Janša: ustvarjanje novih delovnih mest je najboljša socialna politika

Gospodarstvo 16. Apr 202210:15 > 15:29 0 komentarjev
Janez Janša
Kabinet predsednika vlade

Nemški proizvajalec avtodomov Carthago, ki v svojem slovenskem podjetju v Odrancih z več kot 800 zaposlenimi deluje že od leta 2008, danes uradno začenja z gradnjo druge tovarne v Ormožu. Tu bodo predelovali kombije v počitniška vozila, v prvi fazi naj bi zaposlili med 300 in 400 ljudi. Na otvoritvi je bil tudi premier Janez Janša, ki je poudaril, da je vsako novo delovno mesto znak razvoja in podjetniškega poguma.

Julija lani je direktorica slovenske družbe Sandra Županec napovedala, da bo proizvodnja predvidoma stekla do začetka prihodnjega leta. Ali ta rok še drži, za zdaj ni znano. V Carthagu so namreč lani mislili, da bodo z gradnjo obrata začeli že novembra, a se to ni zgodilo. Takrat so dejali, da je začetek gradnje odvisen od tega, kdaj bodo dobili gradbeno dovoljenje.

Ker so na sedanji lokaciji v Odrancih že precej prostorsko omejeni, so v Carthagu iskali druge možnosti in eno takih našli v Ormožu. Na območju severne poslovne cone so odkupili dobrih 100 tisoč kvadratnih metrov zemljišč, gradnje proizvodnih prostorov pa se bodo lotili v dveh fazah. V prvi načrtujejo zaposlitev od 300 do 400 ljudi, po dokončani drugi pa naj bi številka narasla na 500 do 600 zaposlenih.

V podjetju med drugim računajo na delavce lani zaprtega podjetja Safilo (podjetje v italijanski lasti, eden vodilnih svetovnih izdelovalcev okvirjev za očala, je imelo tu proizvodnjo očal s 557 zaposlenimi). Tudi sicer bo nova zaposlitvena priložnost verjetno dobrodošla v krajih z nadpovprečno brezposelnostjo (ta je v ormoški občini 9,1-odstotna, v celo državi 6,9-odstotna).

V Odrancih ostaja proizvodnja avtodomov

Naložba podjetja s sedežem v Aulendorfu je v prvi fazi ocenjena na okoli 25 milijonov evrov, druga pa naj bi bila prav tako vredna več milijonov evrov. V ormoški tovarni načrtujejo predelavo kombi vozil v počitniška vozila, medtem ko v Odrancih vse ostaja kot doslej, torej proizvodnja avtodomov, zato bodo še naprej vlagali tudi v sedanjo lokacijo.

Kot je v nagovoru poudaril predsednik vlade Janeza Janša, je edina uspešna socialna politika tista, ki ustvarja nova delovna mesta, zato je za ta del Slovenije napovedano odprtje nove tovarne vesel dan. “Delovno mesto omogoči tistemu, ki ga dobi, da ustvarja zase in tudi za skupnost. Da plačuje v socialno in zdravstveno blagajno, davke, polni občinski in državni proračun, iz česar se nabirajo sredstva za skupne potrebe. Hkrati pa tisti, ki je zaposlen, ni breme socialnih transferjev,” je dejal premier. Po njegovih besedah je vsako novo delovno mesto znak razvoja in pogumne poslovne odločitve podjetnika, da bo vlagal v nove programe.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in ormoški župan Danijel Vrbnjak sta spomnila na to, da je za Ormož veliko olajšanje po lanskem zaprtju podjetja Safilo in preteklih slabih zgodbah v občini, da so se stvari končno začele obračati v pozitivno smeri, kar bo omogočalo nova delovna mesta mladim in vsem, ki želijo delati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!