Evropska centralna banka: Gospodarski obeti so slabši

Gospodarstvo 31. Jan 202315:47
Evropska centralna banka
PROFIMEDIA

Evropska centralna banka napoveduje slabše gospodarske razmere, prav tako je sporočila, da se gospodinjstva in podjetja spopadajo z vse višjimi stroški posojil. Banke pričakujejo, da se bo tovrsten trend nadaljeval tudi v prvem četrtletju tega leta.

Gospodinjstva in podjetja se soočajo z višjimi stroški posojil, tudi gospodarski obeti so slabši, kot so bili. Posledično je manj zanimanja za kredite, je danes objavila Evropska centralna banka (ECB). Po njenih podatkih je v zadnjem četrtletju lani prišlo do največjega padca povpraševanja po hipotekarnih posojilih, odkar od 2003 vodijo evidenco.

V ECB so pojasnili, da je manj zanimanja za posojila tako med gospodinjstvi kot podjetji, med razlogi za negativne trende na področju hipotek pa so omenili “naraščajoče obrestne mere, nizko zaupanje potrošnikov in slabšanje obetov na nepremičninskem trgu”.

Banke – v raziskavo ECB jih je zajetih 151 – pričakujejo, da se bo tovrsten trend nadaljeval tudi v prvem četrtletju tega leta. ECB ob tem opozarja na “občutno zaostrovanje” kreditnih standardov v zadnjem četrtletju lani, ki kaže, da banke ob negotovih gospodarskih obetih niso naklonjene prevelikim tveganjem.

Pogoji za pridobitev posojil so za podjetja najstrožji po letu 2011, ko je bila v območju evra prisotna huda dolžniška kriza.

Ekonomist ING Carsten Brzeski je v odzivu na objavo ECB, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, poudaril, da je pred nami čas zmanjšanega potrjevanja posojil, kar da potrjuje ocene o slabših gospodarskih obetih v 2023 in “predstavlja jasno znamenje, da zviševanje obresti s strani ECB že pomembno vpliva na razmere”.

ECB je v zadnjih mesecih, da bi zajezila divjanje inflacije, večkrat zvišala obrestne mere. Inflacija je v območju evra oktobra na medletni ravni presegla deset odstotkov, decembra pa se je malenkost umirila in je bila pri 9,2 odstotka.

Osrednja denarna ustanova v območju evra naj bi novo zvišanje ključne obrestne mere napovedala v četrtek; tokrat naj bi jo dvignila za 0,50 odstotne točke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar