Bencin in dizel zunaj avtocest še nekoliko cenejša

Gospodarstvo 16. Avg 202212:46 > 13:54 0 komentarjev
Bencinska črpalka
Žiga Živulović jr./BOBO

Skladno z napovedmi se bosta od polnoči še nekoliko pocenila bencin in dizel. Bencin se bo zunaj avtocest opolnoči pocenil za 4,4 centa na 1,490 evra na liter, dizel za 3,5 centa na 1,641 evra na liter.

Znane so nove cene bencina in dizla, ki bodo zunaj avtocest veljale v prihodnjih štirinajstih dneh oziroma do 29. avgusta. Bencin se bo zunaj avtocest opolnoči pocenil za 4,4 centa na 1,490 evra na liter, dizel za 3,5 centa na 1,641 evra na liter.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah se medtem še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami.

Gre za četrto pocenitev cen bencina in dizla zapored. Vlada je sicer z 2. avgustom v ceno spet vključila dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, v sredo pa bo v ceno vključen še prispevek za energetsko učinkovitost za pogonska goriva, s katerim se sofinancira ukrepe Eko sklada na področju podpore investicijam v energetsko učinkovitost.

Še naprej se medtem ne obračunava prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

Prav tako se od srede najvišja dovoljena višina marže trgovcev na servisih zunaj avtocest zvišuje s 0,0591 evra na liter dizla na 0,0983 evra, pri bencinu pa s 0,0607 evra na 0,0994 evra za liter. Vlada je namreč junija ob vnovični uvedbi delne regulacije cen pogonskih goriv za obdobje do 17. avgusta uvedla nekoliko nižje dovoljene marže.

Cene 95-oktanskega bencina in dizla so v Sloveniji spet delno regulirane od 21. junija. Ceni dizla in 95-oktanskega bencina se izračunavata na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Znižanje cen tudi na Hrvaškem

Najvišje dovoljene cene pogonskih goriv na Hrvaškem, kjer počitnikujejo številni Slovenci, so se danes nekoliko znižale tudi na Hrvaškem.

Hrvaška vlada je določila nove najvišje dovoljene cene za prihodnje sedemdnevno obdobje. Liter bencina po novem stane 11,19 kune (okoli 1,49 evra), kar je 11 lip manj kot v zadnjih sedmih dneh, liter dizla pa 12,12 kune (približno 1,61 evra), kar je dve lipi manj od trenutne cene.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!