Darko Horvat rešuje Sandija Češka: kupil blagovne znamke Studia Moderna

Gospodarstvo 18. Maj 202310:37 4 komentarji
Sandi Češko
Žiga Živulović jr./BOBO

Švicarsko podjetje Darka Horvata je kupilo blagovne znamke Studia Moderna, je za Finance potrdil ustanovitelj in lastnik podjetja Sandi Češko. Kupnine ni želel komentirati.

Po pisanju Financ je kupec blagovnih znamk Dormeo, Delimano, Rovus in Top Shop novoustanovljeno podjetje Darka Horvata Dormeo AG.

Koliko je Horvat plačal za blagovne znamke, Sandi Češko ni želel povedati. “Dogovoril se je neposredno z upravitelji,” je dejal.

Kako bosta s Horvatom sodelovala v prihodnje, se po Češkovih besedah še dogovarjata. S tem je odgovoril na vprašanje časnika, ali bo Studio Moderna blagovne znamke od Horvata zdaj najemal. Je pa Češko napovedal, da bo Horvatova švicarska družba zdaj dobavljala podjetjem iz skupine s sedežem na Nizozemskem. Zagorski podjetnik in partnerica Livija Dolanc medtem ostajata lastnika Studia Moderna.

Češko je sicer lani aprila prek finančne holdinške družbe Studio Moderna Founders znova prevzel nizozemsko družbo Studio Moderna Holdings, ki jo je pred tem prodal skladom vlagatelji General Atlantic, Insight Partners, Templeton Strategic Emerging Markets Fund III in JH Partners.

Na Financah so spomnili, da je prodajni postopek pokazal, da je bila družba že takrat v krizi, nato pa so Studio Moderna dodatno zelo prizadeli še ruski napad na Ukrajino in sankcije proti Rusiji.

S težavami je rasel tudi dolg do dobaviteljev. “Tega smo podedovali od prejšnjih lastnikov, smo ga pa že zmanjšali. Zdaj znaša približno 50 milijonov evrov,” je za časnik dejal Češko. Kot pravi, nimajo dolgov do bank, a jim obenem manjka obratnega kapitala.

Na vprašanje, zakaj se je povezal s Horvatom, ustanoviteljem propadlega pidovskega imperija Aktiva, ki se je po številnih poslovnih aferah umaknil v Švico, je Češko odgovoril, da se je več kot leto dni pogovarjal s številnimi možnimi kupci doma in po svetu, Horvat pa, da je prepoznal vrednost podjetja.

“Vedno sem gledal na biznis moralno, ampak posel je ‘zero sum game’, nekdo trpi, da nekdo drug zasluži. Takšna je igra,” je orisal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje