BMW z novo naložbo in ciljem: do 2025 na cestah dva milijona električnih vozil

Gospodarstvo 22. Okt 202216:05 1 komentar
PROFIMEDIA

Bavarski avtomobilski velikan BMW bo vložil 1,74 milijarde evrov v proizvodnjo električnih vozil v ZDA, so ta teden sporočili iz družbe. Kot so pojasnili, z novo naložbo uresničujejo svoj načrt elektromobilnosti.

V okviru naložbe nameravajo 1,2 milijardi evrov nameniti razširitvi proizvodnega obrata v ameriškem mestu Spartanburg v Južni Karolini, nekaj manj kot 717 milijonov evrov pa za nov obrat za sestavljanje visokonapetostnih baterij v bližnjem Woodruffu, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Proizvodni obrat v Spartanburgu, v katerem dnevno izdelajo 1500 vozil BMW X, velja za največjega znotraj skupine. Do leta 2030 nameravajo v njem vzpostaviti proizvodnjo vsaj šestih povsem električnih modelov BMW X. Kot je pojasnil predsednik upravnega odbora BMW Oliver Zipse, želijo, da omenjen obrat postane “glavno gonilo naše strategije elektrifikacije”.

BMW si prizadeva tudi za uresničitev načrta, da bi do leta 2025 na ceste poslal dva milijona električnih vozil, obljublja pa tudi 13 novih električnih modelov in prenovo serije Mini. Novica o novi naložbi sicer prihaja sredi razprav o zakonu za zajezitev inflacije ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki predvideva davčne olajšave za električne avtomobile in baterije, izdelane v ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.