Direktor Energetike Maribor razrešen, podražitve ogrevanja tudi v Ljubljani

Gospodarstvo 30. Nov 202118:44 > 21:09
Saša Arsenović
Foto: Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Nadzorni svet Energetike Maribor je zaradi visokih cen ogrevanja danes popoldan odpoklical direktorja Alana Perca, po poročanju Večera mu je varnostnik preprečil vstop v zgradbo občine, na sestanek svetniških skupin na temo ogrevanja. Medtem z decembrom cene daljinske toplote občutno zvišujejo tudi v Ljubljani.

Slovenci, ki se ogrevajo na daljinsko toploto, so vsaj v nekaterih mestih prvi občutili učinek podražitev plina, katerega borzna vrednost je trenutno več kot štirikrat višja kot lani v tem času.

Najvišje rasti cen so trenutno v Mariboru in na Jesenicah. Župan Maribora Saša Arsenović je na pobudo SD za danes sklical sestanek svetniških skupin, obenem pa je danes potekal nadzorni svet Energetike Maribor. Ta je, kot je prvi poročal Večer, odpoklical direktorja Alana Perca.

Perc bi se moral udeležiti sestanka svetniških skupin, a naj bi mu po poročanju Večera – v telefonskem pogovoru je to dejal tudi za N1 – varnostniki preprečili vstop v občinsko stavbo.

Prižig lučk Maribor

Trenutno je na sistem daljinskega ogrevanja v Mestni občini Maribor priključenih 13.223 stanovanj ter 372 drugih odjemalcev.

Arsenovićev poziv k odstopu

Kot nam je pojasnil Perc, je Arsenović včeraj od njega zahteval, da poda odstopno izjavo, a Perc na to ni pristal, ker meni, da to ni prava pot. “General v kriznih časih ne odide,” nam je dejal.

Po lastnih besedah je zadnje tri mesece tako nadzorni svet kot obvladujočo družbo Javni holding Maribor in tudi občino obveščal o dogajanjih na globalnih trgih in prihodnjih učinkih na Energetiko Maribor ter posledično njene odjemalce, a do medijskih objav o tem, da ima Maribor najvišje cene daljinske toplote, ni bilo posluha.

“Mi smo vedeli, kaj delamo in kaj se bo zgodilo s cenami. A razlog so globalna gibanja na trgu plina, na katera nimamo vpliva.”

Niso zakupili plina

V Energetiki Maribor pravijo, da so velik del podražitev energenta zadržali in se ni prelil v končne cene. Zaradi tega je podjetje med januarjem in oktobrom ustvarilo okoli pol milijona evrov izgube.

Na vprašanje, zakaj niso zakupili plina, kar za zdaj veliko odjemalcev po Sloveniji ščiti pred učinki podražitev plina, so nam v Energetiki Maribor dejali, da to v njihovem primeru ni tako enostavna odločitev. Oni plin uporabljajo za ogrevanje, zakup se izvaja v kvartalih – predvsem v prvem in četrtem, ko so meseci ogrevalne sezone.

“Na žalost pa so naše naprave namenjene ogrevanju in zaradi tega je proizvodnja odvisna od vremena. Zakupi plina za kvartal pa pomenijo, da vsak dan za celotno obdobje kvartala zakupiš enako količino plina, ki ga tudi moraš porabiti. Če ga zaradi toplega vremena ne potrebuješ, ga je potrebno vseeno plačati. Tako zakupi plina na takšen način za nas niso sprejemljivi in smo zaradi njih imeli v preteklosti že veliko problemov.”

Perc je pojasnil, da so v prejšnjih letih plin zakupili, a ga niso porabili, viški pa pomenijo obremenitev za omrežje. “Letos se zato nismo odločili. Ker nisem tvegal, moram zdaj oditi.”

Za prihodnje leto zakupljen plin

So pa letos – po besedah Perca prvič v zgodovini – dobili ponudbo plinskih trgovcev za celoletni zakup plina za prihodnje leto, ki so jo tudi izkoristili. “Predvideli smo mesečne količine plina, ki jih potrebujemo, tako da imamo plin zakupljen. Tako bodo tudi cene za odjemalce prihodnje leto padle.”

Po besedah Perca sta tako problematična le dva meseca, november in december. “Imeli smo tudi predlog rešitev, da bi ta dva meseca odjemalcem pomagali prebroditi s popusti. Ta predlog sem včeraj želel predstaviti županu, ki pa me ni poslušal. Pozval me je k odstopu, češ da je to v takih razmerah humano.”

Danes ga je nato nadzorni svet odpoklical. S kakšno obrazložitvijo, še ne ve, to bo izvedel v pisnem sklepu, pravi.

Energetika Maribor bo omogočila obročno odplačevanje razlike med letošnjo in lansko ceno

“Pričakovani rezultati so namreč šli proti minusu v višini treh do štirih milijonov evrov na ravni skupine. Percu smo v petek na sestanku z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem dali možnost, da pojasni izzive, ki so povezani z dvigom cen energentov na trgih, ter poslovne odločitve, ki so bile napačno sprejete,” je dejal župan. Vrtovec se je po Arsenovičevih besedah odzval na način, da se bo država na trenutno problematiko glede višanja cen energentov in s tem vse dražjega ogrevanja odzvala ne le zaradi Maribora, pač pa na ravni vse države.

Ker se v Mariboru zavedajo, da to ne bo dovolj, so na današnjem sestanku iskali tudi možne rešitve za Energetiko Maribor, saj si glede na sicer dobro poslovanje vseh ostalih podjetij znotraj mestnega holdinga ne želijo rdečih številk. Kot je povedal župan, bo zato holding tistim, ki bodo to želeli, omogočil obročno odplačevanje razlike med lansko in letošnjo ceno ogrevanja v mesecih izven kurilne sezone.

“Če je bila lani položnica za ogrevanje 40 evrov in bi letos bila 100, bodo uporabniki 120 evrov za meseca december in januar lahko obročno plačali v času med aprilom in septembrom. S tem bo cena za ogrevanje v zimskem času celo nižja kot v večini slovenskih mest,” je dejal Arsenovič. Ta bo na seji mestnega sveta predlagal tudi delitev vavčerjev z denarjem iz mestnega proračuna.

Višine mestnega vavčerja za zdaj po njegovem še niso uskladili, bo pa ta znašal med 10 in 15 evri, prav tako še ni povsem jasno, ali bo namenjen vsem, ali le tistim občanom, ki so priključeni na ogrevanje preko Energetike Maribor. V zadnjem primeru gre za okoli 13.000 gospodinjstev oziroma 40.000 občanov.

Glede razrešitve Perca je župan še povedal, da rešitve za znosnejše cene ogrevanja, ki jih je dal na mizo slednji, ne bi reševale poslovanja podjetja. Ob tem je Percu očital, da klub uspešnem 12-letnem vodenju tega javnega podjetja ni poskrbel za različne energetske vire, tako da je ogrevanje odvisno skoraj izključno od plina.

Draži tudi Energetika Ljubljana

Energetika Ljubljana bo z decembrom za 25,98 odstotka zvišala variabilni del cene toplote v daljinskem ogrevanju Ljubljane, dvig pa se bo na račun uporabnikov izrazil kot 20-odstotna podražitev ogrevanja. Ceni zemeljskega plina in elektrike pri Energetiki Ljubljana za zdaj ostajata nespremenjeni, so danes sporočili iz družbe.

Energetika Ljubljana kot razlog za zvišanje variabilnega dela cene toplote navaja izredne rasti cen energentov in emisijskih kuponov. Variabilni del se bo tako z decembrom zvišal za 26 odstotkov – na 75,34 evra za megavatno uro. V primerjavi z novembrsko variabilno ceno je to 15 evrov za megavatno uro več.

Ker pa je končna cena toplote sestavljena iz fiksnega in variabilnega dela, se bo zvišanje variabilnega dela na končnem računu za ogrevanje izrazilo v višini 20 odstotkov, pojasnjujejo v družbi.

STA

Oktobrske cene daljinske toplote po mestih:

Daljinska toplota občine
N1/Uroš Kokol
Komentari

Vaš komentar