Kako do dividend, ne da bi bilo treba vračati subvencije: delničarji iščejo pot

cinkarna celje
N1

Delno državna Telekom Slovenije in Cinkarna Celje sta lani poslovala z dobičkom, a vodstvi obeh podjetij delničarjem predlagata, da ne bi izplačali dividend. V nasprotnem primeru bi morali podjetji namreč vračati večmilijonske subvencije za kritje povišanih stroškov energentov. A delničarji so zdaj našli način, da podjetje obdrži subvencije, dividende pa vseeno izplača v prvih dneh prihodnjega leta.

Podjetja, ki na podlagi zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize prejemajo subvencije za kritje povišanih stroškov električne energije in zemeljskega plina, letos oziroma za letošnje leto delničarjem ne smejo izplačati dobička. Če to storijo, morajo v dveh mesecih poročati javni agenciji za spodbujanje podjetništva Spirit in vrniti prejete subvencije z zamudnimi obrestmi.

To pa vodstva nekaterih največjih slovenskih podjetij spravlja v zagato. Na eni strani že omenjena dividendna prepoved, katere namen je preprečiti, da bi se proračunski denar prelival k lastnikom subvencioniranih podjetij, na drugi pa pričakovanja delničarjev, da bodo družbe sledile dividendni politiki, ki lastnikom obljublja udeležbo pri dobičku. To je – kot je leta 2014 v eni od sodb zapisalo višje sodišče v Kopru – “temeljna premoženjska pravica vsakega delničarja in tudi najpomembnejši razlog, da delničar sploh je delničar”.

Opozorila glede milijonskih vračil

Uprava in nadzorni svet Cinkarna Celje sta sledila zakonu o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize in skupščini predlagala sklep, da družba 25-milijonskega bilančnega dobička letos ne bi delila med delničarje. V nasprotnem primeru bi moralo podjetje vračati okoli sedem milijonov evrov pomoči, so ocenili v celjskem podjetju.

Na predlog Cinkarne se je že takoj po objavi (torej sredi aprila) ostro odzvalo Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS), ki je vodstvo Cinkarne pozvalo, da “nemudoma” prekliče predlog sklepa in v novem predlaga dividendo v višini 2,787 evra bruto na delnico. Društvo, ki ga vodi Rajko Stanković, je spomnilo, da lani posodobljena dividendna politika družbe predvideva izplačilo polovice dobička. Društvo je zapisalo še, da bi Cinkarni v primeru vračila pomoči na bančnih računih še vedno ostalo vsaj 36 milijonov evrov.

Pred dnevi sta tudi uprava in nadzorni svet Telekoma Slovenije skupščini predlagala, da letos 40,3-milijonskega bilančnega dobička ne bi izplačali, saj bi sicer družba morala vračati predvidoma 3,8 milijona evrov pomoči.

Žiga Debeljak
Žiga Živulović jr./Bobo

Našli obvod

Očitno pa so v zadnjih tednih delničarji našli način, kako urediti izplačilo dividend, ne da bi bilo treba podjetju vračati pomoč.

Tako so v Telekomu Slovenije, katerega prvi nadzornik je predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Žiga Debeljak (na fotografiji) v predlogu delitve dobička zapisali, da ga letos ne bi delili, da pa si bosta uprava in nadzorni svet prizadevala, da se prihodnje leto izplača celotni razpoložljivi bilančni dobiček za leto 2022 (približno 6 evrov na delnico).

Kot uvodoma omenjeno, zakon prejemnikom subvencij prepoveduje izplačilo dobička v letošnjem letu ter za letošnje leto – ne pa tudi za lansko. Na ministrstvu za gospodarstvo, kjer so zakon spisali, so nam potrdili, da podjetja prihodnje leto lahko delničarjem izplačajo bilančni dobiček za lani. To pomeni, da podjetju ne bo treba vračati pomoči, delničarji pa bodo v doglednem času dobili dividende.

Društvo MDS predlaga, da bi že na junijski Telekomovi skupščini sprejeli sklep, da se bilančni dobiček za 2022 izplača 4. januarja, torej na drugi delovni dan prihodnjega leta. Včeraj je tudi Cinkarna Celje objavila podoben nasprotni predlog Vseslovenskega združenja malih delničarjev, ki ga vodi Kristjan Verbič. Združenje predlaga sklep, da bi Cinkarna 5. januarja prihodnje leto izplačala tri evro bruto dividende.

Odločitev glede (ne)izplačila dividend bodo delničarji obeh podjetij sprejeli na junijski skupščini. V Slovenskem državnem holdingu (SDH), upravljalcu državnih naložb v Cinkarni in Telekomu, za zdaj pravijo le, da načeloma ne bodo potrjevali dividend v letu 2023 ali za leto 2023, če bi takšna odločitev skupščine povzročila materialne negativne učinke. Razumeti je, da ne bodo pristali na izplačilo dividend, zaradi katerih bi morali vračati državno pomoč.

Spomnimo, da je SDH konec lanskega leta prikimal tudi dodatni dividendi v Slovenski industriji jekla (SIJ), ki so si jo lastniki izplačali v času, ko je del proizvodnje zaradi nevzdržnih cen energentov že stal.

Telekom
N1

Visoke dividende v Luki, Krki, NLB …

SDH se sicer letos obeta lepa dividendna bera v največjih borznih podjetjih. Uprava in nadzorni svet Luke Koper tako denimo predlagata 2,5 evra bruto dividende na delnico, kar je več kot dvakratnik lanske (1,14 evra). Za dividende naj bi Luka tako letos namenila 35 milijonov evrov od 50,2 milijona evrov bilančnega dobička.

Krkina uprava predlaga 6,6 evra bruto dividende na delnico, kar je za petino več kot lani (5,6 evra) in nasploh rekordna višina dividende. Petrol naj bi kljub poslabšanju poslovanja, predvsem na račun regulacije cen goriv, izplačal 0,7 evra bruto dividende.

Zavarovalnica Triglav je lani izplačala višjo dividendo (3,7 evra bruto na delnico), ker je imela v letih pred tem zaradi koronske pomoči sama omejitve pri izplačilih. Za letos pa predlaga 2,5 evra bruto na delnico, s čimer bi izplačala polovico bilančnega dobička. Pozavarovalnica Sava Re delničarjem ponuja 1,6 evra bruto dividende na delnico, kar je 10 centov več kot lani. NLB pa pred junijsko skupščino predlaga 2,75 evra bruto dividende na delnico, prav toliko pa naj bi izplačala še na skupščini konec leta. Banka bi lastnikom skupno izplačala 110 milijonov evrov dobička.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.