Evro zaradi plinske krize na 20-letnem dnu

Gospodarstvo 05. Sep 202211:07 1 komentar
Evro dolar
PROFIMEDIA

Tečaj evra se je v primerjavi z dolarjem spustil na najnižjo raven v zadnjih 20 letih. Trgi so pesimistični v luči zaprtja plinovoda Severni tok 1, ki pod Baltskim morjem oskrbuje Nemčijo z ruskim plinom.

Za en evro je bilo treba na frankfurtski borzi okoli 10. ure odšteti 0,9908 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta pocenila za 0,45 odstotka. Pred tem je evro sicer na tej borzi zdrsnil vse do 0,9869 dolarja in se s tem spustil na najnižjo raven od konca leta 2002. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v petek postavila pri 0,9993 dolarja.

Padajo tudi vrednosti borznih indeksov. Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je do okoli 10. ure po srednjeevropskem času izgubil 2,34 odstotka. Frankfurtski indeks DAX se je spustil za 2,89 odstotka, pariški CAC 40 pa za 1,96 odstotka. Londonski FTSE 100 beleži 0,79-odstotni padec.

Gazprom kljub obljubi ni odprl Severnega toka 1

Razlog za pesimizem na borzah je zaprtje plinovoda Severni tok 1. Zaradi vzdrževalnih del so ga zaprli prejšnjo sredo, v soboto bi ga morali odpreti, a se to ni zgodilo. Gazprom je namreč sporočil, da za nedoločen čas zaustavlja dotok plina po tem plinovodu. Ali in kdaj bo plin ponovno stekel, tako ni jasno.

Ali in kako poteza Gazproma vpliva na dobave Sloveniji, preverjamo pri podjetju Plinovodi. Slovenija sicer praviloma največ plina dobi po tako imenovani vzhodni poti, iz Rusije prek Ukrajine in Avstrije. Tako večjega učinka ne bi smelo biti.

Je pa poteza Gazproma danes spet potisnila navzgor cene plina. Cena za dobavo jutri na avstrijski in madžarski borzi je okoli 230 evrov za megavatno uro.

Azijske borze navzdol po ameriški omejitvi investicij

Negativen je bil tudi današnji dan na večini azijskih borz. Hongkonški indeks Hang Seng je z 1,20-odstotnim zdrsom vodil padce, potem ko so se razširile govorice o prihajajočih novih ameriških omejitvah investicij v kitajska podjetja. Šanghajski indeks SSE Composite je na drugi strani pridobil 0,42 odstotka. Znižali so tudi indeksi v Tokiu, Seulu, Taipeiju in Manili, pridobili pa so v Sydneyju in Singapurju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje