Dobra novica za poplavljena podjetja: še ta teden nakazilo prvega dela pomoči

Gospodarstvo 02. Okt 202314:29 1 komentar
KLS Ljubno
PGD Zavrstnik, objavljeno 18. avgusta 2023 na Facebooku

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport bo do konca tedna približno 770 podjetjem izplačalo skupno 31,77 milijona evrov predplačil državne pomoči po avgustovskih poplavah. Gre za denar, ki ga v poplavljenih podjetjih težko čakajo.

Država podjetjem, ki so v poplavah v začetku avgusta utrpela škodo, obljublja 50- oziroma 60-odstotno povračilo škode zaradi uničene opreme in zalog oziroma izpada prihodka.

Ker imajo nekatera prizadeta podjetja tudi likvidnostne težave (zaradi ustavitve proizvodnje na eni in visokih stroškov sanacije na drugi strani), pa so lahko zaprosila tudi za 10-odstotno predplačilo. Do roka, ki je potekel v začetku septembra, je vlogo oddalo 770 podjetij.

Po informacijah N1 bodo na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi Matjaž Han, ta predplačila – skupno jih je za 31,77 milijona evrov – nakazali še ta teden.

Težko čakajo nakazilo

Bogomir Strašek, lastnik KLS Ljubno, nam je septembra dejal, da ta denar težko čaka. “Teh 10 odstotkov je trenutno za nas zelo pomembnih, saj imamo visoko dinamiko naročanja storitev, delov za stroje v proizvodnji, ki pa je odvisna tudi od razpoložljivih finančnih virov. Zato bi si želeli, da denar pride čim prej,” nam je povedal.

Kot smo pisali, KLS Ljubno škodo ocenjuje na več kot sto milijonov evrov, iz česar je mogoče sklepati, da pričakujejo vsaj 10 milijonov evrov predplačila.

Spremljajte najnovejše novice!