Bivši zaposleni: Mi smo največji poraženci stečaja Studia Moderna

Gospodarstvo 26. Sep 202314:10 9 komentarjev
Sandi Češko, Studio Moderna
N1/Husmir Deljanin

Del od okoli 50 zaposlenih, ki jih je Studio Moderna odpustil junija, a jim je ob začetku stečaja v avgustu še tekel odpovedni rok, opozarja, da so oni največji poraženci stečaja družbe Sandija Češka. Ostali so brez plače za julij in avgust, regresa ter odpravnine. Medtem stečajna upraviteljica podjetja Špela Turk razpisuje prvo dražbo za premoženje propadlega podjetja, in sicer za oddajo strežniške programske ter strojne opreme.

Ko je direktorica Studia Moderna Jana Umek 22. avgusta oddala vlogo za stečaj podjetja – sodišče ga je teden dni kasneje tudi sprožilo –, je lastnik Sandi Češko pojasnjeval, da se trudi, da bo za zaposlene poskrbljeno in da bo večini ponujeno delo v podjetju Valnadin, ki prevzema maloprodajni posel v Sloveniji.

Zdaj pa so nekateri od 44 zaposlenih, ki so bili dva meseca pred stečajem odpuščeni, v pismu medijem opozorili, da so prav oni največji poraženci stečaja Studia Moderne. Poimensko se ne želijo izpostaviti.

Še vedno zaposleni, a …

V drugi polovici avgusta, ko je Umek oddala vlogo za stečaj, so bili še vedno zaposleni, saj jim je tekel odpovedni rok. Podjetje pa jim je v tistem trenutku dolgovalo plače za julij, avgust, regres in odpravnino.

Tem delavcem pa v nasprotju z drugimi zaposlenimi po začetku stečaja ne pripadajo pravice iz Jamstvenega sklada Republike Slovenije, saj jim je pogodba prenehala iz poslovnega razloga, na sklad pa se lahko obrnejo le delavci, ki jim je prenehalo delovno razmerje zaradi insolventnosti delodajalca. Sklad sicer delavcem propadlih podjetij pokrije neizplačane plače oziroma nadomestila za zadnje tri mesece pred prenehanjem delovnega razmerja, nadomestila za neizkoriščen letni dopust v tekočem letu in pravico do odpravnine.

Junija odpuščenim delavcem torej ne preostane drugega, kot da prijavijo terjatev v stečaju. Tu bodo prednostni upniki, a že iz Češkovega odgovora za N1 pred tedni je bilo mogoče sklepati, da bo stečajna masa majhna. “Od premoženja so še mize, stoli, računalniki, avtomobili,” je našteval.

To zdaj potrjujejo tudi delavci, ki so navedli, da jim je Mateja Dolanc, sorodnica Češkove žene Livije Dolanc in direktorica podjetja Valnadin, 3. julija pisno potrdila, da “slovensko podjetje nima oprijemljivih sredstev, razen opreme v pisarnah, blaga v prodajalnah in dveh starih osebnih vozil”.

Med upniki dobavitelji, kupci, država

Poleg zaposlenih se bodo predvidoma na seznamu upnikov znašli še dobavitelji, saj podjetje iz Zagorja v zadnjem letu zaradi pomanjkanja obratnega kapitala ni več moglo izpolnjevati obveznosti, ter državne institucije (denimo Furs).

Podjetje pa je imelo vse do stečaja odprte poslovalnice in spletno trgovino, tako da je na suhem ostal tudi marsikateri kupec. Zveza potrošnikov Slovenije takim svetuje, da čim prej prijavijo terjatev v stečaju.

Stečajna upraviteljica išče najemnika strežniške opreme

Medtem ko imajo upniki še dva meseca časa za prijavo terjatev, pa je stečajna upraviteljica Studia Moderna Špela Turk prav danes objavila razpis za prvo dražbo. Išče najemnika za strežniško strojno in programsko opremo.

Poleg najemnine bo moral pokriti 80 tisoč evrov mesečnih stroškov vzdrževanja, prihodnje leto pa tudi 300 tisoč evrov obroka za licence, Upraviteljica morebitnim interesentom daje en mesec časa.