Bi živeli v trgovsko-poslovnem centru v središču Ljubljane?

Gospodarstvo 02. Sep 202213:43 2 komentarja
oglas za stanovanje
Posnetek zaslona/Nepremicnine.net

V trgovsko-poslovnem centru Ledina je naprodaj poslovni prostor, ki pa je bil pred leti v celoti prenovljen za kratkoročno ali dolgoročnega oddajanje za bivanje. V podjetju, ki trži nepremičnino, pri tem opozarjajo, da je treba v tem primeru spremeniti namembnost. V luči vse višjih cen na ljubljanskem nepremičninskem trgu in slabe ponudbe najemniških stanovanj pa je ta oglas za poslovni prostor na družbenih omrežjih naletel na številne ogorčene odzive.

V pritličju trgovsko-poslovnega centra Ledina v središču Ljubljane se za 143 tisoč evrov prodaja poslovni prostor. Ker pa je v njem tudi spalni del z dvema posteljema in kuhinjski del z jedilno mizo, posrednik pa je v oglasu zapisal, da je prostor urejen tudi za oddajanje za bivanje, je oglas na družbenih omrežjih vzbudil veliko zanimanja, pa tudi ogorčenja.

Prostor ima dve zunanji stekleni steni, ki sta sicer obrnjeni na notranje dvorišče trgovsko-poslovnega centra Ledina. Velik je malo manj kot 30 kvadratnih metrov, pred njim pa je slabih 15 kvadratnih metrov velik predprostor (viden na spodnjem posnetku). “Iz spalnega dela je vhod v lastno kopalnico s tušem, sanitarijami in pralnim strojem. Ogrevanje in hlajenje je omogočeno z lastno klimatsko napravo,” še piše v oglasu. V oglasu je tudi izpostavljeno, da je dostop do prostorov mogoče 24 ur na dan, vse dni v letu.

V oglasu je tudi navedeno, da je bil poslovni prostor leta 2019 v celoti adaptiran za namene kratkoročnega (Airbnb, Booking) ali dolgoročnega oddajanje za potrebe bivanja. Vgrajeno je bilo tudi bivalno pohištvo, izdelano ”po meri”. To pa bi lahko pomenilo, da je prejšnji lastnik, pa čeprav gre uradno za poslovni prostor, tega že oddajal v najem. V podjetju Aladin inženiring, ki posreduje pri prodaji, so sicer za N1 pojasnili, da je imel prejšnji lastnik v teh prostorih lokal.

Na portalu Nepremicnine.net najdemo oglas tako v rubriki poslovni prostor kot tudi v rubriki stanovanje. V obeh oglasih je tudi navedeno, da je za stanovanjsko rabo prostora potrebna pridobitev gradbenega dovoljenja za spremembo namembnosti iz poslovne v stanovanjsko namembnost. Na vprašanje, ali je to mogoče, so v podjetju Aladin inženiring pojasnili, da so pridobili lokacijsko informacijo za gradnjo iz letošnjega leta, kjer piše, da je tudi to mogoče. To jim je potrdil tudi projektant, ki po njihovih besedah pravi, da mora stranka naročiti projekt za spremembo namembnosti na upravni enoti.

oglas za stanovanje
Posnetek zaslona/Nepremicnine.net

Kot pravijo v podjetju Aladin inženiring, vsaki stranki, ki se zanima za nakup in bi želela prostor uporabljati kot stanovanje, tudi povedo, da je treba pri tem spremeniti namembnost. Lahko pa kupec po njihovih besedah prostor uporablja tudi kot lokal ali poslovni prostor, pri čemer ta sprememba ni potrebna.

Zakaj je sprememba namembnosti pomembna?

Za dodatna pojasnila glede namembnosti in prijave prebivališča smo se obrnili tudi na Odvetniško pisarno Čeferin. Kot nam je povedal odvetniški pripravnik Matic Omerzu iz omenjene odvetniške družbe, je za prijavo stalnega ali začasnega prebivališča zahtevana namembnost – stanovanjska raba.

“Odgovor na zastavljeno vprašanje podaja Zakon o prijavi prebivališča (ZPPreb-1), ki v svojem 12. členu, in sicer v 4. in 5. odstavku glede prijave začasnega prebivališča določa, da mora biti naslov v Republiki Sloveniji, na katerega se posamezniku prijavlja začasno prebivališče določen v registru prostorskih enot, delu stavbe določena hišna številka, delu večstanovanjske stavbe pa določena tudi številka stanovanja. Del stavbe ali del večstanovanjske stavbe, na katerem posameznik prijavlja začasno prebivališče, mora biti namenjen stanovanjski rabi oziroma nastanitvi, njegova uporabna površina pa mora dosegati površinske standarde, določene za prijavo prebivališča v skladu s četrtim odstavkom 6. člena tega zakona. Nadalje v 4. odstavku 6. člena glede prijave stalnega prebivališča ZPPreb-1 določa, da mora biti del stavbe ali del večstanovanjske stavbe, na katerem posameznik prijavlja stalno prebivališče, namenjen stanovanjski rabi oziroma nastanitvi, njegova uporabna površina pa mora dosegati površinske standarde za prijavo prebivališča, ki so določeni glede na velikost uporabne površine dela stavbe ali dela večstanovanjske stavbe, in število oseb, ki imajo lahko prijavljeno prebivališče na naslovu,” je še pojasnil Omerzu.

Po besedah našega sogovornika lahko lastnik oddaja prostore, ki so po namembnosti poslovni prostori, zgolj v skladu z navedeno namembnostjo prostorov. “V kolikor pri poslovnih prostorih ne pride do spremembe namembnosti v prostore po namembnosti namenjene stanovanjski rabi, slednjih za namen bivanja ni dovoljeno oddajati,” je še dodal.

Na vprašanje, ali je v teh primerih kot je zgornji mogoče spremeniti namembnost iz poslovne v stanovanjsko, pa je Omerzu dejal, da je potrebno najprej ugotoviti, ali je sprememba namembnosti na konkretnem območju sploh dopustna, kar pa je razvidno iz prostorskih aktov. “Poenostavljeno povedano, ali se poslovna zgradba nahaja na območju, na katerem prostorski načrti dovoljujejo tudi gradnjo stanovanj. Pri čemer pa je potrebno predvideti tudi pridobivanje soglasij morebitnih solastnikov stavbe, kar lahko celoten proces precej zavleče ali celo ustavi. Nadalje je potrebno, da ob tem prostori izpolnjujejo tudi pogoje, ki jih določa Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za gradnjo stanovanj,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje