Evropska komisija občutno izboljšala napoved za Slovenijo

Gospodarstvo 07. Jul 202115:31 0 komentarjev
Postavili temeljni kamen za Magno
Srdjan Živulović/BOBO

Evropska komisija je Sloveniji za letos napovedala 5,7-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,8 odstotne točke več, kot je predvidela v spomladanski gospodarski napovedi. Za prihodnje leto ji je napovedala petodstotno rast, kar je 0,1 odstotno točko manj kot v majski napovedi. Rast med drugim poganjajo potrošnja in naložbe.

Medtem ko je Bruselj maja Sloveniji za letos napovedal gospodarsko rast v višini 4,9 odstotka in za leto 2022 v višini 5,1 odstotka, ji zdaj za letos napoveduje 5,7-odstotno rast, prihodnje leto pa petodstotno.

Okrevanje slovenskega gospodarstva podpirajo močna rast zasebne potrošnje, naložbe in izvoz, zlasti izvoz blaga v obsegu, ki presega predkrizno raven. Tudi izvoz storitev naj bi se po napovedi v drugi polovici leta izboljšal s postopnim odpiranjem turističnega sektorja, je v danes objavljeni gospodarski napovedi zapisala Evropska komisija.

Na splošno vpliv krize še naprej blažijo obsežni vladni ukrepi v podporo zaposlovanju in likvidnosti podjetij, so sporočili v Bruslju.

Rast poganjajo potrošnja in naložbe

V prihodnje naj bi izvajanje načrta za okrevanje in odpornost okrepilo zasebne in javne naložbe. Komisija je že v spomladanski napovedi zapisala, da slovensko gospodarstvo spodbuja predvsem domača potrošnja, ki se krepi, pričakovati pa je tudi rast investicij tako v javnem kot zasebnem sektorju.

Slovenija bo po napovedi letos beležila 1,4-odstotno inflacijo, kar je nižje od povprečja v območju evra, ki mu komisija letos napoveduje 1,9-odstotno rast cen. Za prihodnje leto ji komisija napoveduje 1,7-odstotno inflacijo, kar je nad povprečjem območja evra, ki bo beležilo 1,4-odstotno krepitev cen.

Evropska komisija letno objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah.

Bruselj še izboljšal napoved gospodarske rasti v EU

Evropska komisija je danes še izboljšala napoved gospodarske rasti območja evra in celotne EU. Obe območji bosta letos beležili 4,8-odstotno, prihodnje leto pa 4,5-odstotno rast. To je občutno izboljšanje glede na majsko napoved. Rast je pripisati uspešnemu spopadanju z novim koronavirusom in odpiranju gospodarstva v državah članicah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!