Čeprav se obrestne mere zvišujejo, grejo stanovanjska posojila za med

Gospodarstvo 17. Avg 202209:29 > 10:101 komentar
finance
Foto: PROFIMEDIA

Komercialne banke so junija stanovanjska posojila dajale po dvoodstotni nespremenljivi obrestni meri, medtem ko je bila spremenljiva 1,6-odstotna, kaže danes objavljena mesečna informacija Banke Slovenije o poslovanju bank. Čeprav sta se obe obrestni meri zvišali za desetinko odstotne točke, masa stanovanjskih posojil še vedno hitro raste.

Z zaostrovanjem denarne politike Evropske centralne banke (ECB) se dražijo nova posojila. O tem smo obširneje pisali v članku Polovica posojilojemalcev bo plačevala višje obroke, dražja tudi nova posojila.

Danes objavljena mesečna informacija Banke Slovenije za junij kaže, da se je spremenljiva obrestna mera za stanovanjska posojila zvišala z 1,5 na 1,6 odstotka, nespremenljiva pa z 1,9 na dva odstotka. Pri spremenljivi obrestni meri pa je pomembno spremljati tudi gibanje euriborja, ki se zadnje mesece hitro zvišuje: šestmesečni euribor je trenutno 0,75 odstotka, trimesečni pa 0,34 odstotka.

Banka Slovenije ugotavlja, da je junija masa posojil podjetjem in gospodinjstvom (malo manj kot osem milijard evrov) naraščala, a počasneje kot v mesecih pred tem. Medtem pa je kljub podražitvam posojil rastel obseg danih stanovanjskih posojil. “Medletna rast stanovanjskih posojil se je junija še nekoliko okrepila, na 11,9 odstotka, in ostala med najvišjimi v evrskem območju,” ugotavlja centralna banka. Od konca leta 2020 se je masa danih stanovanjskih posojil povečala za dobro milijardo ali za 15 odstotkov (s 6,74 na 7,84 milijarde evrov).

Skupni dolg podjetij raste, a je daleč od tistega iz 2008

Na drugi strani se je junija upočasnila rast obsega posojil podjetjem, a je še vedno precej večja kot junija lani. “Povečanje za 86 milijonov evrov je bilo junija precej manjše kot v povprečju predhodnih pet mesecev, medletna rast pa se je okrepila na 13,1 odstotka in še naprej bila med najvišjimi v evrskem območju, kjer se je prav tako okrepila,” ugotavlja Banka Slovenije.

Masa posojil podjetjem je trenutno 10,1 milijarde evrov, kar je milijardo več kot pred epidemijo, a še vedno pol manj kot konec leta 2008, ko se je začela zadnja finančna in dolžniška kriza.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar