Počivalšek o tem, zakaj ministrstvo drega v plače Golobove uprave

Gospodarstvo 03. Dec 202116:00 > 16:57 1 komentar
Robert Golob
Žiga Živulović jr./BOBO

V oddaji N1 STUDIO, ki si jo boste lahko v celoti ogledali v soboto, je gospodarski minister Zdravko Počivalšek komentiral tudi prekrškovne postopke, ki jih je ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo uvedlo zoper organe nadzora Gen-I in družb okoli nje. Zahtevajo tudi, da skupščina Gen-I preveri prejemke uprave Roberta Goloba v preteklih letih.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je uvedlo prekrškovne postopke zoper organe nadzora Gen-I, njene polovične lastnice Gen-EL ter hčerinskih družb GEN-I ESCO in Elektro energija.

Na MGRT menijo, da prejemki uprave Gen-I niso bili usklajeni s tako imenovanim Lahovnikovim zakonom, ki omejuje plače državnih direktorjev.

Do poteka mandata sredi novembra je imel Robert Golob precej višjo plačo od zakonskih omejitev na račun visoke nagrade. Po njegovih besedah ima od poteka mandata zdaj plačo, ki je usklajena z omenjenim zakonom.

“Dobivam kar nekaj vprašanj, kaj konkretno sem počel od leta 2015, ko smo Gen-I dali soglasje za njihovo politiko plač. Mi smo organ, ki ni zavezan temu, da kontrolira, smo pa zavezani k ukrepanju, ko smo o tem obveščeni,” je v oddaji N1 studio na to dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

“Ugotovili smo, da so se po letu 2015 lastniška razmerja znotraj teh družb spremenila. O tem nas niso obvestili, zadnja sprememba se je zgodila v začetku letošnjega leta. Po zakonu so nas dolžni o lastniških spremembah obvestiti v relativno kratkem času. Ker tega niso naredili, smo uvedli prekrškovni postopek,” je dodal.

To je samo en del zgodbe, pravi Počivalšek. “Sami so dolžni ugotoviti skladnost z Lahovnikom zakonom. Pozvali smo jih, da nas obvestijo o vseh prejemkih znotraj te družbe od leta 2015. Vse pogodbe, ki so v nasprotju z zakonom, so nične,” nadaljuje gospodarski minister.

“Ne želim ničesar prejudicirati. Za pregled je odgovoren nadzor organa, v primeru Gen-I skupščina,” še pravi Počivalšek. “Če se izkaže, da so pogodbe nične, vemo, kaj to pomeni.”

V soboto zjutraj bomo na n1info.si objavili celotno oddajo N1 STUDIO, v kateri Zdravko Počivalšek govori o združitvenem kongresu strank SMC in GAS ter komentira aktualno dogajanje v državi.

Gen-I za prekrškovne postopke izvedel na Twitterju

V družbi Gen-I so zapisali, da so bili o uvedbi prekrškovnih postopkov s strani MGRT obveščeni na njihovem Twitter profilu.

“Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo družbe GEN-I ni uradno obvestilo o uvedbi kakršnihkoli prekrškovnih postopkov. Komuniciranje upravnih postopkov prek Twitter računa je nova praksa, ki jo uvaja ministrstvo. To dejanje jemljemo kot nov dokaz, da so vsi prekrškovni postopki politično motivirani, s ciljem škodovati ugledu družbe in njenemu dosedanjemu vodstvu,” so zapisali.

Ob tem so pojasnili, da so bili vsi prejemki poslovodstva vsako leto objavljeni v letnih dokumentih družbe, potrjeni pa so bili s strani vseh njenih pristojnih organov.

Poziv za posredovanje pogodb so prejeli 17. novembra letos, na zadnji dan mandata uprave, in se do njih odzvali do postavljenega roka 25. novembra, trdijo. Po njihovih besedah je MGRT leta 2015, ko je ministrstvo prav tako vodil Počivalšek, zavzel stališče, da družba GEN-I ni zavezanka po ZPPOGD (t. i. Lahovnikov zakon).

Dodali so še, da so bile pogodbe s poslovodstvom za mandat 2016-2021 sklenjene leta 2016 ob isti lastniški strukturi kot leta 2015. Po kasnejši spremembi lastništva pa zakon ne nalaga posredovanja pogodb, ki so bile sklenjene v obdobju, ko družba ni bila zavezanka po tem zakonu, še dodajajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje