Dobra novica: remont NEK končan

Gospodarstvo 08. Nov 202208:25 1 komentar
Jedrska elektrarna Krško NEK
Foto: Bobo

Nuklearna elektrarna Krško je po dobrem mesecu dni remonta znova priključena na omrežje. Od včeraj zvečer deluje na nizki moči, ki jo bodo postopoma zviševali. Stanje elektrarne je brezhibno, po varnostni preverbi in nadgradnji sporočajo iz Krškega. Nuklearko prihodnji remont po novem 18-mesečnem gorivnem ciklu čaka spomladi 2024.

Remont NEK se je začel 1. oktobra, sprva je bilo predvideno, da bo končan v začetku tega meseca, a so se dela, ki jih je izvajal Siemens, zaradi okvare varilnih strojev zamaknila do včeraj zvečer. V času remonta NEK, ki nam zagotavlja tretjino električne energije, je Slovenija precej bolj odvisna od uvoza elektrike.

Stanje elektrarne “brezhibno”

Med remontom so v NEK zamenjali 56 od 121 gorivnih elementov, kar pomeni, da ima elektrarna dovolj goriva za poldrugo leto delovanja (do pomladi 2024).

Izvedli so standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme ter več sto nadzornih testiranj. “Rezultati potrjujejo, da je stanje sistemov, struktur in komponent brezhibno,” sporočajo iz Krškega.

V času remonta so opravili tudi 14 tehnoloških posodobitev, s katerimi bodo med drugim zagotovili povečanje moči elektrarne. “Nova visokotlačna turbina bo predvidoma prispevala 10 megavatov moči oziroma 90 gigavatnih ur večjo proizvodnjo električne energije letno. NEK bo s to zamenjavo dosegla največjo možno moč, ki jo lahko dosežejo jedrske elektrarne z dvema uparjalnikoma.” Pri tej nadgradnji so tudi nastale težave, zaradi katerih se je remont zamaknil. “Zunanji izvajalec Siemens je za izvedbo projekta oziroma pripravo turbine in njenih podsistemov za obratovanje potreboval več časa, kot je načrtoval.”

Uprava RS za jedrsko varnost pa je sporočila, da je skrbno spremljala vse remontne dejavnosti s poudarkom na zagotavljanju jedrske varnosti med zaustavitvijo elektrarne. Pred remontnimi posegi je pregledala in odobrila izvedbo določenih sprememb in dejavnosti med remontom. Strokovno pomoč pri nadzoru so zagotavljali strokovnjaki domačih in tujih pooblaščenih organizacij za ocenjevanje jedrske in sevalne varnosti.

Skladno s slovenskimi predpisi pa je elektrarna lahko vnovič začela proizvajati električno energijo šele po tem, ko so pooblaščene organizacije in uprava potrdili, da so bila vsa dela ustrezno opravljena, vsi preizkusi uspešni in da je za jedrsko varnost ustrezno poskrbljeno. Uprava še ocenjuje, da je bil remont kljub nekajdnevnemu podaljšanju dobro organiziran in izveden ter da so v Neku uspešno končali in v celoti izvedli vsa za varnost pomembna načrtovana dela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje