Z rahlo zamudo bo v tednu dni zaključen prevzem propadlega bančnega velikana

Gospodarstvo 05. Jun 202311:13 0 komentarjev
Credit Suisse
Credit Suisse. (Foto: PROFIMEDIA)

Pri švicarskem bančnem velikanu UBS pričakujejo, da bodo prevzem banke Credit Suisse zaključili 12. junija. Po zaključku prevzema bodo delnice Credit Suisse umaknjene s švicarske borze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“UBS pričakuje, da bo dokončal prevzem Credit Suisse že 12. junija 2023. Takrat bo Credit Suisse Group združena z UBS Group,” so sporočili iz UBS. 3,25 milijarde dolarjev (dobre 3 milijarde evrov)  vreden prevzem je Evropska komisija odobrila konec maja.

Da bo prevzela močno oslabljeno Credit Suisse, je največja švicarska banka UBS po posredovanju švicarske vlade sporočila sredi marca. Aprila pa so ocenili, da bo prevzem verjetno zaključen pred koncem junija.

Credit Suisse so sicer v zadnjih letih pretresali številni škandali vključno z obtožbami o pranju denarja, marca pa se je banka znašla pod pritiskom, ko je propad dveh regionalnih ameriških bank SVB in Signature pretresel trge, ob tem pa je v letnem poročilu opozorila na šibkost notranjih kontrol.

Njene delnice so nato utrpele velike izgube, večinski lastnik banke, Savdska nacionalna banka, pa je zavrnil nadaljnje finančne injekcije. Credit Suisse je veljala za eno od približno 30 bank na svetu, ki veljajo za prevelike, da bi propadle, saj so zelo pomembne za mednarodni bančni sistem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.