Evropska centralna banka bo še naprej zviševala obrestne mere, a bolj postopno

Gospodarstvo 01. Jun 202315:16 2 komentarja
ECB še sedmič dvignil obrestno mero
Kai Pfaffenbach/REUTERS

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde je povedala, da bo ECB še naprej zviševala obrestne mere, vendar še bolj postopno. Dodala je, da je inflacija še vedno previsoka in da ni jasnih dokazov, da je dosegla vrhunec.

Inflacija v območju z evrom je še vedno previsoka, je ob objavi najnovejših podatkov o inflaciji ocenila predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde.

Območje z evrom je maja na letni ravni zabeležilo 6,1-odstotno inflacijo, potem ko so se cene življenjskih potrebščin aprila na letni ravni povečale za sedem odstotkov, v prvi oceni ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Cilj ECB je umiriti inflacijo na dva odstotka.

“Inflacija je še vedno previsoka,” je Lagarde opozorila na bančni konferenci v Hannovru. Kot ugotavlja predsednica ECB, ki je v svojem nagovoru boj z inflacijo primerjala z letom letala, se bližajo ugodni višini letenja, a niso še tam. “Kar pomeni, da se moramo še naprej vzpenjati, vendar ne tako hitro,” je ocenila.

Pri tem se postavlja vprašanje, koliko višje se bo treba še dvigniti. “Letalo se mora povzpeti dovolj visoko, da doseže svoj cilj – vendar ne tako visoko, da bi ga preseglo,” je poudarila.

“Ni jasnih dokazov, da je osnovna inflacija dosegla vrhunec”

Medtem ko so se cene energije v zadnjem času znižale, zahteve po višjih plačah zdaj postajajo eno pomembnejših gonil inflacije, je dejala Lagarde. To je še posebej opazno v največjem evropskem gospodarstvu, Nemčiji, kjer so sindikati v zadnjih mesecih izpogajali opazne dvige plač. “Ni jasnih dokazov, da je osnovna inflacija dosegla vrhunec,” je opozorila, pri čemer se je sklicevala na kazalnik inflacije, ki izključuje nestanovitne cene hrane in energije.

Svet ECB je v začetku meseca skladno s pričakovanji sedmič zapored zvišal osrednje obrestne mere za območje evra. Tokratni dvig je bil z 0,25 odstotne točke nižji od predhodnih, vseeno pa se s tem nadaljuje rekorden niz zaostrovanja evrske denarne politike. Od julija lani so tako obrestne mere narasle za 3,75 odstotne točke.

ECB bo naslednjo odločitev glede obrestnih mer predstavila 15. junija. Analitiki pričakujejo ponovni dvig za 0,25 odstotne točke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.