Državne naložbe ob epidemiji lani z nižjo donosnostjo

Gospodarstvo 22. Okt 202112:23 0 komentarjev
SDH
Žiga Živulović jr./BOBO

Donos na kapital naložb v lasti države in SDH je lani dosegel 4,3 odstotka, kar je manj kot predlani in manj od cilja. Razlog za nižji donos je epidemija covida-19, v letnem poročilu o upravljanju naložb piše SDH. Je bil pa znesek prejetih dividend s skoraj 151 milijoni evrov nad načrtovanim.

Čista dobičkonosnost lastniškega kapitala (ROE) upravljavskega portfelja slovenskega državnega holdinga (SDH) je v letu 2020 dosegla 4,3 odstotka, kar je 2,6 odstotne točke manj kot leta 2019 in za 1,6 odstotne točke manj od cilja v letnem načrtu upravljanja.

Letno poročilo o upravljanju kapitalskih naložb RS in SDH za leto 2020 lahko preberete na tej povezavi.

Najbolj prizadet turizem

“Razlog za nižjo donosnost je epidemija covida-19, ki je povsem spremenila pogoje poslovanja in globalne makroekonomske razmere. Učinek krize covida-19 se je različno odražal po posameznih družbah,” je Slovenski državni holding (SDH) zapisal v letnem poročilu o upravljanju državnih kapitalskih naložb in SDH za leto 2020, ki ga je danes poslal v DZ.

V portfelju SDH so bile najbolj prizadete družbe iz turistične panoge, proizvodne družbe in družbe iz panoge prometa, najmanj pa je kriza vplivala na farmacijo in telekomunikacijsko dejavnost. Med večjimi družbami so rast donosnosti lani beležili GEN, Krka, Telekom in Plinhold (ROE pri 5,4 odstotka), nižje donosnosti pa so dosegle vse ostale večje družbe.

ROE v višini 4,3 odstotka ne upošteva enkratnega učinka slabitev naložb pri Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) zaradi Termoelektrarne Šoštanj in tudi ne enkratnih pozitivnih učinkov pri NLB zaradi prevzema Komercijalne banke Beograd. Ob upoštevanju teh postavk je bil ROE pri 2,2 odstotka, opozarja SDH.

Dividende nad pričakovanji

Dividend iz portfelja države in SDH za leto 2020 je bilo za 150,9 milijona evrov, kar je več od ciljnega zneska 131,5 milijona evrov. Od tega bo država prejela 111,1 milijona, SDH pa 39,8 milijona evrov. Največji izplačevalci dividend so Krka, Telekom, NLB in Zavarovalnica Triglav, ki skupaj prispevajo 62 odstotka vseh dividend.

Knjigovodska vrednost deležev države in SDH je konec leta 2020 znašala 9,9 milijarde evrov in je bila v primerjavi s koncem leta 2019 tako za 400 milijonov oz. za štiri odstotke nižja. Znižanje je predvsem posledica prodaje deleža države v Abanki, navaja SDH v poročilu.

Koncentracija naložb sicer ostaja visoka; 10 največjih naložb tako predstavlja kar 79 odstotkov vseh v upravljanju. Prevladujejo strateške naložbe, katerih delež je konec lanskega leta znašal 80,8 odstotka. Lani se je nekoliko povečal delež družb, ki kotirajo na borzi, ta je konec leta znašal 19,4 odstotka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!