Menjava na vrhu Petrola: novi šef je Sašo Berger

Gospodarstvo 22. Nov 202318:44 > 19:17 1 komentar

Na današnji seji nadzornega sveta je predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović odstopila s položaja. Po njenih besedah so se z nadzorniki sporazumno dogovorili za prekinitev sodelovanja, saj nimajo več istih pogledov na vodenje Petrola. Vodenje bo s 23. novembrom prevzel dosedanji član uprave Sašo Berger.

Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović je danes sporazumno odstopila s položaja. Na čelu družbe jo bo zamenjal Sašo Berger, dosedanji član uprave. Funkcijo bo začel opravljati v četrtek, 23. novembra.

Drobne Popović je vodenje največje energetske družbe v Sloveniji prevzela leta 2019, v času vlade Marjana Šarca, in tu ostala celo tretjo vlado Janeza Janše ter leto in pol vlade Roberta Goloba. Ves čas je imela podporo Darija Južne, ki je prek družb Vizija holding in Perspektiva FT eden ključnih delničarjev energetske družbe z veliko močjo v trenutni sestavi nadzornega sveta.

Ob prenehanju mandata je dejala, da je ponosna, ker družbo Petrol in skupino Petrol svojemu nasledniku predaja v odlični finančni kondiciji in to ne glede na težke in nepredvidljive izzive, s katerimi je bila med njenim predsedovanjem soočena – najprej zaradi epidemije, nato še zaradi energetske krize. Po njenih besedah so se sporazumno dogovorili za prekinitev sodelovanja, saj nimajo več istih pogledov na vodenje Petrola. “Moji pogledi in pogledi nadzornega sveta o vodenju družbe so bili različni. Prepričana pa sem, da potrebuje največja družba v Sloveniji usklajen pogled za naprej, zato bi vsakršno vztrajanje pri vodenju lahko škodilo dobremu poslovanju družbe,” je dejala na novinarski konferenci. O konkretni vsebini razhajanj ni želela govoriti, so se pa drugačni pogledi začeli z razširitvijo nove uprave.

Odhaja z odpravnino, višine ni želela razkriti.

Predsednik nadzornega sveta Janez Žlak se ji je zahvalil za odlično vodenje družbe. Ob imenovanju Saša Bergerja pa je poudaril, da zaupa v njegove strokovne in vodstvene sposobnosti. Poudaril je, da ima bogate izkušnje in globoko razumevanje tako družbe in skupine Petrol kot njene dejavnosti, zaradi česar ga je “nadzorni svet prepoznal kot odličnega kandidata za vodenje Petrola”.

Berger je bil dosedanji član uprave, odgovoren za področje prodaje poslovnim strankam in javnemu sektorju, električno energijo in zemeljski plin ter informatiko. V upravi družbe poleg Saša Bergerja ostajajo člani uprave Matija Bitenc, Marko Ninčević in Jože Smolič ter delavski direktor Zoran Gračner.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje