kader SDS s tesnimi povezavami z generalnim sekretarjem stranke Borutom Dolancem. Trenutno je direktor mariborske Snage, v času prejšnje vlade pa je zasedal nekatere pomembne nadzorniške položaje v državnem gospodarstvu. Tako je bil pet mesecev predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), a je lani poleti odstopil. V času prejšnje vlade je bil tudi predsednik nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Septembra, dobre tri mesece po nastopu mandata vlade Roberta Goloba, je bil predčasno razrešen. Tako je njegov edini preostali položaj predsedovanje nadzornemu svetu Uniorja.

Članica nadzornega sveta je tudi Andreja Potočnik, ki je bila nekdaj poslanka SMC, na začetku prejšnjega mandata pa tesna sodelavka Zdravka Počivalška na gospodarskem ministrstvu. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) naj bi po poročanju medijev tudi njo letos maja ovadil zaradi sumov nepravilnosti pri poslih nabave zaščitne opreme na začetku epidemije koronavirusa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.