Časovnica JEK2: devet let za papirje, dovoljenja, priprave, sedem let za gradnjo

Gospodarstvo 10. Okt 202309:18 0 komentarjev
Gen energija
Gen energija

Drugi blok jedrske elektrarne bi lahko, če bi sprejeli poseben zakon za ta projekt, zgradili okoli leta 2039. V Gen energiji pojasnjujejo, kako so prišli do te letnice.

V začetku leta so predstavniki Gen energije razlagali, da je drugi blok krške nuklearke (JEK2) lahko zgrajen do leta 2035 – pod pogojem, da postopki tečejo nemoteno. Potem je Gen energija prevetrila projekt, predvideno leto gradnje pa se je zamaknilo proti letu 2040. V zadnjih mesecih so vodilni v Gen energiji ter vladajoči politiki na vprašanje, kdaj bi lahko bil JEK2 zgrajen, odgovarjali z letnicami 2037, 2038, 2039.

Gen energijo smo prosili, da nam pojasnijo, kako je videti nova časovnica. Odgovorili so nam s kratkim popisom pričakovanih časovnih mejnikov projekta.

Pri tem poudarimo, da za zdaj še ne vemo, ali se bomo gradnje drugega bloka nuklearke zares lotili, saj bomo o tem odločali na referendumu.

Deset let do začetka gradnje

Trenutno v Gen energiji pripravljajo vlogo za spremembo državnega prostorskega načrta (DPN). Direktor Gen energije Dejan Paravan je pred dnevi za N1 dejal, da jo nameravajo na ministrstvo za okolje, podnebje in energijo oddati v prvi polovici prihodnjega leta.  Okoljsko ministrstvo potem pobudo pošlje ministrstvu za naravne vire in prostor. Ko to prižge zeleno luč, se uradno začne prostorsko umeščanje projekta.

Vzporedno s pripravo vloge za umeščanje v Gen energiji tečejo priprave projektne organizacije, strokovni dialog s potencialnimi dobavitelji ter izvedba analiz za izbiro ustreznega modela financiranja in poslovnega modela. Kot smo pisali, si zaradi kompleksnosti projekta v Gen energiji prizadevajo, da bi bil sprejet poseben zakon, ki bi omogočil vzporedno izvajanje posameznih aktivnosti, s katerim bi gradnjo skrajšali za deset let.

Končno investicijsko odločitev nameravajo v Genu sprejeti do leta 2028. Potem bi bila podpisana pogodba z dobaviteljem in izvedeno naročilo komponent, za izdelavo katerih je potrebnega več časa. Hkrati bi Gen sprožil postopke za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki bodo po njihovi oceni trajali štiri leta.

Sledila bi gradnja, ki bo po ocenah dobaviteljev (kot smo pisali, so v igri ameriški Westinghouse, francoski EDF in južnokorejski KHNP) trajala okoli sedem let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!