N1 STUDIO: Koliko podpisov ima Pirc Musar in kaj pravi Logar o SDS?

Slovenija 02. Sep 202211:46 13 komentarjev

V oddaji N1 STUDIO sta se iz oči v oči srečala nekdanja informacijska pooblaščenka in odvetnica Nataša Pirc Musar ter poslanec SDS in nekdanji zunanji minister Anže Logar. Oba se v predsedniško tekmo podajata s podpisi podpore volilk in volilcev. Medtem ko je Logar v pičlih treh dneh zbral kar 12.000 podpisov podpore, pa Pirc Musar nadaljuje zbiranje podpisov po vsej Sloveniji.

O zbiranju podpisov je Nataša Pirc Musar v oddaji N1 STUDIO povedala, da to ni lahek zalogaj, ampak prijeten zalogaj. Ob tem je še povedala, da bo z zbiranjem podpisov nadaljevala tudi takrat, ko jih bo že zbranih 5.000, o točni številki pa ni želela govoriti.

“Natančnega podatka nimam, ker imamo način zbiranja podpisov drugačen. V zaledju nimamo stranke, ki bi nam pomagala zbirati podpise, na nek način nam pomagajo Pirati, za kar se jim zahvaljujem. To terensko delo zbiranja podpisov poteka s prostovoljci, ampak zagotovo jih bom zbrala v roku in pozivam vse, ki bi mi podpis želeli oddati, da to storite,” je povedala nekdanja informacijska pooblaščenka.

Anže Logar, dolgoletni član in poslanec SDS, zunanji minister v času vlade Janeza Janše, predsednik sveta stranke SDS, je povedal, da se je pri zbiranju podpisov obrnil na strankarske kolege. “To je stranka z dolgo tradicijo demokratičnega delovanja in z zelo razvejano mrežo. V vsakem primeru je lepo, da so mi pomagali pri zbiranju podpisov. Vesel sem podpore in pohval, ki jih dobivam,” je povedal Logar in dodal, da je bil pozitivno presenečen nad odzivom ljudi na terenu.

Anže Logar
N1/Denis Sadiković

Logar je na vprašanje voditelja Mihe Orešnika, ali je oddal svoj podpis podpore trem referendumskim pobudam, ki jih predlaga stranka SDS, odgovoril, da svojih podpisov ni oddal in jih tudi ne bo. Ob tem je še povedal, da se bo v času kampanje še vedno udeleževal razprav v državnem zboru kot poslanec stranke SDS.

O tem, kaj predsedniška kandidata razumeta kot uspeh na volitvah, pa sta oba povedala, da najprej računata na uvrstitev v drugi krog in da bi bil to že svojevrsten uspeh. “Delam na tem, da se uvrstim v drugi krog, to bi bil zame uspeh in pa seveda tudi zmaga v drugem krogu,” je komentirala Nataša Pirc Musar. Anže Logar pa je povedal, da si želi skozi kampanjo povezati Slovenijo in najti skupni jezik z različno mislečimi in dodal: “Da pa to lahko dosežem, si za uspeh štejem zmago na predsedniških volitvah.”

Pirc Musar o očitkih glede dopisa ministrstva za notranje zadeve

Navodilo ministrstva za notranje zadeve upravnim enotam in petim ministrstvom, naj naslov, na katerem Nataša Pirc Musar zbira obrazce podpore volilcev za svojo predsedniško kandidaturo, objavijo v uradnih prostorih na vidnem mestu, je pri mnogih drugih kandidatih sprožilo nezadovoljstvo in celo ogorčenje.

Pirc Musar je povedala, da se za objavo njenega naslova, kjer zbira kandidature, niso sami obrnili na ministrstvo za notranje zadeve, ampak je za to zaprosil eden od domov za starejše, ki je vprašal za naslov, kam lahko pošljejo podpise podpore. Ob tem je dodala, da so s strani ministrstva izvedeli, da se za to možnost takrat ni odločil nobeden od kandidatov.

“Vsak ima to možnost, ta praksa ni nova in ne vem, zakaj se o tem zdaj toliko govori. To navodilo je nastalo v času, ko je bil notranji minister Vinko Gorenak (SDS), in kolikor so meni zagotovili, je to povsem zakonita praksa. Tako se omogoči vsem, ki so nepokretni in na upravno enoto ne morejo, da to svojo pravico udejanjijo,” je povedala Pirc Musar.

Nataša Pirc Musar
N1 / Denis Sadiković

Nina Krajnik je poteze Nataše Pirc Musar komentirala z besedami, da je to prvovrstni politični škandal, in nekdanjo informacijsko pooblaščenko pozvala tudi k odstopu od kandidature, njen podpornik, pravnik Peter Jambrek pa je izjavil, da bi si ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar zaslužila tudi ustavno obtožbo. Na vprašanje, ali morda pričakuje, da bi lahko bili zaradi te njene poteze podpisi volilcev pod vprašajem, pa Pirc Musar odgovarja, da “nikakor, saj so verificirani na upravnih enotah”.

Logar se je v tej zadevi ogradil od izjav svojih strankarskih kolegov. Predsednik stranke Janez Janša je menil, da je stvar “zrela za kazensko ovadbo”, vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec pa je na Twitterju zapisala, da se je ministrstvo z objavo dopisa aktivno vključilo v zbiranje podpisov za Natašo Pirc Musar. “Jaz bi si želel, da bi bila ta predsedniška tekma, tekma tistih, ki kandidirajo in ne tekma objav na družbenih omrežjih ali pa izjav posameznih ljudi,” je stvar komentiral Logar.

Ob tem je vendarle pripomnil, da ga preseneča hitrost ministrstva za notranje zadeve (MNZ) in vseh organov, ki so odreagirali na dopis volilnega štaba Nataše Pirc Musar. Že naslednji dan so institucije dobile navodilo, naj ta naslov objavijo in ta je bil objavljen. “Vprašanje, ki se mi ob tem poraja, da če bi povprečni državljan od MNZ želel, da naredi neko upravno dejanje, ali bi tudi v tem primeru naslednji dan vse institucije imele enako storitev, kot v tem primeru,” meni Logar.

“Za to možnost je treba vedeti. Morda bo ob prihodnjih volitvah MNZ bolj aktivno sodelovalo in vse kandidate o tej možnosti obvestilo. Tudi jaz nisem vedela za to možnost, dokler se ni zgodila ta možnost z domom za starejše,” je Logarjeve besede komentirala Pirc Musar.

Logar za zdaj ne razmišlja o vodenju stranke SDS, Pirc Musar bi bila vesela podpore Gibanja Svoboda

Na vprašanje, ali se Logar v prihodnosti vidi na čelu stranke SDS, je nekdanji zunanji minister povedal, da za zdaj o tem ne razmišlja in da je z mislimi izključno pri predsedniški kampanji. “Jaz sem se vedno v politiki izogibal vprašanjem o špekulacijah,« je odgovoril Logar. Ob tem je zelo očitno, da se je Logar v zadnjih mesecih v javnih nastopih večkrat distanciral od nekaterih stališč poslancev in drugih vidnih članov stranke SDS.

Prav tako je bilo neuradno slišati, da je po izbruhu afere Vizjak-Petan, v katero je bil vključen tudi nekdanji okoljski minister Andrej Vizjak (SDS), Logar menil, da bi moral Vizjak zaradi afere odstopiti. “Ja, v tej smeri je bil moj razmislek. Takšno je moje videnje obveznosti nekoga, ki je prevzel neko politično funkcijo,” je prvič javno o tem spregovoril Logar.

Anže Logar, Nataša Pirc Musar
N1 / Denis Sadiković

Zaradi umika Marte Kos iz predsedniške tekme in ker Gibanje Svoboda zdaj ne bo imelo svojega kandidata, je na mestu vprašanje, komu bo stranka premierja Roberta Goloba na predsedniških volitvah namenila podporo. “Zagotovo z Marto Kos nagovarjava isto volilno telo. Prepričana sem tudi, da bo precej volilcev, ki bi volili Marto Kos, volilo zame. S stranke Gibanje Svoboda se še niso oglasili, tudi jaz jih nisem kontaktirala. Sem pa že večkrat povedala, da bi bila vesela podpore katerekoli stranke,” je dejala Pirc Musar.

Zanikala je, da ji je bila s strani Golobove stranke že pred vstopom zagotovljena podpora pri kandidaturi, še preden se je za kandidaturo odločila podpredsednica največje koalicijske stranke. “Jaz se z Golobom nikoli nisem pogovarjala o predsedniških volitvah. Po parlamentarnih volitvah pa je zelo hitro prišlo v javnost, da je Marta Kos kandidatka Gibanja Svoboda za predsednico republike,” je povedala Pirc Musar.

“Gospa Marta Kos je še vedno moja prijateljica, med nama ni nikakršnih zamer. Jaz vem po analizah, da je večina njenih volilcev na moji strani. Koliko se bo volilno telo še obrnilo proti komu, ki je na levem polu, gospodu Vajglu ali gospodu Prebiliču, pa ne znam napovedati. Zagotovo pa bi bila vesela že zmage v prvem krogu,” je o odstopu Marte Kos še povedala Pirc Musar.

Pirc Musar je še dodala, da je bila nad njenim odstopom presenečena, saj se je veselila prihajajočih soočenj z Marto Kos, saj obe zagovarjata kulturo dialoga, a da razlogov za njen odstop na pozna. Logar je povedal, da se je z Marto Kos nedavno pogovarjal v Idriji, prav tako jo je povabil, da se skupaj vzpneta tudi na Triglav. Srečala sta se tudi ob začetku Blejskega strateškega foruma, nato pa ga je presenetila njena odločitev o umiku iz predsedniške tekme.

Marta Kos, Robert Golob
Žiga Živulović jr./BOBO

“V tej fazi je preuranjeno govoriti. Zagotovo gre odstop Marte Kos v prid Nataše Pirc Musar. Ali je bilo pri tej zadevi tudi kaj zakulisnega dogajanja, ne vem. Ampak v vsakem primeru to mojega načina in pristopa ne spremeni,” je povedal Logar in ponovil, da se v kampanji s protikandidati ne bo ukvarjal.

Ob najavi kandidature je Pirc Musar v neformalnem pogovoru z novinarji zavrnila podporo stranke Levica, saj so njihova stališča, tako Pirc Musar, preveč odmaknjene od njenih vrednot. To svojo izjavo je zdaj označila za nepremišljeno in dodala: “Jaz sem se pred odločitvijo za kandidaturo pogovorila z vsemi tremi koalicijskimi strankami. Levica mi je povsem korektno sporočila, da so moja stališča preveč liberalna za podporo njihove stranke. Jaz bi bila vesela tudi podpore Levice, ker imamo vseeno kar nekaj skupnih točk.”

Kaj predsedniška kandidata menita o prihajajoči energetski krizi?

Nekdanja informacija pooblaščenka si želi, da prihajajoča zima na področju manka energentov vseeno ne bila prehuda, a hkrati poudarja, da razmere na mednarodnih trgih energentov niso dobre. “Mene skrbi bolj ena stvar, in sicer zavzetost Evropske unije in Evropske komisije, da podpirata vojno v Ukrajini, je morda zameglila ta energetski vidik. Komisija namreč še vedno ni sprejela novega izračuna cene električne energije. Meni je cena električne energije nerazumno vezana na ceno plina,” je povedala Pirc Musar in izrazila presenečenje, da se je Evropska unija prepozno zganila na tem področju.

Logar pa pravi, da bo naslednje leto ključno, prav tako meni, da bi bilo dobro, če bi bila letošnja zima zelena. “Če bo zima huda, bo hudo tudi na trgu energentov in v tem primeru bomo priča izrednim sejam Evropskega sveta in sprejemanju ukrepov, s katerimi bomo segrevali ta led, ki bo preplavil energetski sektor,” je povedal Logar in pozdravil poteze Evropske unije, ki gredo v smeri neodvisnosti Evrope od ruskih energentov.

“Česar se moramo bati, je to, da se v naslednjem letu v politiki ne bodo začeli pojavljati populizmi, ki bi draženje energentov povezovali z vojno v Ukrajini, ki se nas ne tiče neposredno,” je še povedal Logar in dodal, da je naloga Evropske unije in posameznih politikov, da se take take delitve preseže.

Borut Pahor je po mnenju obeh dober predsednik

“Gospod Pahor je edini politik v Sloveniji, ki je zasedal vse najvišje funkcije v državi. Bil je predsednik državnega zbora, bil je predsednik vlade in trenutno je predsednik republike. Ima ogromno nekega znanja, naredil je ogromno za Slovenijo na mednarodnem področju,” o Borutu Pahorju pravi Nataša Pirc Musar, ob tem je izpostavila še njegovo pobudo Brdo-Brioni.

Borut Pahor
Borut Živulović/BOBO

Po njenem mnenju je bil dober predsednik, a kot je že večkrat povedala, bi sama nekatere stvari naredila drugače in dodala: “Ob ključnih zdrsih demokracije bi se moral večkrat oglasiti.”

Tudi Logar meni, da je bil Borut Pahor dober predsednik, ga pa preseneča, da so nekateri kandidati ob najavi svojih kandidatur imeli veliko povedati glede njegovega predsedovanja, zdaj pa o njem že govorijo bolj spravljivo. “Jaz nameravam v tem delu sodelovanja slovenske politike nadaljevati to delo. Želim pa ga še nadgraditi v smeri aktivnejšega iskanja dialoga med posamezniki, posebej na tistih področjih, ki so ključni za našo prihodnost in predvsem v smeri, da bi bolje sodelovanje,” je povedal nekdanji zunanji minister logar.

Logar in Pirc Musar po zadnjih anketah z največ možnostmi za drugi krog volitev

Zadnja javnomnenjska raziskava, ki jo je za POP TV izvedla Mediana, Nataši Pirc Musar in Anžetu Logarju pripisuje največ možnosti za uvrstitev v drugi krog predsedniških volitev. Če bi bile volitve za predsednika republike minulo soboto, bi Nataša Pirc Musar prejela 28,7 odstotka, Anže Logar 25,4 odstotka.

Pirc Musar in Logar se sicer v predsedniško tekmo podajata s podporo volilk in volilcev. Potem ko se je iz predsedniške tekme še pred vložitvijo kandidature umaknila podpredsednica Gibanja Svobode Marta Kos, se pojavljajo ugibanja, da bi lahko stranka premierja Roberta Goloba pri kandidaturi podprla Natašo Pirc Musar.

Anže Logar je že ob najavi svoje kandidature povedal, da ga pri kandidaturi podpira tudi njegova stranka SDS. O podpori mora odločiti sicer še svet stranke, o tem, kdaj bodo to v stranki storili, pa še ni znano. Poslanka SDS Alenka Jeraj je ob včerajšnjem začetku zbiranja podpisov za tri referendumske pobude SDS povedala, da bodo o tem v SDS odločali kmalu.

V štabu Nataše Pirc Musar za zdaj ne razkrivajo, ali jim je že uspelo zbrati 5.000 podpisov, kolikor jih potrebujejo za vložitev kandidature, Logarju pa je kar 12.000 podpisov podpore volilcev uspelo zbrati le v treh dneh od začetka zbiranja. Vlaganje kandidatur je možno od 22. avgusta naprej, ko so stekla tudi volilna opravila, do 28. septembra, volilna kampanja pa se bo uradno začela 22. avgusta. Dokončni seznam kandidatov in kandidatk za predsednika oziroma predsednico republike bo znan 7. oktobra.

Prvi krog predsedniških volitev bo potekal v nedeljo, 23. oktobra, drugi krog pa bo najverjetneje 13. novembra.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.,

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje