Bomo plačevali carino tudi za izdelke nižje vrednosti?

Gospodarstvo 16. Maj 202305:50 4 komentarji
Carina
Borut Živulović/BOBO

Evropska komisija naj bi v osnutku prenove carinske zakonodaje predlagala umik spodnjega praga za carinjenje izdelkov iz tretjih držav, ki je zdaj pri 150 evrih. To bi pomenilo, da bi kupci po letu 2028 tudi za pošiljke nižjih vrednosti iz tretjih držav, denimo ZDA ali Kitajske, morali plačati carino. To naj bi proračunu EU prineslo 750 milijonov evrov dodatnih prihodkov letno.

Pošiljke iz tretjih držav, katerih vsebina ni vredna več kot 150 evrov (brez poštnine), so danes v Evropski uniji oproščene plačila carine. Kupec plača samo davek na dodano vrednost (DDV). Če je vrednost nad 150 evrov, pa kupec plača carino glede na vrsto izdelka (stopnje najdete na tej povezavi).

To pa bi se lahko po letu 2028 spremenilo. Nemški medij Süddeutsche Zeitung poroča, da bo Evropska unija v predlogu prenovljene carinske zakonodaje predlagala razširitev carinjenja tudi na pošiljke nizke vrednosti (manj kot 150 evrov).

To naj bi omejilo današnjo prakso drobljenja pošiljk, ki jo izvajajo trgovci iz tretjih držav. Odprava spodnjega praga pa bi po navedbah nemškega medija komisiji prinesla 750 dodatnih milijonov letno.

Levji delež carin, ki jih poberejo članice EU (skupno tri četrtine zbranega), je namreč neposredni prihodek Evropske komisije. Preostalo četrtino zadržijo članice, da pokrijejo stroške carinske dejavnosti. Carine trenutno predstavljajo dobro desetino prihodkov proračuna EU, v katerega se bo letos steklo 168 milijard evrov.

Komisija bo po poročanju Süddeutsche Zeitunga v predlogu, ki naj bi ga predstavila v sredo, napovedala tudi ustanovitev skupnega carinskega organa do leta 2028, katerega naloga naj bi bila sinhronizacija carinskih IT-sistemov 27 članic. Cilj naj bi bilo boljše medsebojno obveščanje članic o sumljivih pošiljkah in nezakonito pridobljenem premoženju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje