Nov radar v coni 30 ujel že več kot 3.000 kršiteljev

Slovenija 27. Avg 202205:49 > 10:08 23 komentarjev
radar, Bohoričeva ulica
Foto: Uroš Kokol/N1

V mesecu dni je radar pri ljubljanskem kliničnem centru ujel že več kot tri tisoč prehitrih voznikov. Eden od njih je po ulici peljal z več kot dvakrat višjo hitrostjo, kot je dovoljeno. Od ponedeljka pa na prehitre voznike preži tudi radar na eni od ljubljanski vpadnic.

Na ljubljanskih ulicah in cestah je postavljenih 18 ohišij, v katere mestni redarji izmenično nameščajo pet radarjev. Konec julija so začeli redarji uporabljati novo ohišje za merjenje hitrosti na Bohoričevi ulici 15 – pri Pediatrični kliniki.

Poleg Pediatrične klinike je na Bohoričevi ulici tudi ljubljanski klinični center, vrtec in osnovna šola. Omejitev hitrosti je tu 30 kilometrov na uro. V le enem mesecu, od 21. julija do 22. avgusta, so redarji na tej točki zaznali 3.293 prekoračitev hitrosti. Največja izmerjena hitrost, ki jo je ujel radar, je bila 78 kilometrov na uro, so nam povedali na Mestni občini Ljubljana.

Kakšne kazni vas čakajo, če v coni 30 prekoračite hitrost

Kazni za prekoračitev hitrosti na posebej zavarovanih območjih v naselju, kjer je omejitev hitrosti 30 kilometrov na uro, so naslednje:

– od 5 do 10 km/h: 40 evrov

– od 10 do 20 km/h: 130 evrov

– od 20 do 30 km/h: 500 evrovin 7 točk

– več kot 30 km/h = 1.200 evrov + 18 kazenskih točk in odvzem vozniškega dovoljenja.

Radar deluje tudi na mestni vpadnici

Od ponedeljka pa radar na prehitre voznike preži tudi na Tržaški cesti 74, v neposredni bližini Osnovne šole Vič.

Radar
N1

Kje v Ljubljani vas lahko ujame radar

Ohišja, v katerih so izmenično nameščene stacionarne samodejne merilne naprave, so v Ljubljani trenutno nameščena na naslednjih lokacijah: Celovška cesta 269, Cesta Dolomitskega odreda 94, Dolenjska cesta 43, Roška cesta 17, Slovenčeva ulica 15, Slovenska cesta 36, Zadobrovška cesta 55, Samova ulica 9, Opekarska cesta 11, Aljaževa ulica 45, Cesta v Mestni log 45, Kajuhova ulica (št. odseka 211141), Pot Rdečega križa (pri stanovanjskem bloku na naslovu Ježkova ulica 5), Cesta dveh cesarjev 32, Cesta dveh cesarjev 104B, Bohoričeva ulica 15 in Tržaška cesta 74.

Na prehitre voznike bosta radarja v glavnem mestu kmalu prežala še na dveh mestih. Kot so nedavno za N1 povedali na občini, sta v sklopu rekonstrukcije ceste Črna vas predvideni ureditvi dveh stojnih mest.

O morebitnih novih lokacijah za postavitev ohišij, kamor bi lahko namestili merilnike hitrosti, se bodo na občini odločali glede na mnenja krajanov, policije in mestnega redarstva. Imajo pa ljubljanski mestni redarji sicer za lov na prehitre voznike na voljo tudi dve vozili, v katerih sta nameščeni samodejni merilni napravi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje