Panika po propadu ameriških bank, tudi slovensko podjetje z zamrznjenim računom

Gospodarstvo 13. Mar 202320:21 4 komentarji
Propad bank, ki so povezane s startup panogo.
Kori Suzuki/REUTERS

Po propadu Silicon Valley Bank, ki je močno vpeta v startup panogo, je ameriškemu regulatorju uspelo umiriti paniko, ki je sprva nastala. Kljub temu pa bodo startup podjetja, tudi slovenska, čutila posledice ameriške bančne krize. "Čeprav smo se najhujšemu ta teden izognili, bodo ustanovitelji startupov ta preplah vzeli resno in se pripravili na morebitno daljšo startup zimo. Zelo verjetno bodo znižali svoje stroške oziroma 'burn rate' in poskušali čim dlje preživeti s tem, kar imajo," razlaga Rok Zorko, partner v slovenskem skladu tveganega kapitala Silicon Gardens.

Vse glasnejše govorice, da ima Silicon Valley Bank (SVB) finančne težave, so sredi prejšnjega tedna začele rušiti kalifornijsko hišico iz kart. Zadnja sapica je zapihala v četrtek, ko je banka tudi uradno objavila, da je pri prodaji vrednostnih papirjev za zbiranje sredstev izgubila 1,8 milijarde ameriških dolarjev (nekaj manj kot 1,7 milijarde evrov).

Sledil je prosti pad cene delnic SVB, množičen dvig denarja in ameriški bančni regulator je v petek zaradi nelikvidnosti in insolventnosti banko zaprl. Nadzor nad 175 milijardami dolarjev depozitov (okoli 160 milijard evrov) je prevzela Zvezna korporacija za zavarovanje depozitov (FDIC), na ameriškem finančnem ministrstvu pa so se prižgali vsi alarmi za preprečitev širjenja posledic propada na druge finančne ustanove.

Brez državnih ukrepov bi bili že ta teden brez plač

Silicon Valley Bank je imela pred začetkom finančnih težav okoli 200 milijard dolarjev (približno 186 milijard evrov) depozitov. Od tega so bile zavarovane le vloge do 250.000 dolarjev (skoraj 233.000 evrov), ki bodo brez težav poplačane, vendar pa so te predstavljale manjšino, medtem ko je bila večina vlog na banki nezavarovanih.

Preberite še: Minister Kumer za N1: Nič narobe, če se časovnica za NEK 2 zamakne

V nedeljo so z ameriškega finančnega ministrstva, centralne banke (FED) in korporacije za zavarovanje depozitov vendarle sporočili, da bodo zaščiteni vsi depoziti, prav tako je regulator bankam zagotovil in olajšal dostop do sredstev iz izrednega sklada.

“Po našem mnenju so se regulatorji pravilno odzvali in z odločnim ukrepanjem preprečili konkretne težave, v katerih bi se sicer znašla zagonska podjetja že ta teden: izplačilo plač, plačevanje naročnin, oglasov in drugih nujno potrebnih izdatkov,” odločitev regulatorjev komentira partner v slovenskem skladu tveganega kapitala Silicon Gardens Rok Zorko.

Pri Silicon Gardens pravijo, da smo se ta teden najhujšemu izognili, kljub temu pa bodo ustanovitelji startupov preplah vzeli resno in se pripravili na morebitno daljšo startup zimo. “Zelo verjetno bodo znižali svoje stroške oziroma ‘burn rate’ in poskušali čim dlje preživeti s tem, kar imajo. Zrelejši startupi bodo prej postali ‘break even’ ali celo profitabilni. Mnogi, ki so imeli vsa jajca v eni košari, pa bodo zdaj razporedili svoj denar na vsaj dve banki,” še napoveduje Zorko.

V jutranjem nagovoru je javnost poskušal umiriti še ameriški predsednik Joe Biden, ki zagotavlja, da je ameriški bančni sistem varen. Dejal je, da bodo depoziti tam, ko jih bo javnost potrebovala, svoje delavce in račune pa bodo lahko plačevala tudi mala podjetja.

Govor ameriškega predsednika je vlagatelje le malo pomiril, saj bančne delnice še naprej padajo, obenem so evropske delnice najnižje v zadnjih dveh mesecih.

Joe Biden je poskušal pomiriti vlagatelje, vendar se tečaji ameriških bančnih delnic še naprej nižajo.
Joe Biden je poskušal pomiriti vlagatelje, vendar se tečaji ameriških bančnih delnic še naprej nižajo. Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS

Chipolo denar prenakazal, a ga še ni prejel

Med slovenskimi podjetji, ki so redno sodelovala s Silicon Valley Bank, je bil Chipolo, ki po prvotni objavi novice ni mogel dostopati do bančnega računa. To mu je uspelo kasneje zvečer, ko so denar prenakazali v Slovenijo, razlaga izvršni direktor in soustanovitelj podjetja Primož Zelenšek: “Ker ni šlo za visoke zneske, nas vse skupaj ne skrbi preveč, bo pa zagotovo delna omejenost do sredstev nekoliko kratkotrajno otežila poslovanje podjetja.”

Zelenšek pravi, da denar še vedno ni prišel na slovenski račun, čeprav bi v normalnih pogojih že moral. Podjetje lahko za zdaj dostopa do bančnega računa SVB, vendar sredstev ne more prenakazati v Slovenijo.

Preberite še: Po razkritju N1, kako se dražijo investicije v tri bolnišnice, še prijava na KPK

Na vprašanje, kaj sledi za startup podjetja, ki sodelujejo z omenjeno banko, na Chipolo predvsem poudarjajo, da razmere niso hitro rešljive. “Več tisoč podjetij išče alternative in odpira nove račune pri drugih bankah. Tudi mi smo sedaj v iskanju druge ameriške banke, s katero bomo v prihodnje poslovali. Trenutno imamo vsa sredstva na slovenskem računu in je bančni račun v ZDA zamrznjen. Najbolj nas skrbi, ali bo propad drastično vplival na globalni odziv, nekatere delnice tudi evropskih podjetij so se že znižale. Skrbi nas tudi, ali lahko pride do ponovne krize, ki bo povzročila propad še kakšne druge banke,” razlaga Zelenšek.

Britanska izpostava prodana za simboličen funt

V času, ko so se podjetja spraševala, kako bodo dostopala do svojega denarja, pa je padla že druga žrtev ameriške bančne krize. V nedeljo je vrata namreč zaprla tudi Signature bank iz New Yorka, za katero so regulatorji dejali, da predstavlja sistemsko tveganje in bi lahko ogrozila ameriški bančni sistem, navajajo gospodarske novice iz tujine. Tako kot pri SVB, je regulator tudi pri Signature bank zavaroval vse depozite.

Medtem ko so bančni računi v ZDA praktično zamrznjeni, pa Reuters poroča, da je britansko izpostavo Silicon Valley Bank za pičli funt že kupila banka HSBC in tako prevzela enega ključnih posojilodajalcev britanskih startupov. S tem je pomirila paniko, ki je na Otoku vladala v tehnološkem in naravoslovnem sektorju.

“Ta prevzem je strateško zelo smiseln za naše poslovanje v Združenem kraljestvu,” je prevzem komentiral direktor HSBC Noel Quinn. HSBC je ob prevzemu še razkril, da ima SVB UK posojila v višini približno 5,5 milijarde funtov (6,2 milijarde evrov) in depozite v višini približno 6,7 milijarde funtov (7,5 milijarde evrov).

Britanski finančni minister Jeremy Hunt je ob prevzemu poudaril, da v posel ni bil vpleten državni denar, vse vloge strank pa so bile zaščitene. “Ta (dogovor) zagotavlja, da so vloge strank zaščitene in da lahko banke poslujejo kot običajno, brez podpore davkoplačevalcev,” je zagotovil Hunt.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje