Bolgarija in Slovenija v nekaj letih podvojili trgovinsko izmenjavo

Gospodarstvo 01. Mar 202415:50 0 komentarjev
Pirc Musar za mizo s predstavniki Bolgarije
Pirc Musar za mizo s predstavniki Bolgarije (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Člani gospodarske delegacije, ki je ta teden spremljala predsednico republike Natašo Pirc Musar na uradnem obisku v Bolgariji, ocenjujejo obisk za uspešnega. Seznanili so se s posebnostmi in priložnostmi tamkajšnjega poslovnega okolja in vzpostavili stike s podjetji ter raziskali možnosti skupnega delovanja za nastop v EU in širše.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je v okviru uradnega obiska v Bolgariji, kjer se je mudila od ponedeljka do četrtka, med drugimi sestala z bolgarskim kolegom Rumenom Radevom in Nikolajem Denkovom ter se udeležila odprtja slovensko-bolgarskega poslovnega foruma.

V slovenski gospodarski delegaciji je bilo 14 predstavnikov podjetij in institucij, z bolgarske strani pa se je foruma udeležilo več kot 130 oseb. Pirc Musar je v nagovoru obisk izpostavila kot priložnost za nov zagon v sodelovanju dveh zaveznic v EU in zvezi Nato, z namenom okrepitve sodelovanja tudi na gospodarskem področju. Pozdravila je odločitev Bolgarije, da bo država partnerica na kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni, so sporočili iz Spirita.

Radev pa je dejal, da sta državi v nekaj letih sicer podvojili trgovinsko in gospodarsko izmenjavo, vendar pa je priložnosti za poglobitev sodelovanja še veliko. Pri tem je izpostavil predvsem področja, kot so trgovina, energetika, nove tehnologije, kmetijstvo, izobraževanje, znanost in kultura.

Pirc Musar, soprog in bolgarski predsednik s soprogo
Pirc Musar, soprog in bolgarski predsednik s soprogo (Foto: Nebojša Tejić/STA)

V Sloveniji skoraj 100 podjetij z bolgarskim kapitalom

Direktor javne agencije Spirit Slovenija Rok Capl je poudaril, da si želijo vzpostaviti in okrepiti sodelovanje z bolgarskimi institucijami ter s tem slovenskim in bolgarskim podjetjem olajšati mreženje in spodbujati močna partnerstva za skupne poslovne podvige na evropskem in svetovnem trgu. Kot je dejal, v Bolgarijo izvaža več kot 450 slovenskih podjetij, v Sloveniji pa že posluje skoraj 100 podjetij z bolgarskim kapitalom. Vseeno je priložnosti za povečanje teh številk ogromno.

Izvršni direktor bolgarske agencije za promocijo malih in srednje velikih podjetij Boyko Takov je pozdravil aktivnosti za večje gospodarsko povezovanje med državama in izpostavil, da državi potrebujeta tesno gospodarsko sodelovanje, da bi bili močnejši v EU.

Na forumu so podrobno predstavili poslovni in investicijski okolji obeh držav, vključno s priložnostmi za skupne podvige na tretjih trgih, še posebej v obrambni, avtomobilski in IKT industriji. Slovenska delegacija je obiskala tudi nekaj tamkajšnjih podjetij in tehnološki park v Sofiji, ki slovi po superračunalniku Discoverer, s katerim Bolgarija spodbuja raziskave in se lažje vključuje v vseevropske inovacijske ekosisteme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!