Ste plačali vzmetnico Dormeo, pa je niste dobili? Kako dobiti denar nazaj?

Gospodarstvo 11. Sep 202312:07 0 komentarjev
vzmetnica
PROFIMEDIA

Ste kupili vzmetnico pri propadlem podjetju Studio Moderna? Račun, ki ga je izstavilo podjetje, ste plačali, a pošiljke niste prejeli? Zveza potrošnikov Slovenije je za potrošnike, ki so pri omenjenem podjetju naročili blago, pripravila napotke, kako nazaj dobiti denar.

Podjetje Studio Moderna v lasti Sandija Češka, ki je znano po blagovnih znamkah Dormeo, Delimano in Top Shop in je pred letom in pol zašlo v hude finančne težave, je 28. avgusta pristalo v stečaju.

Podjetje je tako čez noč zaprlo vrata svojih poslovalnic, ukinilo spletno prodajo in za potrošnike ni več dosegljivo. Na Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) se tako v zadnjih dneh obračajo številni potrošniki, ki jim podjetje – kljub vnaprejšnjemu plačilu kupnine – ni dobavilo blaga. ZPS vsem oškodovanim svetuje, da čim prej prijavijo terjatev.

Kako to storite?

“Prijavo lahko najpozneje do 28. novembra letos oddate osebno na vložišču ali priporočeno po pošti na naslov: Okrožno sodišče v Ljubljani, Tavčarjeva 9, 1000 Ljubljana,” pojasnjujejo. Prijava terjatve je pravočasna, če je do omenjenega datuma vložena na vložišču oziroma po pošti poslana kot priporočeno.

Rok za prijavo terjatev je sicer tri mesece od oklica o začetku stečajnega postopka. Če terjatve do tega roka ne boste prijavili, bo terjatev do upnika prenehala.

Kaj vse mora vsebovati prijava?

Prijava upnika, ki je fizična oseba, mora vsebovati:

  • Opravilno številko postopka: st 1375/2023.
  • Ime in priimek upnika ter naslov prebivališča.
  • Zahtevek za priznanje terjatve, ki mora vsebovati znesek glavnice (npr.: ”Upnik prijavlja terjatev v višini XY in zahteva, da se prijavljena terjatev prizna in izplača na njegov račun (št. računa in banka)…”).
  • Če boste poleg glavnice uveljavljali tudi zakonske zamudne obresti, morate obresti najprej obračunati od dospelosti terjatve do dneva začetka stečajnega postopka (v pomoč je lahko aplikacija sodišča) in poleg glavnice zahtevati tudi priznanje tako obračunanega zneska obresti, sicer jih sodišče ne more priznati.
  • Opis dejstev, iz katerih izhaja utemeljenost zahtevka, in dokaze o njih (npr. račun, predračun, pogodba, bančni izpisek o nakazilu podjetju).

Tudi tisti potrošniki, ki so blago plačali s kreditno kartico, morajo terjatev prijaviti do 28. novembra, so še pojasnili na ZPS.

Kupci se za morebitne dodatne informacije lahko sicer obrnejo na stečajno upraviteljico Špelo Turk na elektronskem naslovu: [email protected]. Svoje vprašanje lahko oddajo s pomočjo spletnega obrazca na spletni strani zbornice stečajnih upraviteljev. Nekateri upravitelji imajo namreč na voljo posebne obrazce za prijavo terjatev v stečajnem postopku.

Kot smo že pisali, se je v likvidnostnih težavah znašla cela skupina, ki jo je Češko lani odkupil od prejšnjih lastnikov, investicijskih skladov. Ti so po njegovih besedah, da bi poplačali dolg do ruske VTB banke, nehali plačevati dobavitelje, posledično pa se je nakopičilo več deset milijonov evrov dolga. “Enostavno so bili finančni izzivi, ki smo jih podedovali od prejšnjih lastnikov, preveliki. Noben vlagatelj ni bil pripravljen pokriti 60-milijonske luknje,” je za N1 ob stečaju dejal Češko, ki trdi, da je ob lanskem ponovnem vstopu v lastništvu sicer imel predpogodbo z ameriškim skladom, ki pa je po uvedbi sankcij proti Rusiji odstopil od posla zaradi povezav Studia Moderna z Rusijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!