Fed švicarski banki UBS naložil skoraj četrt milijarde evrov kazni

Gospodarstvo 25. Jul 202309:29 2 komentarja
Federal Reserve
PROFIMEDIA

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je švicarski banki UBS Group iz Züricha naložila 268,5 milijona dolarjev (približno 242 milijonov evrov) kazni zaradi nepravilnosti pri upravljanju kreditnih tveganj banke Credit Suisse, ki jo je UBS prevzel prejšnji mesec, v ZDA, in sicer v zvezi s skladom Archegos Capital Management.

Prekršek je vključeval “nevarno in nezanesljivo upravljanje kreditnega tveganja” banke Credit Suisse v zvezi s skladom Archegos Capital Management.

Credit Suisse je leta 2021 zaradi neplačil investicijskega sklada Archegos utrpela za približno 5,5 milijarde dolarjev izgub. Credit Suisse kljub večkratnim opozorilom ni ustrezno upravljala tveganja, ki ga je predstavljal Archegos, je sporočil Fed.

Centralna banka ZDA od Credit Suisse zahteva, da izboljša prakse upravljanja kreditnega tveganja nasprotne stranke in odpravi dodatne dolgotrajne pomanjkljivosti v drugih programih upravljanja tveganj pri poslovanju Credit Suisse v ZDA.

Odbor je ukrepal skupaj z švicarskim uradom za nadzor finančnega trga in angleškega urada za bonitetno regulacijo Bank of England. Kazni, ki sta jih napovedala odbor in organ za nadzor skrbnega poslovanja, znašajo skupaj približno 387 milijonov dolarjev.

Švicarski regulatorji so v začetku leta med bančno krizo, ki jo je spodbudil propad ameriškega regionalnega posojilodajalca Silicon Valley Bank, prisilili banko UBS, da je prevzela svojega nekdanjega tekmeca Credit Suisse.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje