Ameriški bančni sektor se znova trese, v težavah še četrta banka

Gospodarstvo 05. Maj 202317:43 3 komentarji
Bančna kriza v ZDA ne poenja
PROFIMEDIA

Po propadu treh se je v težavah znašla še četrta ameriška banka, in sicer PacWest Bancorp. Cene delnic le-te so v prostem padu že od začetka maja, samo včeraj pa je vrednost zaradi napovedi bančnikov padla za dobro polovico.

Po vztrajnem višanju obrestnih mer so v zadnjih treh mesecih onkraj Atlantika propadle že tri ameriške banke. Kot prva je tla pod nogami izgubila Silicon Valley Bank, ki ji je hitro sledila Signature Bank. V začetku maja je ameriški regulator zasegel še First Republic, čigar depozite in večino sredstev je prevzel ameriški gigant investicijskega bančništva JPMorgan Chase.

Ameriški mediji navajajo, da je trojček bank skupno upravljal že več sredstev kot vseh 25 bank, ki so propadle leta 2008 in so bile zvezno zavarovane. Vendar pozor, takšne primerjave pogosto ne upoštevajo inflacije, prav tako so v primerjavi z uverturo v zadnjo finančno krizo opazne razlike v bilancah propadlih bank. Kritiki zato svarijo pred prehitrim zganjanjem preplaha.

Kljub takšnim opozorilom pa se nemir v ameriškem bančnem sektorju ne poleže. Po trojnem propadu se je namreč v težavah znašla še PacWest Bancorp z Beverly Hillsa, dogajanje pa teži tudi druge regionalne banke.

Napovedi bankirjev hitro plašijo investitorje

Večje težave so nastopile v sredo, ko so v PacWest Bancorp naznanili, da pregledujejo strateške možnosti, med katerimi sta morebitna prodaja ali večanje kapitala. Sporočilo je na finančnih trgih sprožilo skrbi, da se finančna kriza poglablja, delnice banke pa so do danes izgubile dobro polovico vrednosti in strmoglavile na rekordno nizko raven.

PacWest Bancorp je že konec aprila poročal, da so njihovi depozitarji v prvih treh mesecih leta dvignili sedemnajst odstotkov sredstev banke, obenem pa so bili delničarji prikrajšani za 1,1 milijarde ameriških dolarjev (dobro milijardo evrov), ki so jim bili pripisani za prvo četrtletje.

Cena delnic banke je od konca lanskega leta pa do danes padla kar za 86 odstotkov, kar je eden večjih padcev v indeksu malih S&P 600 regijskih bank, ki je v istem obdobju izgubil približno tretjino vrednosti.

Bančna kriza v ZDA ne poenja
V tem tednu je skopnela tudi vrednost Western Alliance Bank, ki pa navedbe medijev, da razmišljajo o prodaji svojega posla, ostro zavrača. Foto: PROFIMEDIA

Za dobro tretjino vrednosti je včeraj na dnevni ravni padla tudi delnica Western Alliance, po tem ko je Financial Times zapisal, da bančni holding s sedežem v Phoenixu tehta o prodaji celotnega ali dela svojega posla. Western Alliance je navedbe poslovnega časnika kategorično zanikal, razmišljal pa naj bi celo o sodnih postopkih zoper omenjeni medij.

Po navedbah Reutersa Western Alliance poskuša pomiriti investitorje o svoji finančni stabilnosti. V sredo so denimo dejali, da po propadu banke First Republic večjih odlivov depozitov niso zaznali.

Vrednosti bank so postale neznanka

Reuters je poročal še o morebitni manipulaciji trga, ki jo povzroča nedavno nihanje cen delnic regijskih bank. Dogodke naj bi neuradno pregledovali ameriški zvezni in državni uradniki, medtem ko je Bela hiša že pozvala k spremljanju pritiskov po prodaji delnic zdravih bank.

“Nihče ne ve, po kakšni ceni bi se morale trgovati delnice teh bank, kajti, kot smo videli pri Silicon Valley Bank, se lahko osnove zelo hitro spremenijo,” pa je za novičarsko agencijo povedal vodja portfelja pri ameriškem skladu Plumb Balanced Tom Plumb. “Običajno bi to bila edinstvena priložnost za nakup vodilnih regionalnih bank in morda tudi je. Vendar pa je prisotna skrb, da nihče pravzaprav ne pozna pravil in kako so banke zdaj sploh ocenjene,” je še dodal.

Bankomati v nakupovalnem centru
. Pod pritiskom so tudi nekatere zdrave ameriške banke. Foto: BOBO

Delnice regionalnih bank so namreč v zadnjem času občutno padle, saj se je med investitorje naselil strah, da bodo šle po podobni poti, kot so že šle tri propadle banke. Nekatere delnice bank so izgubile tudi do 12 odstotkov svoje vrednosti, medtem ko so jo občutno bolje odnesle velike ameriške banke; delnica JPMorgan je denimo včerajšnji trgovalni dan zaključila 1,5 odstotka nižje kot dan prej.

Centralne banke ohranjajo mirno retoriko

Predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jerome Powell je v sredo dejal, da tamkajšnji bančni sistem ostaja odporen, ne glede na marčevske pretrese in po tem, ko se je centralna banka odločila za dodatno zvišanje obrestnih mer za 0,25 odstotne točke. Dodal je tudi, da so se depoziti v bankah stabilizirali.

Tudi evropski bankirji nadaljujejo s pomirjujočo retoriko. Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde je po včerajšnji seji sveta osrednje evrske denarne ustanove, na kateri so potrdili vnovično zvišanje obrestnih mer, poudarila, da je finančni sistem na stari celini prav tako odporen proti šokom, ki prihajajo iz ameriškega bančnega sistema in Švice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje