Bonitetne ocene Slovenije ostajajo stabilne

Gospodarstvo 11. Dec 202114:10 > 14:36 1 komentar
bonitetna ocena, kovanci, denar
Foto: PROFIMEDIA

Bonitetni agenciji S&P Global in DBRS Morningstar sta potrdili bonitetno oceno Slovenije, je objavilo finančno ministrstvo. Agencija S&P Global je potrdila bonitetno oceno pri AA- s stabilnimi obeti, agencija DBRS Morningstar pa pri A s prav tako stabilnimi obeti.

Agencija DBRS Morningstar je ob tem objavila tudi poročilo, v katerem navaja, da se v bonitetni oceni Slovenije odraža trden okvir makroekonomskih politik Slovenije, ki je bil vzpostavljen pred pandemsko krizo in je ublažil negativni vpliv pandemije covida-19.

Močna pozicija pred krizo se zrcali tako pri okrevanju gospodarstva kot tudi pri vzdržnosti javnih financ, so navedli na ministrstvu za finance. “Slovensko gospodarstvo se je namreč zaradi pandemije v letu 2020 skrčilo, vendar manj kot pričakovano, kar je tudi posledica vladnih ukrepov. Že v prvi polovici letošnjega leta je gospodarstvo močno okrevalo in v tretjem četrtletju celo doseglo raven rasti izpred krize,” so povzeli.

Kot so dodali, so tudi javne finance v krizo vstopile okrepljene. Agencija DBRS Morningstar pričakuje postopno okrevanje javnih financ.

DBRS Morningstar vidi bonitetne prednosti Slovenije v bogatem gospodarstvu z visoko dodano vrednostjo, učinkovitem in preudarnem upravljanju z dolgom, premišljenem fiskalnem okviru in članstvu v EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje