Dobre novice za ljubljansko letališče: letalski prevozniki napovedali širitve

Gospodarstvo 29. Dec 202215:318 komentarjev
Letališče Jožeta Pučnika Turkish airlines
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Lufthansa, Turkish Airlines in Air Serbia so za prihodnje leto napovedali širitev svojih dejavnosti na Letališču Jožeta Pučnika. O konkretnih datumih vzpostavitve nekaterih novih linij so dogovori še v teku, okvirno pa je denimo že znano, da bodo prva letala na redni liniji med Ljubljano in prestolnico Grčije poletela z mesecem junijem, nove dnevne povezave do Frankfurta in Münchna pa bodo zaživele marca.

Čeprav je število potnikov na Letališču Jožeta Pučnika še vedno oddaljeno od predkoronskih ravni, od tam ta mesec prihajajo dobre novice; na ljubljanskem letališču si namreč obetajo okrepitev letov različnih letalskih prevoznikov. “Še v zimski sezoni bo povezavo z Brnika v Istanbul nadgradil Turkish Airlines, pomembne okrepitve za povezljivosti obeta poletna sezona 2023, ki bo prinesla tudi novost – redne lete v Atene bo vzpostavil prevoznik Aegean Airlines,” napoveduje upravljalec osrednjega slovenskega letališča Fraport Slovenija.

Turkish Airlines bo z dodatnimi frekvencami sploh prvič, odkar leti z ljubljanskega letališča, v zimski sezoni ponudil dvanajst tedenskih letov. Okrepitev je načrtovana za prihodnji februar.

V tem tednu je povezavo z ljubljanskega letališča že razširil nizkocenovnik Flydubai, ki ponuja lete v Dubaj. Kot pojasnjujejo pri Fraportu, bo ta letalski prevoznik Slovenijo z Združenimi arabskimi emirati po novem povezoval vsak dan. Trenutno Flydubai ponuja pet tedenskih letov, vendar na ljubljanskem letališču izpostavljajo, da Flydubai lete izvaja pod skupno oznako z družbo Emirates, “s čimer potnikom omogočajo enostavno nadaljevanje poti prek letalskega vozlišča na vse konce sveta”.

Nove linije tudi poleti

“Pomembne okrepitve” in obenem nove letalske povezave Fraport napoveduje tudi v prihodnji poletni sezoni. Po trenutnih napovedih naj bi bilo na voljo 18 rednih letalskih povezav s 16 prevozniki: “Z junijem bo mrežo letov z ljubljanskega letališča okrepil Aegean Airlines z dvakrat tedensko povezavo v Atene. Pogostost letov bo v primerjavi s preteklo sezono povečala večina prevoznikov, med temi po obsegu velja posebej izpostaviti Lufthansine trikrat dnevne lete v Frankfurt in dvakrat dnevne lete v München,” napovedujejo.

Za poletje 2023 upravljalec ljubljanskega letališča izpostavlja še ponudbo čarterskih letov do počitniških destinacij. Pravijo, da bodo ponovno najbolj priljubljene počitniške destinacije na grških otokih, v Egiptu, Turčiji in Španiji. Za zadnjo Fraport izpostavlja, da bo poleti na voljo razširjena ponudba letov do Vittorie, Santiaga di Compostela, Barcelone, Seville in Girone.

“Organizirana potovanja pod okriljem slovenskih turističnih agencij bodo s čarterji tudi na Madeiro in v Porto, na Azore, Ferske otoke in Škotsko, Islandijo, Tenerife, Zelenortske otoke, v Kairo, Jordanijo, na Nizozemsko in v Rigo,” med drugim navaja Fraport.

PROFIMEDIA

Na Letališču Jožeta Pučnika pričakujejo dobro leto

Število potnikov na Letališču Jožeta Pučnika sicer ni še doseglo ravni iz leta 2019, vendar pa se razmere izboljšujejo. Ljubljansko letališče je prejšnji mesec zabeležilo 66.843 potnikov, kar je 22,1 odstotka manj kot istega meseca pred začetkom pandemije koronavirusa vendar obenem 46,4 odstotka več kot novembra lani.

V prvih enajstih mesecih letos so na Letališču Jožeta Pučnika zabeležili 909.634 potnikov, kar je 141-odstotno povečanje od istega obdobja lani, a obenem še vedno 44,4 odstotka manj kot v predkoronskem obdobju. V tem letu bodo skupno predvidoma oskrbeli okoli milijon potnikov.

Poslovodna direktorica Fraporta Slovenija Babett Stapel je glede aktualnega stanja in obetov optimistična: “Promet tudi v zimski sezoni okreva dobro, nekateri prevozniki so oziroma bodo celo okrepili letenje, kar kaže, da povpraševanje po letih še nadalje okreva. Preliminarne napovedi ponudbe letov v poletni sezoni so obetavne – znatno se bodo v pogostosti letenja nadgradile direktne povezave prevoznikov do velikih letalskih vozlišč – Frankfurta, Londona, Pariza, Bruslja, Züricha, Istanbula, Dubaja in Münchna, kar bo razširilo možnosti za letenje z ljubljanskega letališča na vse konce sveta. Naša mreža letov bo bogatejša za novo destinacijo – pozdravili bomo redne lete v Atene. Na voljo bo tudi pestrejša ponudba čarterskih letov.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar