EurActiv: Slovenija Bruslja še ni obvestila, da bo odkupila pšenico

Gospodarstvo 16. Jul 202210:17 0 komentarjev
Pšenica
PROFIMEDIA

Evropska komisija o načrtih slovenske vlade, da odkupi vso pšenico, še ni bila uradno obveščena, čeprav bi lahko šlo v tem primeru za nedovoljeno državno pomoč, piše bruseljski spletni medij EurActiv.

Slovenska vlada je pred 14 dnevi zaradi vse višjih cen sprejela paket ukrepov za področje kmetijstva in prehrane. Tako bo država slovenskim kmetom namenila dobrih 22 milijonov evrov, pri čemer bo pomoč namenjena pridelovalcem mleka, za kritje stroška goriv in za kritje stroška repromaterialov. Država bo prav tako odkupila vso pšenico, pridelano v Sloveniji.

Bruseljski spletni medij EurActiv pa piše, da Evropska komisija o načrtu slovenske vlade še ni bila uradno obveščena, čeprav bi lahko šlo v tem primeru za nedovoljeno državno pomoč. “Videli smo le poročila v medijih. Smo v stiku s slovenskimi oblastmi, da bi dobili več informacij,” je za medij povedal vir.

Kot navaja medij, bo del te pomoči financiran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, del pa prek začasnega kriznega okvirja, ki državam članicam omogoča prožnost pri uporabi pravil o državni pomoči za podporo gospodarstvu zaradi ruskega vdora v Ukrajino in ga je EU sprejela 23. marca letos. V okviru tega je bilo potrjenih že več shem, nazadnje iz Češke v vrednosti 20,2 milijona evrov.

Kot navaja EurActiv, mora država o obeh shemah pomoči – tako kmetijskem skladu za razvoj podeželja kot sami pomoči –  obvestiti Evropsko komisijo, ki nato da zeleno luč. Komisija mora namreč v vsakem takem primeru oceniti, ali je načrt države članice “potreben, primeren in sorazmeren”. Hkrati morajo evropski uradniki preveriti, ali je državna pomoč v skladu s pravili, da torej ne presega 35 tisoč evrov na upravičenca in bo dodeljena najpozneje do 31. decembra 2022.

Kot še navajajo pri EurActiv, je predsednik vlade Robert Golob potezo, s katero želijo nadzorovati maloprodajne cene, naznanil 1. julija. Dodali so še, da je to prvič, da se je slovenska vlada neposredno lotila podražitev hrane.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!