Bruselj predlaga mehanizem za omejitev cen plina. “To je nekapica”

Gospodarstvo 23. Nov 202209:54 3 komentarji
kapica plin
BOBO

Mesec dni po dogovoru političnih voditeljev Evropske unije za mehanizem za dinamično omejitev cen plina je Evropska komisija le predstavila tudi predlog, kako bi to izvedli v praksi. Glavni pogoj za omejitev cen bi bil, da bi cena plina na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF dva tedna vztrajala nad 275 evrov za megavatno uro. S tako visoko vrednostjo pa je kapica po mnenju diplomatov iz držav, ki zagovarjajo 'kapico', in poznavalcev neuporabna. "To je šala," je za FT.com komentiral Simone Tagliapetra, raziskovalec bruseljskega think-tanka Bruegel, ki podrobno spremlja dogajanje okrog energetske krize.

Evropska komisija je predstavila predlog za dinamično omejitev cen zemeljskega plina na nizozemskem trgovalnem vozlišču (TTF) z navezavo na druge indekse po Evropi.

Bruselj dober mesec dni po vrhu voditeljev, kjer so se dogovorili za “dinamično omejitev cen indeksa TTF”, predlaga, da bi se omejevanje začelo, če:

  • bi bila cena plina za mesec naprej na TTF dva tedna nad 275 evrov za megavatno uro (MWh) in
  • bi bila cena zaporednih deset dni v dveh tednih 58 evrov višja od cene utekočinjenega plina (LNG).

Pazili, da omejitev cen ne bo ogrozila dobav

Spomnimo, da omejitev cen plina že vse od avgusta, ko je postala del debat na evropskem nivoju, deli članice. Okoli 15 držav, med njimi Slovenija, omejitev cen močno zagovarja, medtem ko so na drugi strani Nemčija, Nizozemska, tudi Avstrija, prek katere Slovenija dobi večino plina, skeptične glede tveganj, ki jih prinaša za varnost oskrbe.

Komisija je imela zato težko nalogo, saj je manevrirala med precej nasprotujočimi si zahtevami članic. Pred kratkim je tako sporočila, da omejevanje cen ni mogoče, ne da bi ogrozili dolgoročne pogodbe z dobavitelji plina oziroma varnost plinske oskrbe Evropske unije (EU) v prihajajoči zimi. Včeraj je nato evropska komisarka Kadri Simson ob predstavitvi mehanizma dejala, da je ta “pozorno zasnovan, da je učinkovit, a da obenem ne ogroža varnosti plinske oskrbe”.

Če bi se izkazalo, da omejitev cen ogroža varnost oskrbe, bi jo po predlogu komisije lahko isti dan umaknili. Razmere bi ves čas spremljala skupina regulatorjev, med njimi Evropska centralna banka (ECB).

Postavljena previsoko

A kmalu po objavi predloga so poznavalci ocenili, da gre za kapico, ki morda nikoli ne bo uporabljena. Prvi pogoj, dvotedensko vztrajanje cen nad 275 evrov za MWh, letos tudi v avgustu, ko so cene plina podivjale, ni bil izpolnjen. Takrat so bile nad 275 evrov osem dni.  Danes je cena okoli 120 evrov za MWh, torej precej pod ravnjo, kjer bi se pogovarjali o potencialni omejitvi.

Financial Times poroča, da naj bi več diplomatov članic EU – kot rečeno, jih vsaj 15 podpira neke vrste omejitev cen – ocenilo, da je kapica postavljena previsoko, da bi bila sprejemljiva. Grški minister Kostas Skrekas je javno že komentiral predlog in dejal, da predstavljeni mehanizem ni kapica. Politična podpora bo sicer kmalu izmerjena: danes bodo o predlogu že razpravljali veleposlaniki pri EU, jutri pa se začne zasedanje energetskih ministrov EU, ki se ga udeležuje tudi infrastrukturni minister Bojan Kumer. Predvidoma bodo članice pri tem vprašanju ostale razdeljene. Simson je dejala, da bo vrednost, pri kateri se sproži omejitev, še stvar debate med članicami in se lahko še spremeni.

Verjetno bo nezadovoljna tudi Slovenija, ki je močna podpornica kapice. Minister Kumer je nedavno za N1 dejal, da naj bi se razumevanje članic za to, da je kapica potrebna, izboljševalo. Dejal je, da je za vse države članice “usklajeno reševanje te situacije ugodnejše kot parcialne rešitve, zato pričakujemo skupno rešitev”.

“To je šala. Gre za predlog, ki ne bi koristil niti v ekstremnih razmerah, kot smo jih imeli avgusta. To je nekapica,” je za Financial Times dejal Simone Tagliapetra, višji analitik bruseljskega think-tanka Bruegel, ki podrobno spremlja evropsko energetsko krizo. “To bi lahko sprožilo pomisleke o kredibilnosti komisije za soočanje z energetsko krizo.”

Bloombergov komentator za področje energetike Javier Blas je na Twitterju napisal, da pogoj, da bodo cene morale biti nad 275 evrov dva zaporedna tedna, kaže, da gre za kapico, katere namen je, da ne omeji cen. Da je torej nerelevantna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje