Po rekordu še drugi velik padec bitcoina

Gospodarstvo 06. Dec 202111:52 > 12:10 2 komentarja
Bitcoin
PROFIMEDIA

Ta konec tedna je vrednost najbolj znane svetovne kriptovalute bitcoin padla za približno deset tisoč evrov. To je drugi večji padec po novembru, ko je dosegla rekordno vrednost. Predsednik Salvadorja Nayib Bukele se je pohvalil, da je izkoristil padec in kupil 150 bitcoinov, vendar je pozneje vrednost še padla.

Vrednost vodilne kriptovalute bitcoin je v zadnjih nekaj dneh doživela velik padec. S približno 50 tisoč evrov je vrednost bitcoina v soboto v nekem trenutku padla na 40.600 evrov, trenutno pa se giblje pri 42 tisoč evrov, kažejo podatki na Coindesk.com.

Največ padec se je zgodil s petka na soboto, vrednosti pa so izgubljale tudi preostale kriptovalute. Nekaterim je vrednost padla tudi za več kot 20 odstotkov, vrednost celotnega trga kriptovalut pa se je skrčila na približno dva bilijona evrov. Sredi novembra se je celoten trg gibal pri 2,4 bilijona evrov.

“V zelo kratkem času je bilo prodanih štiri tisoč bitcoinov, kar je vrednost močno pahnilo navzdol. Ob padanju vrednosti je bilo v le eni minuti prodanih kar 1.500 bitcoinov,” je za Coindesk.com pojasnila Laurent Kssis, vlagateljica in strokovnjakinja za kriptovalute pri CEC Capital.

Bitcoin je tako po 9. novembru, ko je dosegel rekordno vrednost pri 60 tisoč evrih, doživel še drugi večji padec. Prvi večji padec se je zgodil sredi novembra, ko je v enem dnevu bitcoin izgubil približno devet tisoč evrov vrednosti.

Salvadorski predsednik se je prehitro pohvalil

Vzrok za padec na najnižjo vrednost po koncu septembra je negotovost, ki narašča zaradi širjenja nove različice koronavirusa omikron, in vse glasnejših opozoril centralnih bank glede inflacije, ki naj bi bila kratkotrajne narave, vendar še vedno vztraja.

Številni so padec vrednosti najbolj razširjene kriptovalute na svetu izkoristili in kupovali bitcoin, ko je bil na najnižji vrednosti. Z nakupom se je pohvalil salvadorski predsednik Nayib Bukele, ki je na družbenem omrežju objavil, da je Salvador kupil 150 bitcoinov pri vrednosti 48.670 dolarjev (približno 43 tisoč evrov), nato pa v kasnejši objavi dodal še, da je za sedem minut zgrešil najnižjo vrednost. Skupno naj bi imela država v lasti 1.220 bitcoinov (njihova trenutna vrednost je dobrih 51 milijonov evrov).

Salvador je na začetku septembra bitcoin sprejel kot zakonito plačilno sredstvo v državi. Srednjeameriška država je tako postala prva država na svetu, ki omogoča plačevanje z bitcoini. Vsak trgovec, ki ima tehnična sredstva, mora sprejeti bitcoin, ob tem pa je mogoče s to kriptovaluto plačevati tudi davke. Po tej odločitvi Salvadorja je bitcoin padel za skoraj 20 odstotkov.